Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρήσεις: Μπαράζ αιτημάτων για πρόσθετες φορολογικές περικοπές

Παρά τις εξαγγελίες για συγκεκριμένες φορολογικές περικοπές, πλήθος κλάδων ζητά πρόσθετες παρεμβάσεις. Τα παραδείγματα ακτοπλοΐας, φαρμακευτικών, ιδιωτικών κλινικών, ασφαλιστικών και κλωστοϋφαντουργίας.

Επιχειρήσεις: Μπαράζ αιτημάτων για πρόσθετες φορολογικές περικοπές

Παρά τις εξαγγελίες για σειρά μειώσεων φόρων που έκανε στα πλαίσια της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, πολλοί κλάδοι της οικονομίας θέτουν έντονα το ζήτημα πρόσθετων ειδικών φορολογικών περικοπών, επικαλούμενοι φλέγοντα προβλήματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Ήδη το Euro2day.gr  έχει θέσει το ζήτημα του αιτήματος των ακτοπλοϊκών εταιρειών για μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στα ναυτιλιακά καύσιμα από το 24% που βρίσκεται σήμερα, προκειμένου οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να απορροφήσουν τις μεγάλες αυξήσεις εισιτηρίων που διαφορετικά θα προκύψουν από την 1 η Ιανουαρίου του 2020 και θα επιβαρύνουν τους νησιώτες. Ειδικότερα, το πρόβλημα εστιάζεται στο ότι από το 2020 το πετρελαϊκό κόστος αναμένεται να αυξηθεί περίπου 20%-30% για τον κλάδο, λόγω της υποχρεωτικής χρήσης νέου ναυτιλιακού καυσίμου με σαφώς χαμηλότερη περιεκτικότητα σε θείο.

Οι ιδιωτικές κλινικές θέτουν το ζήτημα της μείωσης του ΦΠΑ στον κλάδο τους από το τρέχον 24%, όχι μόνο επειδή επιβαρύνονται δυσβάστακτα από τις πολιτικές του claw back και του rebate (τη μείωση των οποίων είχαν ζητήσει προεκλογικά με «αγωνιστικές κινητοποιήσεις» και τα διαγνωστικά κέντρα), αλλά και γιατί το μεγαλύτερο τμήμα του φόρου το επιβαρύνεται το ίδιο το ελληνικό δημόσιο, μέσω των ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ.

Με το αίτημα αυτό συμφωνούν και οι ασφαλιστικές εταιρείες, προκειμένου να μπορούν να προσφέρουν φτηνότερα προϊόντα στους πελάτες τους. Ειδικότερα, επειδή στα ασφαλιστικά προϊόντα δεν επιβάλλεται ΦΠΑ (αλλά, συνήθως φόρος επί του κύκλου εργασιών), οι εταιρείες δεν μπορούν ούτε να μετακυλήσουν, αλλά ούτε και να εκπέσουν το ΦΠΑ με τον οποίο επιβαρύνονται. Παράλληλα, οι ασφαλιστικές εταιρείες έχουν θέση σε μεσοπρόθεσμη βάση (και η κυβέρνηση προεκλογικά είχε υποσχεθεί) το ζήτημα της θέσπισης φορολογικών κινήτρων στα συμβόλαια του κλάδου ζωής, προκειμένου οι Έλληνες να μπορέσουν να «χτίσουν» από ενωρίς μια αξιοπρεπή μελλοντική σύνταξη.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες υποδέχτηκαν με θετικό τρόπο την πρωθυπουργική εξαγγελία για μείωση της επιβάρυνσης του claw back σε όσες εξ’ αυτών υλοποιήσουν νέες επενδύσεις, ωστόσο τόνισαν ότι το ισχύον φορολογικό περιβάλλον παραμένει σαφώς αρνητικό όταν συγκρίνεται με το εξωτερικό.

Σύμφωνα μάλιστα με τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, «ο συμψηφισμός των ποσών που θα επενδύονται σε έρευνα και ανάπτυξη με το claw back ήταν ένα από τα ζητούμενα μας και αποτελεί ένα σημαντικό μέτρο προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν επαρκεί. Την ώρα που πανευρωπαϊκά επενδύονται 35 δισ. ευρώ σε έρευνα και ανάπτυξη, η Ελλάδα δυστυχώς είναι ουραγός, απορροφώντας μόνο ένα πολύ μικρό ποσό (42 εκατ. ευρώ για το 2018). Ευελπιστούμε ότι η κυβέρνηση θα υιοθετήσει και άλλα τέτοια μέτρα, ώστε να καταφέρει η Ελλάδα να προσελκύσει μεγαλύτερες επενδύσεις».

Παρέμβαση έγινε και από τον πρόεδρο του ΣΕΒΚ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Κλωστοϋφαντουργιών) Ελευθέριο Κούρταλη, ο οποίος ζήτησε -προκειμένου να στηριχθεί η επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας- την τροποποίηση του νόμου ώστε να εφαρμοστεί η μείωση του ΕΝΦΙΑ και για τις επιχειρήσεις, όπως ισχύει σήμερα για τα φυσικά πρόσωπα, οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα για την επιβίωσή τους.

«Επισημαίνουμε ότι οι επιχειρήσεις πληρώνουν κύριο αλλά και συμπληρωματικό φόρο 0,1% της αντικειμενικής για ακίνητα που αποτελούν τα εργαλεία για τη παραγωγή και όχι για την εκμετάλλευση των υπεραξιών, θεωρούμε δε, ότι εάν δεν διευκολυνθεί η παραγωγική οικονομία, ανάπτυξη δεν θα υπάρξει» τόνισε ο κ. Κούρταλης.

Ο κατάλογος των κλάδων που ζητούν ευνοϊκότερη φορολογική διαχείριση είναι μακρύς, ωστόσο οι προσδοκίες των παραγόντων της αγοράς παραμένουν χαμηλές, λόγω του περιορισμένου «δημοσιονομικού χώρου». Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης στα πλαίσια της ΔΕΘ τόνισε ότι οι φορολογικές μειώσεις που εξήγγειλε ήταν αυτές μόνο που μπορούσε να υποσχεθεί και πως θα εξετασθούν και άλλες, αν διαπιστωθεί ενδιάμεσα υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v