Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιδότηση στεγαστικού: Ρυθμοί... σημειωτόν στις εγκρίσεις

Μόλις δύο εγκρίσεις από τις τράπεζες για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Σεπτέμβρη ή Οκτώβρη καταβάλλονται τα πρώτα επιδόματα. Στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 150 εκατ. ευρώ, αλλά θεωρείται δύσκολο να απορροφηθούν.

Επιδότηση στεγαστικού: Ρυθμοί... σημειωτόν στις εγκρίσεις

Ο ρυθμός έγκρισης αιτήσεων για επιδότηση δόσης στεγαστικού δανείου δημιουργεί περιθώρια «εξοικονομήσεων» στον φετινό προϋπολογισμό, στις δαπάνες του οποίου έχουν εγγραφεί γι' αυτό τον λόγο 150 εκατ. ευρώ.

Μέχρι σήμερα, όμως, μόλις δύο αιτήσεις έχουν γίνει αποδεκτές από τις τράπεζες παρά το γεγονός ότι περίπου 70.000 χρήστες έχουν περιηγηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Οι πρώτες επιδοτήσεις μάλιστα δεν αναμένεται να καταβληθούν πριν τον Οκτώβρη.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως δύο ιδιαίτερα ευάλωτα νοικοκυριά έλαβαν, κατόπιν αίτησής τους, προτάσεις από τις τράπεζες για:

1. Εξόφληση δανείου σε 24 χρόνια, επιτόκιο 2%, επιδότηση μηνιαίας δόσης 40% από το δημόσιο. Η πρόταση των τραπεζών δεν προβλέπει «κούρεμα» οφειλής.

2. Εξόφληση δανείου σε 25 χρόνια, επιτόκιο 2%, επιδότηση μηνιαίας δόσης 50% από το δημόσιο. Επίσης δεν προβλέπεται «κούρεμα».

Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, οι δανειολήπτες στους οποίους οι τράπεζες έχουν κάνει προτάσεις διευθέτησης των οφειλών τους αναμένεται να κάνουν (ή όχι) αποδεκτές τις προτάσεις ρύθμισης. Στη συνέχεια, εφόσον πληρώσουν την πρώτη δόση, ενεργοποιείται η ρύθμιση και ξεκινά η χορήγηση της κρατικής επιδότησης (έως 50%) σε μηνιαία βάση.

Για να φτάσουμε στην καταβολή των κρατικών επιδοτήσεων της δόσης στεγαστικού δανείου, η Ειδική Γραμματεία Ιδιωτικού Χρέους αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες να προχωρήσει στην προγραμματισμένη αναβάθμιση της πλατφόρμας προστασίας της πρώτης κατοικίας, ώστε το δημόσιο να είναι σε θέση να καταβάλλει, να ελέγχει και να διακόπτει -όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις- τις επιδοτήσεις αυτές.

Με την επικείμενη αναβάθμιση της πλατφόρμας, οι δικαιούχοι επιδότησης θα καλούνται να συμπληρώσουν τον IBAN του τραπεζικού τους λογαριασμού στον οποίο κάθε μήνα θα πιστώνεται η επιδότηση. Οι εν ισχύ διατάξεις νόμου προβλέπουν ένα πλέγμα προϋποθέσεων και ελέγχων, με το «σκανάρισμα» των δανειοληπτών να γίνεται σε μηνιαία βάση, πριν καταβληθεί η επιδότηση, η οποία κυμαίνεται από 20% έως και 50% της νέας μηνιαίας δόσης εξόφλησης του δανείου ανάλογα με την οικονομική κατάσταση του δικαιούχου.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, στη διαδικασία συναινετικής ρύθμισης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας προστασίας κύριας κατοικίας, η αίτηση για ένταξη στο πλαίσιο προστασίας επέχει θέση αίτησης και για τη συνεισφορά Δημοσίου. Με την υποβολή της αίτησης, το Δημόσιο θα αποκτά πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα και τα έγγραφα που ανταλλάσσονται μεταξύ του οφειλέτη και των πιστωτών.

Με την αποδοχή της πρότασης ρύθμισης από τον οφειλέτη, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα εγκρίνει εντός προθεσμίας 15 ημερολογιακών ημερών το ποσό της συνεισφοράς Δημοσίου, με βάση τα αναφερόμενα στοιχεία στην αίτηση και θα προωθεί μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας την εγκεκριμένη αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, η οποία θα τηρεί μητρώο δικαιούχων συνεισφοράς Δημοσίου.

Στις περιπτώσεις όπου η ρύθμιση των οφειλών γίνει μέσω δικαστικής απόφασης, ο οφειλέτης θα πρέπει να μεταφορτώσει τη δικαστική απόφαση ανά πιστωτή και ανά ρυθμιζόμενη οφειλή στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και να εισάγει σε αυτήν τα στοιχεία της μηνιαίας δόσης που όρισε η δικαστική απόφαση. Στη συνέχεια, η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους θα εγκρίνει εντός προθεσμίας 15 ημερολογιακών ημερών το ποσό της συνεισφοράς Δημοσίου.

Η συνεισφορά του Δημοσίου θα διακόπτεται:

- Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η αίτηση έχει εγκριθεί εκ παραδρομής ή τεχνικής αστοχίας, χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις.

- Σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου, εφόσον αποτελεί μονοπρόσωπο νοικοκυριό.

- Σε περίπτωση κατά την οποία κατόπιν τριών διαδοχικών εντολών πίστωσης δεν έχει καταστεί δυνατόν να πιστωθεί η συνεισφορά Δημοσίου σε τουλάχιστον έναν τραπεζικό λογαριασμό, με υπαιτιότητα του οφειλέτη.

- Σε περίπτωση που κατόπιν του ετήσιου επανελέγχου διαπιστωθεί ότι ο οφειλέτης δεν πληροί τις προϋποθέσεις χορήγησης.

- Σε περίπτωση που ο οφειλέτης καθυστερήσει την καταβολή του ποσού που βαρύνει τον ίδιο.

- Σε περίπτωση μη τήρησης των υποχρεώσεων του οφειλέτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v