Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναδρομικές πληρωμές 7 μηνών στους συνταξιούχους της Εθνικής

Αγώνα για να πληρωθούν στις 2 Ιουλίου από το ΕΤΕΑΕΠ οι συντάξεις Ιανουαρίου-Ιουλίου 2019 σε 16.280 συνταξιούχους της Εθνικής. Πρέπει έως σήμερα να υποβληθούν από το ΛΕΠΕΤΕ οι συντάξεις, όπως έχουν επανυπολογιστεί σύμφωνα με την τροπολογία Πετρόπουλου. Ποιες εισφορές παρακρατούνται.

Αναδρομικές πληρωμές 7 μηνών στους συνταξιούχους της Εθνικής

Επικουρικές συντάξεις 7 μηνών έχει σχεδιαστεί να λάβουν στις 2 Ιουλίου οι 16.280 συνταξιούχοι του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού Eθνικής Tράπεζας Ελλάδος (ΛΕΠΕΤΕ).

Σε εφαρμογή της πρόσφατης τροπολογίας του υπουργείου Εργασίας, που προκάλεσε την έντονη αντίδραση της διοίκησης της Eθνικής Τράπεζας αλλά και συλλόγων συνταξιούχων, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος εξέδωσε χθες εγκύκλιο που ορίζει την 2η Ιουλίου ως ημέρα καταβολής των παροχών στους δικαιούχους για το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο μέχρι και Ιούλιο 2019.

Για να καταστεί βέβαια αυτό εφικτό, βάσει της εγκυκλίου, θα πρέπει μέχρι σήμερα 20 Ιουνίου να κοινοποιηθεί από το ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ αρχείο με τις επανυπολογισθείσες συντάξεις προς ενημέρωση και έλεγχο.

Μάλιστα, προβλέπεται ότι μέχρι την ένταξη των δικαιούχων στο σύστημα πληρωμής του ΕΤΕΑΕΠ, ο υπολογισμός και η λογιστικοποίηση των παροχών θα διενεργείται από το ΛΕΠΕΤΕ. Τα χρήματα βέβαια θα τα καταβάλει το επικουρικό των μισθωτών, καθώς ορίζεται ότι θα υπάρχει «μεταφορά πιστώσεων από το ΕΤΕΑΕΠ».

Να σημειωθεί ότι οι πρώην τραπεζοϋπάλληλοι της Eθνικής Τράπεζας έχουν μείνει απλήρωτοι εδώ και 18 μήνες και μόλις πριν από λίγες ημέρες, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής, προβλέφθηκε η ένταξή τους στο ΕΤΕΑΕΠ, με επανυπολογισμό των συντάξεών τους, με συντελεστή αναπλήρωσης που οδηγεί σύμφωνα με τους ειδικούς σε παροχές κοντά στο 50% με 55% αυτών που κατέβαλλε το ΛΕΠΕΤΕ. Συγκεκριμένα, η επικουρική επανυπολογίζεται με συντελεστή αναπλήρωσης κοντά στο 0,67%, υψηλότερο δηλαδή από τον γενικό συντελεστή αναπλήρωσης του ΕΤΕΑΕΠ (0,45%).

Η σύνταξη όσων συνταξιοδοτηθούν από τις 10 Ιουνίου 2019 και μετά, θα υπολογιστεί σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους του ΕΤΕΑΕΠ. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι συντάξεις των νέων συνταξιούχων θα υπολογιστούν ως εξής: α) για το διάστημα ασφάλισης έως και 31/12/2014, η επικουρική θα υπολογίζεται με συντελεστή αναπλήρωσης 0,45% επί τα έτη ασφάλισης και τις συντάξιμες αποδοχές (ως συντάξιμες αποδοχές νοούνται αυτές επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές), β) για το διάστημα ασφάλισης από 1/1/2015 και μετά, εφαρμόζεται το Σύστημα Νοητής Κεφαλαιοποίησης (NDC) όπως ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΤΕΑΕΠ.

Βάσει της διάταξης που ψηφίστηκε, για το 2018, η Εθνική θα πρέπει να καταβάλει τις συντάξεις όπως αυτές διαμορφώνονται με το νέο τρόπο υπολογισμού, σε 5 δόσεις. Η πρώτη θα πρέπει να δοθεί έως το τέλος Αυγούστου, ενώ η εξόφληση θα πρέπει να γίνει μέχρι το τέλος του 2020.

Εθνική και εργαζόμενοι από 1η Ιουνίου θα καταβάλλουν στο ΕΤΕΑΕΠ τις εισφορές μισθωτών, ήτοι 3,25% η τράπεζα και 3,25% οι εργαζόμενοι, ενώ ειδικά για το πρώτο 5μηνο του 2019 η ΕΤΕ θα καταβάλει και τις εισφορές που βαρύνουν τους ασφαλισμένους, ήτοι 7%. Επιπλέον, η τράπεζα θα δίνει 40 εκατ. ευρώ ετησίως, κατ’ αρχάς για μια 5ετία, ενώ από το 2024 και μετά ο επιπλέον πόρος θα καθοριστεί με μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής. Μάλιστα, για την πληρωμή των συντάξεων θα επιβαρυνθεί και ο προϋπολογισμός του ΕΤΕΑΕΠ, κατά 18,5 εκατ. ευρώ το 2019, 15,3 εκατ. ευρώ το 2020, 14,3 εκατ. ευρώ το 2021, 14 εκατ. ευρώ το 2022 και 14,4 εκατ. ευρώ το 2023. Η τροπολογία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Διοίκησης της Eθνικής Τράπεζας, η οποία έχει ανακοινώσει ότι προτίθεται να προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

Στην τροπολογία ορίζεται ότι οι επανυπολογισθείσες συντάξεις υπόκεινται σε κρατήσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών, εισφοράς υγείας (υπέρ ΤΥΠΕΤ για τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ και υπέρ ΕΟΠΥΥ για τους συνταξιούχους του ΕΛΕΠΕΤΕ - Π.Π. ΕΘΝΑΚ πλην όσων έχουν ενταχθεί στο ΤΥΠΕΤ) και Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης. Επίσης, ξεκαθαρίζεται ότι θα καταβάλλονται 12 μηνιαίες συντάξεις ετησίως και όχι 14 όπως συνέβαινε στο ΛΕΠΕΤΕ. Ημερομηνία καταβολής των νέων παροχών ορίζεται η 2η εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, όπως συμβαίνει με όλους τους δικαιούχους του ενιαίου επικουρικού ταμείου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v