Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βαθιά ανάσα στην αγορά ακινήτων με όχημα τους φόρους

Χωρίς ΦΠΑ οι μεταβιβάσεις νεόδμητων. Eκπτώσεις φόρου έως και 50% για δαπάνες αναβάθμισης ακινήτων. Θα γίνονται συμψηφισμοί των εκπτώσεων ακόμα και με τον ΕΝΦΙΑ. Στο «ψυγείο» για τρία χρόνια ο φόρος υπεραξίας.

Βαθιά ανάσα στην αγορά ακινήτων με όχημα τους φόρους

Ισχυρό αναπτυξιακό σοκ με φορολογικές ελαφρύνσεις 6 δισ. ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας θέτει σε άμεση εφαρμογή η κυβέρνηση, με αρμόδιες πηγές να καθησυχάζουν πως δεν πρόκειται να διαταραχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Το φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη στο χθεσινό υπουργικό, να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου και περιλαμβάνει δραστικές μειώσεις φόρων τόσο για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, όσο και τις επιχειρήσεις αλλά και την ακίνητη περιουσία.

Οι τελευταίες πινελιές αναμένεται να μπουν τις επόμενες ημέρες από το νέο οικονομικό επιτελείο (Χρήστος Σταϊκούρας, Απόστολος Βεσυρόπουλος, Θεόδωρος Σκυλακάκης) καθώς για παράδειγμα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, μένουν κάποια «κουτάκια» προς συμπλήρωση. Μεταξύ αυτών, οι ενδιάμεσοι συντελεστές φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Ο εισαγωγικός συντελεστής θα είναι 9% (από 22%) για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, ο υψηλότερος θα μειωθεί από το 45% στο 42%, αλλά ενδιάμεσα πρέπει να φτιαχτεί μια νέα φορολογική κλίμακα, η οποία θα τεθεί σε ισχύ από το 2020.

Από το 2020 άλλωστε σχεδιάζεται η ενεργοποίηση των διατάξεων που αφορούν σε μείωση του συντελεστή φορολογίας εισοδήματος νομικών προσώπων (από 28% σε 24% και το 2021 στο 20%) του φόρου στα μερίσματα από το 10% στο 5%, αλλά και η σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε ορίζοντα διετίας.

Το μεγαλύτερο αναπτυξιακό σοκ επιχειρείται, όπως όλα δείχνουν, με όχημα την αγορά ακινήτων. Οι διατάξεις οι οποίες είναι ήδη έτοιμες προβλέπουν «πάγωμα» για μια τριετία του ΦΠΑ κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων. Σήμερα επιβάλλεται σε κάθε μεταβίβαση νεόδμητου ακινήτου ΦΠΑ με συντελεστή 24%, με εξαίρεση την πρώτη κατοικία. Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς ακινήτων, η επιβολή ΦΠΑ με αυτόν τον συντελεστή αποτελεί το βασικότερο αντικίνητρο αγοράς νεόδμητου ακινήτου από τους ενδιαφερόμενους.

Παράλληλα με το «πάγωμα» του ΦΠΑ στα νεόδμητα, το νομοσχέδιο θέτει ξεκάθαρους όρους στην αγορά ακινήτων σε ορίζοντα τριετίας. Η πρακτική των αλλεπάλληλων αναστολών του φόρου υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων στο παρά πέντε της εκπνοής της προηγούμενης παράτασης αίρεται και έτσι εκλείπει ένας ακόμα παράγοντας αβεβαιότητας. Για τρία χρόνια ορίζει το νομοσχέδιο, ο φόρος υπεραξίας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων δεν πρόκειται να επιβληθεί (πρακτικά την περίοδο 2020-22) και τον τρίτο χρόνο (το 2022) θα επανεξεταστεί το μέτρο.

Το επόμενο ισχυρό μέτρο τόνωσης της αγοράς ακινήτων «χτυπά» παράλληλα τη φοροδιαφυγή. Το νομοσχέδιο θα καθιερώνει έκπτωση φόρου ίση με το 40%-50% της δαπάνης για ενεργειακή, λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων. Πρακτικά, εάν ένας ιδιοκτήτης ακινήτου προχωρήσει σε εργασίες θερμομόνωσης ή απλούστερα αλλάξει παράθυρα στο σπίτι του, με το συνολικό κόστος στις 10.000 ευρώ, θα έχει έκπτωση φόρου 4.000 ευρώ. Η έκπτωση αυτή θα συμψηφίζεται με δικές του υποχρεώσεις προς την εφορία, είτε αφορούν φόρο εισοδήματος είτε ΕΝΦΙΑ. Η καθιέρωση τόσο μεγάλων εκπτώσεων, σύμφωνα με φοροτεχνικούς, συνιστά το καλύτερο κίνητρο προκειμένου οι φορολογούμενοι να ζητούν και να λαμβάνουν αποδείξεις για κάθε εργασία επισκευής στα ακίνητά τους. Είναι κοινό μυστικό πως αποτελούν είδος προς εξαφάνιση…

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v