Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προχωράει το Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου

Εγκρίθηκε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το ειδικό χωροταξικό σχέδιο του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο. Οι χρήσεις που προβλέπονται και η πρώτη απόπειρα αξιοποίησης από το ΤΑΙΠΕΔ.

Προχωράει το Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου

Μπορεί να υπήρξε εμπλοκή με το Ελληνικό, αλλά λίγες ημέρες πριν τις εκλογές εγκρίθηκε ομόφωνα από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) του υπουργείου Πολιτισμού η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για το ειδικό χωροταξικό σχέδιο του Ολυμπιακού Ιππικού Κέντρου στο Μαρκόπουλο.

Πρόκειται για ένα από τα ξεχασμένα ολυμπιακά ακίνητα που έχουν περάσει στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). Το τελευταίο είχε επιχειρήσει και προ πενταετίας να προχωρήσει σε διαγωνισμό για την 40ετή παραχώρηση του ακινήτου, ο οποίος ακυρώθηκε λόγω των εκκρεμοτήτων με την αρχαιολογία και τις χρήσεις γης.

Με το ειδικό χωροταξικό σχέδιο (ΕΣΧΑΔΑ) που πήρε προ ημερών τη σφραγίδα του ΚΑΣ, μπορεί να προχωρήσει η αξιοποίηση του Ιππικού Κέντρου, τμήμα του οποίου χρησιμοποιείται σήμερα από τον όμιλο του OΠAΠ. Ο τελευταίος ενδέχεται, αν το μοντέλο του διαγωνισμού θεωρηθεί ελκυστικό, να ενδιαφερθεί στον σχετικό διαγωνισμό καθώς επιχειρεί να αναστήσει τις ιπποδρομίες. Πρόσφατα, μάλιστα, υπήρξε και νομοθετική ρύθμιση για αλλαγή της σύμβασης παραχώρησης του ιπποδρομιακού στοιχήματος. Η υπογραφή της βελτιωμένης σύμβασης από το ΤΑΙΠΕΔ και τον OΠAΠ εκκρεμεί.

Η απόφαση του ΚΑΣ, με την οποία εγκρίνεται το ΕΣΧΑΔΑ για το Ιππικό Κέντρο Μαρκόπουλου περιλαμβάνει προβλέψεις αντίστοιχες με το Ελληνικό, όπως για παράδειγμα η υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Πολιτισμού και του επενδυτή που θα επικρατήσει στον σχετικό διαγωνισμό. Προβλέπεται, επίσης, πως πρέπει να δημιουργηθεί δίκτυο ανάδειξης των αρχαιολογικών καταλοίπων και ζώνη ελεύθερης πρόσβασης σε αυτά, να εξασφαλίζεται η ακώλυτη πρόσβαση στις αρχαιότητες. Επιπλέον, όλες οι εκσκαφικές και λοιπές χωματουργικές εργασίες στο πλαίσιο του έργου, να πραγματοποιηθούν υπό την εποπτεία των αρμόδιων περιφερειακών υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού.

Μετά την ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού και την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού, οι σύμβουλοι του ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να προχωρήσουν σε έναν πρώτο γύρο διερεύνησης του επενδυτικού ενδιαφέροντος για το Ιππικό Κέντρο. Στη συνέχεια θα οριστικοποιηθούν οι όροι της σύμβασης παραχώρησης και θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

Το ακίνητο περιλαμβάνει έκταση α) ιδιοκτησίας ΤΑΙΠΕΔ 1.029.279,62 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.), β) έκταση προς εκμετάλλευση 589.452,86 τ.μ., ενώ η δομημένη επιφάνεια είναι 26.100 τ.μ. Με βάση το ΕΣΧΑΔΑ, το ακίνητο θα αναπτυχθεί με επίκεντρο το ιππικό κέντρο και προβλέπονται τρεις επιμέρους ζώνες. Η πρώτη ζώνη θα έχει χρήση θεματικού πάρκου αναψυχής και συνολικής έκταση 426 στρέμματα, η δεύτερη θα είναι Ζώνη Δασικής Προστασίας (θα παραμείνει αδόμητη) με επιφάνεια περί τα 120 στρέμματα και στην Τρίτη ζώνη θα υπάρχουν εγκαταστάσεις πρόσβασης- στάθμευσης συνολικής (42 στρέμματα). Προβλέπονται, επίσης, κάποια εμπορικά καταστήματα, υποστηρικτικά του αθλητικού κέντρου, κτίρια γραφείων και εγκαταστάσεις για την εξυπηρέτηση του ιππικού κέντρου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v