Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έργα αναβάθμισης σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Εγκρίθηκαν από τη Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης οι προγραμματικές συμβάσεις για την αναβάθμιση μονάδων στα νοσοκομεία Παπανικολάου, Παπαγεωργίου, Γεννηματάς και ΑΧΕΠΑ.

Έργα αναβάθμισης σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Έργα αναβάθμισης μονάδων των νοσοκομείων Παπανικολάου, Παπαγεωργίου, Γεννηματάς και ΑΧΕΠΑ πρόκειται να γίνουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Η Μητροπολιτική Επιτροπή Θεσσαλονίκης ενέκρινε σήμερα τις σχετικές προγραμματικές συμβάσεις με τα νοσοκομεία αυτά, ενώ τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα επενδυτικών δαπανών της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα προβλέπεται να εκτελεστούν έργα αναβάθμισης της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας και του Τμήματος Αιμοκάθαρσης του Γενικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης Γ. Παπανικολάου, η αναβάθμιση της Β' Κλινικής Χειρουργικής Παίδων του νοσοκομείου Παπαγεωργίου, η ανακαίνιση του εξοπλισμού της Β΄ Ορθοπεδικής Κλινικής και του Γαστρεντερολογικού - Ενδοσκοπικού Τμήματος του νοσοκομείου Γ. Γεννηματάς και η αναβάθμιση της Α΄ Καρδιολογικής Κλινικής, της Α' Πανεπιστημιακής ΩΡΛ κλινικής και της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Τα έργα αυτά αναμένεται να διευρύνουν τις διαγνωστικές και επεμβατικές δυνατότητες των παραπάνω δομών και να αναβαθμίσουν τις λειτουργικές και εκπαιδευτικές δράσεις τους.

Η συνολική χρηματοδότηση για τις παραπάνω παρεμβάσεις ανέρχεται σε 666.000 ευρώ ενώ το ποσό που θα καταβάλλει η Μητροπολιτική Ενότητα από το πρόγραμμα επενδυτικών δαπανών πόρων ανέρχεται σε 600.000 ευρώ και το ποσό που θα καταβάλλουν τα νοσοκομεία συνολικά ανέρχεται σε 66.000 ευρώ. Ο χρονικός ορίζοντας υλοποίησης των έργων εκτιμάται στα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με την αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, τέτοιου είδους παρεμβάσεις δεν ήταν μέχρι πρότινος εφικτές, ωστόσο με σχετική νομοθετική πρόβλεψη, από το 2017 δίνεται πλέον η δυνατότητα στη Μητροπολιτική Ενότητα να συνάψει προγραμματικές συμβάσεις με νοσοκομεία, ανάλογα με τις ανάγκες τους. "Θέλαμε πάντοτε να έχουμε μια συμμετοχή στην υποστήριξη του τομέα της παροχής υγείας, ειδικά για την αναβάθμιση, τουλάχιστον, κάποιων μονάδων που χρήζουν άμεσης παρέμβασης" σχολίασε η κ. Πατουλίδου. Εκτίμησε άλλωστε ότι τα σχετικά έργα αφορούν κυρίως προμήθειες και, από τη στιγμή που είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση, μπορούν να υλοποιηθούν γρήγορα, αφού προηγηθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Θετική ψήφο στη σύναψη των προγραμματικών συμβάσεων έδωσαν ο Βασίλης Γάκης από την "Περιφέρεια Πρωταθλήτρια" και η Χρυσούλα Παλιαδέλη από την παράταξη "Συμμετέχω". Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου από την "Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα", ανέφερε ότι και μόνο η εισαγωγή των θεμάτων καταδεικνύει την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. "Θεωρώ ότι το Υπουργείο Υγείας της χώρας μας είναι το καθ ύλην αρμόδιο για την κάλυψη όλων των αναγκών των νοσοκομείων" είπε και εκτίμησε ότι για τον λόγο αυτό "δεν θα πρέπει η Περιφέρεια να χρησιμοποιεί τους ίδιους πόρους της για να καλύπτει τα τεράστια κενά του κράτους στον τομέα της υγείας, αλλά θα πρέπει να διεκδικεί την αναβάθμιση των φορέων υγείας". Ο Θεόδωρος Ιγνατιάδης από τη "Λαϊκή Συσπείρωση" δήλωσε ότι με τις σχετικές συμβάσεις αντιμετωπίζονται κρίσιμα προβλήματα του νοσοκομείου, όμως υπογράμμισε την ευθύνη του κράτους να εξασφαλίσει την πλήρη κάλυψη των νοσοκομείων με αναγκαία μέσα και εξοπλισμό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v