Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπουργείο Εργασίας: Προτεραιότητα η μείωση των εισφορών

Οι στόχοι και οι άμεσες προτεραιότητες της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας περιγράφονται στον μπλε φάκελο που έλαβαν οι κ. Βρούτσης και Μηταράκης και η κ. Μιχαηλίδου, κατά το παρθενικό υπουργικό συμβούλιο της νέας κυβέρνησης.

Υπουργείο Εργασίας: Προτεραιότητα η μείωση των εισφορών

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% μέσα σε μια 4ετία, αύξηση του κατώτατου μισθού με βάση τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, αλλά και αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού για την καταβολή τόσο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος όσο και του επιδόματος ανεργίας, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, ο φάκελος που έλαβε σήμερα η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Στις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης περιλαμβάνονται “η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο κράτους-εργαζομένων-επιχειρήσεων, καθώς και η επίτευξη υψηλότερου διαθέσιμου εισοδήματος για όλους.

Αναλυτικά, οι στόχοι που έχουν τεθεί από τους επικεφαλής του υπουργείου, Γιάννη Βρούτση, Νότη Μηταράκη και Δόμνα Μιχαηλίδου είναι:

➢ Αντιμετώπιση Δημογραφικού – Στήριξη Οικογένειας

➢ Βιώσιμο ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό σύστημα

➢ Περισσότερες προοπτικές και ασφάλεια για τους εργαζόμενους

Αύξηση των μισθών ιδιωτικού τομέα με βάση την πραγματική πορεία της οικονομίας

➢ Μείωση της επιβάρυνσης από φόρους και εισφορές για μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες

➢ Εργαζόμενοι συμμέτοχοι στην επιτυχία των επιχειρήσεων

Στήριξη των ανέργων και ταχεία επιστροφή τους στην αγορά εργασίας

➢ Αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού

➢ Βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία

Σύμφωνα δε, με το φάκελο, στις άμεσες Κυβερνητικές Προτεραιότητες συγκαταλέγονται οι εξής δράσεις:

→ Ολοκληρωμένο πλέγμα παρεμβάσεων για τη στήριξη της ελληνικής οικογένειας και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας.

Αναδιάρθρωση ασφαλιστικού/συνταξιοδοτικού συστήματος με την εισαγωγή συστήματος τριών πυλώνων. Σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κύριας σύνταξης από το 20% στο 15% εντός της 4ετίας.

→ Συσχέτιση του κατώτατου μισθού με τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

→ Ενίσχυση των ελέγχων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας με αξιοποίηση σύγχρονων πληροφοριακών συστημάτων και εργαλείων για την αποτελεσματικότερη προστασία των εργαζομένων.

→ Διαμόρφωση Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, που θα επιβραβεύει με χαμηλότερες εισφορές τις επιχειρήσεις που είναι ασφαλιστικά συνεπείς και σέβονται τους εργαζομένους τους και την εργατική νομοθεσία.

→ Κίνητρα για επιχειρήσεις που προσφέρουν περισσότερες παροχές στους εργαζομένους τους.

→ Αναβάθμιση της ποιότητας, της αποτελεσματικότητας και της αποδοτικότητας του ΟΑΕΔ και αύξηση του προϋπολογισμού κατά 200 εκατ. ευρώ επιπλέον το χρόνο για τα επιδόματα ανεργίας με επανακαθορισμό των κριτηρίων απονομής.

→ Ενίσχυση του θεσμού του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με αύξησή του στο 1 δισ. ευρώ ετησίως, καλύπτοντας 800.000 συμπολίτες μας.

→ Κατάρτιση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τη στήριξη των ατόμων με αναπηρία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v