Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες εισηγμένες «ποντάρουν» στο Ελληνικό

Οι εταιρείες που προσδοκούν σημαντικά οφέλη από το project του Ελληνικού και γενικότερα από την υλοποίηση υψηλών επενδύσεων στην Ελλάδα. Οι κυβερνητικές εξαγγελίες και οι «διψασμένες» για τζίρο εγχώριες επιχειρήσεις.

Ποιες εισηγμένες «ποντάρουν» στο Ελληνικό

Ο υπουργός Ανάπτυξης της νέας κυβέρνησης Άδωνις Γεωργιάδης έθεσε ως στόχο την έναρξη του project στο Ελληνικό έως το τέλος του 2019. Παραδέχτηκε τα γραφειοκρατικά εμπόδια, αναγνώρισε τις δυσκολίες, αλλά αντέτεινε πως συντονισμένη η κυβέρνηση έχει σκοπό να τρέχει σε μία ημέρα υποθέσεις που σε διαφορετική περίπτωση ίσως και να χρειάζονταν μήνες. 

Ο κ. Γεωργιάδης δεν έμεινε μόνο στο project του Ελληνικού, αλλά τόνισε πως αντίστοιχες πρακτικές θα εφαρμοστούν και στα υπόλοιπα επενδυτικά σχέδια, γιατί χωρίς νέες επενδύσεις, δεν μπορεί η χώρα να ορθοποδήσει και να αναπτυχθεί, θυμίζοντας πως ο νόμος για τα «fast track» έργα υπάρχει και πως ψηφίστηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε παράλληλο μήκος κύματος κινείται και ο υπουργός Ενέργειας της κυβέρνησης Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος πέρα από το καυτό ζήτημα της ΔΕΗ, συναντήθηκε ήδη με τους εκπροσώπους της Eldorado Gold, προκειμένου να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η επένδυση στη Χαλκιδική.

Είναι σαφές ότι η επιχειρηματική κοινότητα ικανοποιείται από τέτοιες δηλώσεις, πλην όμως είναι επιφυλακτική για το κατά πόσο οι καλές προθέσεις θα γίνουν πράξη και επίσης για το πότε θα γίνουν όλα αυτά. Άλλωστε, η «παράδοση» θέλει τις ελληνικές κυβερνήσεις να υπόσχονται περισσότερα πράγματα από αυτά που μπορούν να υλοποιήσουν και τον κρατικό μηχανισμό να κινείται με πολύ αργούς ρυθμούς, εμφανίζοντας ισχυρές δυνάμεις αδράνειας.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει μια ευρεία σειρά εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, οι οποίες έχουν να ωφεληθούν σε περίπτωση που «τρέξει» το project του Ελληνικού και φυσικά αυξηθούν γενικότερα οι επενδύσεις στη χώρα.

Είναι προφανές ότι η Lamda Development συγκαταλέγεται σ’ αυτές, όχι μόνο γιατί θα είναι ο διαχειριστής-συντονιστής του έργου, αλλά και γιατί  θα επενδύσει η ίδια στην περιοχή, τουλάχιστον στο κομμάτι των εμπορικών κέντρων.

Γενικότερα, το σύνολο των κλάδων και των επιχειρήσεων έχει να ωφεληθεί άμεσα ή έμμεσα από την τόνωση των εγχώριων επενδύσεων: «Με δεδομένο ότι οι σημερινές επενδύσεις είναι πολύ χαμηλές, η συγκέντρωση κάποιων σημαντικών projects μέσα στην επόμενη διετία-τριετία θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα θετικό ψυχολογικό σοκ στην οικονομία. Και αυτό σε μια περίοδο όπου οι περισσότερες βιομηχανικές μονάδες λειτουργούν σήμερα με σαφώς περιορισμένο capacity, άρα διαθέτουν την απαιτούμενη δυναμικότητα για να αυξήσουν τις δουλειές τους» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αναμφίβολα, κερδισμένες θα βγουν οι εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου, είτε αυτές είναι οι λεγόμενες μεγάλες (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Άβαξ, Intrakat) είτε είναι μικρότερες (π.χ. ΕΚΤΕΡ).

