Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι όροι Ρέγκλινγκ για διαπραγμάτευση των πλεονασμάτων το 2020

Τον Δεκέμβριο η χώρα στο μικροσκόπιο του Eurogroup. Ικανοποίηση για την έμφαση σε μεταρρυθμίσεις. Ξεκινά η διαδικασία πρόωρης αποπληρωμής δανείων του ΔΝΤ. Μέτρα για πτωχευτικό δίκαιο και e-πλειστηριασμούς ζητά η ΕΚΤ.

Οι όροι Ρέγκλινγκ για διαπραγμάτευση των πλεονασμάτων το 2020

Παράθυρο διαπραγμάτευσης για την αναθεώρηση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων άνοιξε για πρώτη φορά σήμερα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, δηλώνοντας πως εφόσον ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος από τον προβλεπόμενο και το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου χαμηλότερο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, θα μπορούσε αργότερα το 2020 να ανοίξει μια σχετική συζήτηση. 

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει αυτή τη συζήτηση», θα δούμε, είπε επιβεβαιώνοντας τα όσα μετέδωσε το Euro2day.gr.

Η απάντηση δόθηκε μετά από ερώτηση αναφορικά με τις προϋποθέσεις που θα απαιτούνταν για να γίνει μια ενδεχόμενη τέτοια συζήτηση και αφού νωρίτερα ο Κλάους Ρέγκλινγκ είχε επισημάνει τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης να τηρήσει τους στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ στον φετινό προϋπολογισμό, αλλά και τον προϋπολογισμό του 2020.

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας στη συνεδρίαση παρουσίασε το πρόγραμμα της κυβέρνησης, θέτοντας τις βάσεις για σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ του ιδίου και των υπουργών Οικονομικών. Από τις κατ' ιδίαν συνομιλίες που είχε ο ΥΠΟΙΚ φέρεται να έλαβε θετικό feedback, όμως, και η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να περάσουν τα ορόσημα της τέταρτης αξιολόγησης και του προϋπολογισμού του 2020.  

Σκοπός του υπουργού Οικονομικών είναι να ξεδιπλώσει τη στρατηγική του βήμα προς βήμα, ώστε να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι. Επόμενο στοίχημα είναι να συμφωνήσουν οι θεσμοί ότι ο προϋπολογισμός του 2020 καλύπτει τους στόχους του προγράμματος.

Σημαντικό ρόλο, πάντως, στις εξελίξεις θα παίξει και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας καθώς δεν είναι δυνατό να ζητούνται υψηλά πλεονάσματα από την Ελλάδα όταν μπαίνουμε σε παγκόσμια ύφεση. 

Το μήνυμα Σταϊκούρα

«Καλωσορίσαμε τον Χρήστο Σταϊκούρα και τον νέο Ιταλό υπουργό Οικονομικών και ακούσαμε τις προτεραιότητες πολιτικής τους και τη δέσμευση σε πολιτικές που προσφέρουν σταθερότητα στην οικονομία», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

«Δεν συζητήσαμε λεπτομέρειες. Θα εξετάσουμε το θέμα της Ελλάδας τον Δεκέμβριο, στο πλαίσιο της τέταρτης έκθεσης μεταμνημονιακής εποπτείας», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του, ο Μπερνουά Κερέ της ΕΚΤ χαιρέτησε τη συνεχιζόμενη βελτίωση του οικονομικού κλίματος της Ελλάδας, τόσο σε ό,τι αφορά τις αγορές, όσο και τη ρευστότητα του τραπεζικού τομέα.

«Χαιρετίσαμε τη δέσμευση της κυβέρνησης να κάνει πρόοδο σε αυτούς τους τομείς και την ενθαρρύνουμε να χτίσει πάνω στη σημαντική πρόοδο που έγινε από το 2015 και να παρουσιάσει τα στιβαρά μέτρα που χρειάζονται».

Από την πλευρά της ΕΚΤ, ο Κερέ συμπλήρωσε ότι εστιάζει στην περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων και αυτό περιλαμβάνει περαιτέρω δουλειά πάνω στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, βελτίωση της διαχείρισης των δανείων με κρατικές εγγυήσεις και το πτωχευτικό πλαίσιο.

«Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση είναι πολύ δεσμευμένη σε αυτό και περιμένουμε να το συζητήσουμε στο πλαίσιο της τέταρτης έκθεσης», κατέληξε. 

 Ο Κλάους Ρέγκλινγκ καλωσόρισε τη δέσμευση της κυβέρνησης για μεταρρυθμίσεις, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη είναι σημαντική για τη χώρα και αποτελεί προτεραιότητα και για τον ESM, που είναι και ο μεγαλύτερος δανειστής της χώρας. «Οτιδήποτε βοηθά την ανάπτυξη βελτιώνει και την ικανότητα αποπληρωμής μακροπρόθεσμα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σημείωσε μάλιστα ότι η ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς ήταν μικρότερη απ’ όσο υπολογιζόταν. «Είναι σημαντικό να επιστρέψουμε στα επίπεδα που προβλέπαμε», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής του ESM μίλησε για καλή συνεργασία με την κυβέρνηση και χαιρέτισε την πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού τμήματος του ΔΝΤ. Θα κάνουμε τις απαραίτητες προπαρασκευαστικές εργασίες, καθώς απαιτείται έγκριση από τα συμβούλια του Ταμείου. Υπολόγισε ότι η διαδικασία θα απαιτήσει περίπου ένα μήνα. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v