Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα 100 ελληνικά προϊόντα που κάνουν θραύση στο εξωτερικό

Οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκαν κατά 305,9 εκατ. ευρώ ή κατά 1,9% το πρώτο εξάμηνο. Κυριότερος προορισμός η Ιταλία, ακολουθούν Γερμανία, Κύπρος και Τουρκία.

Τα 100 ελληνικά προϊόντα που κάνουν θραύση στο εξωτερικό

Σε θετικό έδαφος, αν και με περιορισμένους ρυθμούς συνέχισαν να κινούνται στο πρώτο εξάμηνο του 2019 οι ελληνικές εξαγωγές, παρ' όλες τις πιέσεις που άρχισαν να παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκαν κατά 305,9 εκατ. ευρώ ή κατά 1,9% και ανήλθαν σε 16,58 δισ. ευρώ από 16,27 δισ. ευρώ ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν στα 11,22 δισ. ευρώ από 10,86 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 361,3,1 εκατ. ευρώ ή κατά 3,3%.

Η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ενώ στη δεύτερη θέση έχει ανέλθει η Γερμανία, η οποία βρισκόταν στην 3η θέση στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Ακολουθεί η Κύπρος με άνοδο μίας θέσης στη σχετική κατάταξη και μετά η Τουρκία, προς την οποία η σημαντική μείωση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων (κατά -28,2%), οδήγησε στην απώλεια δύο θέσεων στη λίστα των κυριότερων προορισμών.

Η Βουλγαρία βρίσκεται στην 5η θέση, όπως και το πρώτο εξάμηνο του 2018 και ακολουθούν οι ΗΠΑ στην 6η και ο Λίβανος στην 7η θέση, ενώ στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο βρίσκονταν σε αντίστροφες θέσεις. Στην 8η και 9η θέση παραμένουν Ηνωμένο Βασίλειο και Ισπανία, ενώ την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών των ελληνικών εξαγωγών, συμπληρώνει η Γαλλία με άνοδο μίας θέσης από το πρώτο εξάμηνο του 2018 (ήταν στην 11η θέση).

Η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη σχολιάζοντας τα παραπάνω επισημαίνει τα εξής: «Στο έντονα μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, όπου η αβεβαιότητα κυριαρχεί, το Brexit βρίσκεται προ των πυλών και ο προστατευτισμός υποσκάπτει τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης, η στήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχείρησεων είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Οι ελληνικές εξαγωγές παρ' όλες τις αντιξοότητες συνεχίζουν να αναπτύσσονται και να διευρύνονται έστω και με χαμηλό ποσοστό. Με βάση την πορεία του πρώτου εξαμήνου και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα αλλάξουν δραματικά οι συνθήκες τους επόμενους μήνες οι ελληνικές εξαγωγές εκτιμάται ότι θα κλείσουν τη φετινή χρονιά με άνοδο περίπου 8%, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών.

Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι οι ελληνικές εξαγωγές μπορούν να πρωτοστατήσουν στην επιστροφή της οικονομίας σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και να αποτελέσουν πυλώνα στο νέο παραγωγικό μοντέλο που επιχειρεί να οικοδομήσει η χώρα. Η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών από την 1η Σεπτεμβρίου, καθώς και η επικείμενη φορολογική ελάφρυνση είναι μια ενθαρρυντική και ελπιδόφορα εξέλιξη, η οποία αναμένεται να δώσει νέα δυναμική στην επέκταση των ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό. Δεν πρέπει να αφήσουμε την ευκαιρία να χαθεί».

Οι επιδόσεις κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων

Με βάση τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το πρώτο εξάμηνο του 2019 για τις εξαγωγές κατά μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, η μικρή αύξηση των ελληνικών αποστολών προκύπτει κυρίως από την ενίσχυση των εξαγωγών των βιομηχανικών προϊόντων, αλλά και των πρώτων υλών. Πτωτικά κινήθηκαν οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων ενώ οριακή μείωση εμφανίζουν και οι εξαγωγές καυσίμων.

Αναλυτικότερα, όσον αφορά στα αγροτικά προϊόντα, η μείωση (-6,4%) των εξαγωγών, σε 2.886 εκ.€ από 3.082 εκ.€, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μεγάλη υποχώρηση των αποστολών της υποκατηγορίας «λάδια & λίπη ζωικής ή φυτικής προέλευσης», σε 204,1 εκ.€ από 407,7 εκ.€ (-49,9%) -δηλαδή κατά κύριο λόγο των εξαγωγών ελαιολάδου, αλλά και στην οριακή μείωση (-0,4%) των εξαγωγών της σημαντικότερης υποκατηγορίας «τρόφιμα και ζώα ζωντανά» (σε 2.303,6 εκ.€ από 2.311,8 εκ.€). Η εν λόγω υποκατηγορία αφορά στο 13,9% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019. Άνοδος (+4,3%) καταγράφεται στις αποστολές της υποκατηγορίας «ποτά και καπνός» (378,2 εκ.€ από 362,6 εκ.€).

Οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων σημειώνουν άνοδο 7,4% με την αξία τους να ανέρχεται σε 7.337 εκ.€ το πρώτο εξάμηνο του 2019, από 6.834,1 εκ.€ κατά το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Η άνοδος αυτή προκύπτει από την ενίσχυση των εξαγωγών σε δύο από τις τέσσερις υποκατηγορίες βιομηχανικών προϊόντων. Συγκεκριμένα, σημαντική αύξηση καταγράφουν οι εξαγωγές στην υποκατηγορία «χημικά προϊόντα & συναφή (μ.α.κ.)» κατά 14,2% (σε 1.940,3 εκ.€ από 1.699,7 εκ.€) και αυτές στην υποκατηγορία «διάφορα βιομηχανικά είδη» κατά 22,8% (σε 1.284 εκ.€ από 1.046 εκ.€).

Οι εξαγωγικές επιδόσεις της μεγαλύτερης υποκατηγορίας βιομηχανικών προϊόντων «βιομηχανικά είδη ταξινομημένα κατά πρώτη ύλη» παρουσιάζονται οριακά ενισχυμένες +0,7% (σε 2.631,6 εκ.€ από 2.613,9 εκ.€), ενώ ουσιαστικά αμετάβλητες εμφανίζονται οι εξαγωγές της υποκατηγορίας «μηχανήματα & υλικό μεταφορών» (σε 1.481,1 εκ.€ από 1.474,5 εκ.€).

Ως προς τις υπόλοιπες μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, ξεχωρίζει η οριακή μείωση των εξαγωγών καυσίμων κατά -1% (σε 5.358,5 εκ.€ από 5.413,8 εκ.€), τα οποία κατά το διάστημα Ιανουάριος-Ιούνιος του 2019, καταλαμβάνουν μερίδιο 32,3% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, από 33,3% το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Οι εξαγωγές των πρώτων υλών εμφανίζουν αύξηση 16,2% και ανήλθαν σε 751,9 εκ.€ από 646,9 εκ.€. Τέλος, οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές της κατηγορίας «είδη και συναλλαγές μη ταξινομημένα κατά κατηγορίες» εμφανίζουν μείωση -17,1% (σε 244,6 εκ.€ από 295 εκ.€).

* Δείτε τη λίστα με τα 100 πλέον εξαγώγιμα είδη στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v