«Η υλοποίηση επενδύσεων θα τονώσει τη ζήτηση για καύσιμα, η οποία κατά τη διάρκεια της κρίσης έχει μειωθεί κατά 50%», δήλωσε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΙΝΟΙΛ Γιάννης Αληγιζάκης, εξέλιξη φυσικά που αφορά το σύνολο των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών, είτε αυτές είναι θυγατρικές των διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ, Motor Oil), είτε όχι (π.χ. ΕΛΙΝΟΙΛ, REVOIL).

Την τόνωση των επενδύσεων περιμένουν με ανυπομονησία οι εταιρείες του κλάδου εμπορίας σιδήρου-χάλυβα (Έλαστρον, ΣΙΔΜΑ, Μπήτρος, Αφοί Κορδέλλου), με τον Παναγιώτη Μπήτρο να δηλώνει: «Αν δεν μπουν οι μπουλντόζες στο Ελληνικό, στο Καστέλι, στο Β.Ο.Α.Κ., στον Πάτρα-Πύργος, στο Θριάσιο, αν δεν αρχίσει ο μετροπόντικας να σκάβει τη γραμμή 4 του Μετρό, αν δεν ξεκινήσουν οι μεγάλες τουριστικές αναπτύξεις και οι μεγάλες επενδύσεις στα logistics και στα λιμάνια, αξιόλογη ανάκαμψη της ζήτησης χάλυβα στην Ελλάδα δεν πρόκειται να υπάρξει».

Οι εταιρείες διέλασης αλουμινίου (ΑΛΟΥΜΥΛ, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ) έχουν μεν καταφέρει να διαθέτουν στο εξωτερικό το μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγής τους, αλλά θα έβλεπαν με πολύ θετική ματιά το σενάριο της αύξησης της εγχώριας ζήτησης, καθώς θα ενισχύσουν τις πωλήσεις τους, οι οποίες συνήθως συνδυάζονται και με υψηλότερο περιθώριο κέρδους.

Ανάλογα πράγματα ισχύουν και για την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ (τώρα TCI), όσο και αν οι εγχώριες πωλήσεις της αποτελούν πλέον χαμηλό ποσοστό στον συνολικό κύκλο εργασιών του ομίλου.

Η εταιρεία μεταλλικών κατασκευών MEVACO θέλει και εγχώριες εργασίες (άρα υλοποίηση επενδύσεων στην οικονομία), προκειμένου να σημειώσει ένα ισχυρό κερδοφόρο αποτέλεσμα, καθώς στην τρέχουσα συγκυρία το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγόμενων προϊόντων της καταλήγει άμεσα ή έμμεσα στο εξωτερικό.

Οι πωλήσεις της Γενικής Εμπορίου & Βιομηχανίας (υδραυλικός εξοπλισμός) είναι συνδεδεμένες με την πορεία των επενδύσεων στην οικονομία.  Η διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας έχει δηλώσει πως διαθέτει τις απαιτούμενες υποδομές, έτσι ώστε θα μπορούσε ακόμη και να διπλασιάσει τον κύκλο εργασιών της, χωρίς να αυξήσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος της.

Οι επενδύσεις ανεβάζουν τη ζήτηση σε μια σειρά από κλάδους, όπως π.χ. στην ξυλεία (Ακρίτας, Ξυλεμπορία), στα οικοδομικά υλικά και στους βιομηχανικούς φούρνους (π.χ. Μαθιός Πυρίμαχα), στους σωλήνες (π.χ. Τζιρακιάν) ή ακόμη στον χώρο των συμβούλων (π.χ. Ευρωσύμβουλοι) και του εξοπλισμού καταστημάτων (π.χ. Βoγιατζόγλου Systems).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v