Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μειώνεται το επιτόκιο στις ρυθμίσεις προς τα Ταμεία

Ξεκίνησε στη Βουλή η συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Έρχεται ρύθμιση για τη μείωση του επιτοκίου στα ασφαλιστικά ταμεία. Διορθώσεις στη ρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, ζητά η αντιπολίτευση.

Μειώνεται το επιτόκιο στις ρυθμίσεις προς τα Ταμεία

Με νέα ρύθμιση -στο επόμενο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί την Τετάρτη-, το επιτόκιο θα πέσει από το 5% στο 3% και στη ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο πακέτο διατάξεων που περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο, εστιάζοντας στις διατάξεις για τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις.

Κατά την τοποθέτησή του στην επιτροπή οικονομικών της Βουλής, σημείωσε πως θα έρθει μείωση του επιτοκίου και στα Ταμεία, ενώ επεσήμανε πως η νέα ρύθμιση αποτελεί την τελευταία ευκαιρία. Όπως υπογράμμισε, «μετά τη λήξη της, θα υπάρχει ένα μόνιμο και πάγιο σύστημα ρύθμισης».

Αναφερόμενος στο φορολογικό νομοσχέδιο, ο Χ. Σταϊκούρας επεσήμανε πως θέτει προτεραιότητες «στη βάση των δημοσιονομικών περιθωρίων αλλά και των δημοσιονομικών προτεραιοτήτων», τονίζοντας πως «ναι, θέλουμε να μειώσουμε φόρους».

Αναφερόμενος στη μείωση του ΕΝΦΙΑ είπε πως «ισχύει για όλους τους πολίτες» αλλά «δεν είναι οριζόντια. Είναι πολύ μεγαλύτερη για τα χαμηλά εισοδήματα και τη μεσαία τάξη. Που είναι άγνωστες λέξεις για τον ΣΥΡΙΖΑ». Συνέχισε λέγοντας, «ακούσαμε ανακρίβειες και τώρα θα πούμε αλήθειες. Η Νέα Δημοκρατία είχε πει προεκλογικά πως θα προχωρήσει σε μείωση του ΕΝΦΙΑ και τώρα προχωρά στη μείωση νωρίτερα από ό,τι είχε υποσχεθεί».

Μίλησε για μία ρύθμιση που «δίνει πολλά στους πολλούς» και απαντώντας στα «πυρά» της αντιπολίτευσης ανέφερε, «οι πολύ μεγάλες περιουσίες άνω του ενός εκατομμυρίου είναι 14.841. Η ελάφρυνση είναι 22 εκατομμύρια σε σύνολο 465 εκατομμυρίων, δηλαδή 5% από τη συνολική ελάφρυνση».

Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στη ρύθμιση των 120 δόσεων και είπε προς την αντιπολίτευση: «Δεν μπορώ να καταλάβω πώς λέτε για μικρό λίφτινγκ, όταν το επιτόκιο πέφτει από το 5% στο 3%. Και η ελάχιστη μηνιαία καταβολή μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ». Προσέθεσε πως «για όσους εντάσσονται, αναστέλλονται οι κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης».

«Οι τροποποιήσεις σας είναι μικρά ρετουσαρίσματα» επεσήμανε από τον ΣΥΡΙΖΑ η Κατερίνα Παπανάτσιου, αναφερόμενη στις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Όσον αφορά στον ΕΝΦΙΑ, σημείωσε πως η ρύθμιση της κυβέρνησης «δείχνει τη μεροληψία στα υψηλά κλιμάκια».

Συνέχισε καλώντας την κυβερνητική πλευρά να «πλησιάσει» τη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ και να προχωρήσει σε μεγαλύτερη μείωση στις μικρές και μεσαίες περιουσίες και να την περιορίσει στις υψηλές περιουσίες.

Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής, η Κατερίνα Παπανάτσιου αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα του ΣΥΡΙΖΑ. Μεταξύ άλλων είπε, «θα καταθέσουμε τροπολογία για απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ για τα μικρά νησιά με κάτω από 1.000 κατοίκους».

Από το Κίνημα Αλλαγής ο Κώστας Σκανδαλίδης επεσήμανε πως θα υπάρξει θετική ψήφος, ωστόσο και αυτός αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν τροποποιήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

«Ημίμετρο» χαρακτήρισε τη ρύθμιση της κυβέρνησης για τον ΕΝΦΙΑ ο Νίκος Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ, λέγοντας πως ψηφίζει «παρών».

Μιλώντας στην επιτροπή ο Βασίλης Βιλιάρδος επεσήμανε πως η Ελληνική Λύση επιφυλάσσεται να τοποθετηθεί στο τέλος της συζήτησης και αναφέρθηκε στην πρόταση του κόμματος για τον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις,

Τέλος, από το ΜέΡΑ25 ο Κρίτων Αρσένης επεσήμανε μεταξύ άλλων πως προτείνουμε την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για ακίνητα έως 70.000, τη μείωση κατά 30% για ακίνητα από 70.000 έως 100.000, κατά 25% για ακίνητα από 100.000 έως 500.000, καμία μεταβολή από 500.000 μέχρι ένα εκατομμύριο και αύξηση 10% για πάνω από ένα εκατομμύριο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v