Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας: Mικρό παράθυρο ευκαιρίας για την ελληνική κυβέρνηση

Ο επικεφαλής της ΤτΕ κάλεσε την κυβέρνηση να εφαρμόσει άμεσα τη μεταρρυθμιστική ατζέντα. Κρίσιμη η μείωση των NPLs. Εφικτή ανάπτυξη στο 3%. Υπάρχουν περιθώρια μείωσης του στόχου στο πλεόνασμα. Βλέπει επίτευξη δημοσιονομικών στόχων.

Στουρνάρας: Mικρό παράθυρο ευκαιρίας για την ελληνική κυβέρνηση

H νέα ελληνική κυβέρνηση κέρδισε τις εκλογές με μια μεταρρυθμιστική ατζέντα και μια πλατφόρμα οικονομικών πολιτικών που εστιάζουν στην προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων μέσω βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος, επιτάχυνσης των μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων και μείωσης της φορολογίας, ανέφερε σε ομιλία του στο Βέλγιο ο πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι οικονομικοί δείκτες καταδεικνύουν πως η οικονομία εμφανίζει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, το οποίο οφείλεται στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης.

Ωστόσο, ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις:

*Δεδομένου των αδύναμων δημογραφικών προοπτικών της χώρας και των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών, η επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης πάνω από 2% μακροπρόθεσμα είναι ένα δύσκολο εγχείρημα και προϋποθέτει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της παραγωγικότητας και των επενδύσεων.

*Η αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs), τα οποία αντιπροσωπεύουν το 43,6% του συνόλου των δανείων, είναι καθοριστικής σημασίας για την υγεία του τραπεζικού συστήματος και της δυνατότητας του να χρηματοδοτεί τις επενδύσεις και να στηρίζει την πραγματική οικονομία.

Για να περιορίσει τους μελλοντικούς κινδύνους και να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και τα προβλήματα που έχει αφήσει η κρίση, η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει άμεσα τη μεταρρυθμιστική ατζέντα με την οποία κέρδισε τις εκλογές, υπογράμμισε ο κ. Στουρνάρας.

Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως είναι σημαντικό να εφαρμοστεί μια πραγματικά συστημική λύση μέσω της σύστασης μιας εταιρείας διαχείρισης ενεργητικού (AMC), η οποία θα λειτουργήσει συμπληρωματικά στις προσπάθειες της κάθε τράπεζας να βελτιώσει την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού.

Σε ότι αφορά τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, ο πρόεδρος της TτΕ υποστήριξε ότι το επεκτατικό δημοσιονομικό πακέτο που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2019 έθεσε σε κίνδυνο την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Με βάση τα στοιχεία της TτΕ για τον Ιούνιο, σημείωσε, το 2019 θα καταγραφόταν δημοσιονομική απόκλιση 0,6% του ΑΕΠ.

Η εξέλιξη αυτή κατέστησε αναγκαία σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα μια προσαρμογή των δαπανών, ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα. Πράγματι, σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, τα τελευταία στοιχεία (του Αυγούστου) δείχνουν ότι θα επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος του 2019.

Τούτο το αποτέλεσμα οφείλεται τόσο στην προσαρμογή των δαπανών όσο και την υπεραπόδοση των εσόδων από τον ΦΠΑ το τελευταίο δίμηνο, πρόσθεσε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι μπορούν να υπάρξουν επιπρόσθετα δημοσιονομικά κέρδη από διεύρυνση της χρήσης του πλαστικού χρήματος. Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι σύμφωνα με υπολογισμούς της ΤτΕ μια αύξηση 1 ποσοστιαίας μονάδας στο μερίδιο της ιδιωτικής κατανάλωσης μέσω καρτών θα αύξανε τα έσοδα από τον ΦΠΑ κατά 1%.

Ο πρόεδρος της TτE χαρακτήρισε θετική εξέλιξη τη δήλωση της κυβέρνησης ότι θα σεβαστεί τους συμφωνημένους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ αναφέρθηκε και στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης για μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Ένας χαμηλότερος, πιο ρεαλιστικός, στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα σε σχέση με τον υφιστάμενο του 3,5% του ΑΕΠ ως το 2022, αν συνδυαστεί με περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, θα σημαίνει πιθανότατα χαμηλότερα παρά υψηλότερο δημόσιο χρέος» υπογράμμισε.

Υποστήριξε επίσης ότι το γεγονός ότι τα επιτόκια είναι σήμερα πολύ χαμηλότερα από ότι στο βασικό σενάριο στην ανάλυση της Κομισιόν για τη βιωσιμότητα του χρέους δημιουργεί το περιθώριο για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων χωρίς να συμβιβαστεί η δημοσιονομική σταθερότητα.

Πρόσθεσε επίσης ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης δίνει τη δυνατότητα δημοσιονομικής ευελιξίας εφόσον εφαρμόζονται μεταρρυθμίσεις που αυξάνουν τη δυνητική ανάπτυξη.

Σε κάθε περίπτωση κατέληξε ο κ. Στουρνάρας «οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις σε συνδυασμό με την πρόσφατη άρση των capital controls, αναμένεται να διευκολύνουν την αναβάθμιση των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στη λεγόμενη επενδυτική κατηγορία, εξέλιξη η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την ένταξή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ . Αυτό, με τη σειρά του, θα μειώσει περαιτέρω το κόστος δανεισμού για την ελληνική οικονομία ενισχύοντας την ανάπτυξη και βελτιώνοντας τη βιωσιμότητα του χρέους. Στο θετικό αυτό σενάριο, η αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να υψηλότερη σε σχέση με τις τρέχουσες προβλέψεις, και το ποσοστό της ν΄αγγίξει το 3%».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v