Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπαράζ νομοσχεδίων φέρνει η κυβέρνηση στην Ολομέλεια

Οι νομοθετικές διατάξεις που έρχονται στη Βουλή εντός του έτους. Το βάρος στην οικονομία ρίχνει η κυβέρνηση. Παράλληλα, προωθούνται ρυθμίσεις για Υγεία, Παιδεία και Αθλητισμό.

Μπαράζ νομοσχεδίων φέρνει η κυβέρνηση στην Ολομέλεια

Ένα νέο κύκλο νομοθετικών παρεμβάσεων ετοιμάζει το Μέγαρο Μαξίμου, με έμφαση σε διατάξεις που θα σηματοδοτούν την αλλαγή σελίδας στην οικονομία. Δέκα νομοσχέδια θα πάρουν τον δρόμο για την Ολομέλεια μέχρι το τέλος του έτους, ενώ παράλληλα στη Βουλή προχωρά η διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Στο μέτωπο της οικονομίας, μία σαφή εικόνα για το πώς θα πορευτεί την επόμενη χρονιά η κυβέρνηση θα δώσει ο νέος προϋπολογισμός, με το προσχέδιο να κατατίθεται στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου. Τις επόμενες εβδομάδες θα ψηφιστούν το αναπτυξιακό και το φορολογικό νομοσχέδιο, ενώ εκκρεμεί ένα ακόμα νομοσχέδιο με τραπεζικό «άρωμα».

Παράλληλα μέσα στον επόμενο μήνα θα έχει έρθει στην Ολομέλεια η νομοθετική ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, που θα περάσει χωριστά από τον εκλογικό νόμο. Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρουν τα νομοσχέδια που ρυθμίζουν ζητήματα της καθημερινότητας, με διατάξεις των υπουργείων Εργασίας, Υγείας και Παιδείας.

Ο οδικός χάρτης της Βουλής για τους επόμενους μήνες έχει ως εξής:

- Αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Είναι από τα θέματα που δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα η κυβέρνηση, καθώς εστιάζει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων για να πετύχει ρυθμούς ανάπτυξης έως και 4%. Το νομοσχέδιο -που περιλαμβάνει ευρεία γκάμα διατάξεων ακόμα και εργασιακά ζητήματα- βρίσκεται ήδη σε δημόσια διαβούλευση. Θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα περάσει από τη Βουλή μετά την επιστροφή του πΠρωθυπουργού από τη Νέα Υόρκη.

- Φορολογικό νομοσχέδιο. Πρόκειται για τη δεύτερη «γαλάζια» παρέμβαση στο μέτωπο της φορολογίας, μετά την εκλογική αναμέτρηση του Ιουλίου. Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές Οκτωβρίου και θα περιλαμβάνει τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

- Ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού. Η συγκεκριμένη ρύθμιση θα έρθει στη Βουλή χωριστά από τον εκλογικό νόμο και με βάση τον μέχρι τώρα σχεδιασμό θα ψηφιστεί στο τέλος Οκτωβρίου. Νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να έχει κύκλο επαφών με τους πολιτικούς αρχηγούς, με την κυβέρνηση να επιδιώκει ευρύτερες συναινέσεις.

Ωστόσο για το θέμα αυτό υπάρχουν ήδη τα πρώτα πυρά προς την κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ, που τη Δευτέρα θα καταθέσει αναλυτική πρόταση για την ψήφο των αποδήμων. Σημειώνεται πως για να τρέξουν από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση οι όποιες αλλαγές, θα πρέπει να συγκεντρώσουν 200 «ναι» στην παρούσα Βουλή.

- Εργασιακό νομοσχέδιο. Μέσα στον Οκτώβριο αναμένεται να κατατεθεί από τον αρμόδιο υπουργό Γιάννη Βρούτση νομοσχέδιο για την αναβάθμιση της Εργάνης, με στόχο τον καλύτερο έλεγχο της αγοράς εργασίας.

- Ασφαλιστικές διατάξεις. Η βασική ασφαλιστική διάταξη που θα κατατεθεί στη Βουλή από τη νέα κυβέρνηση, θα περιλαμβάνει την προεκλογική δέσμευση της μείωσης των εισφορών (ξεκινώντας με μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα από το δεύτερο εξάμηνο του 2020). Θα ακολουθήσει μία ευρύτερη παρέμβαση για την αναμόρφωση του νόμου Κατρούγκαλου, αφού όμως πρώτα εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ.

- Νομοσχέδιο για θέματα που σχετίζονται με τις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλο μέρος των διατάξεων θα σχετίζεται με αλλαγές στη διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού αλλά και στο πτωχευτικό δίκαιο.

- Νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας. Μέσα στο έτος θα υπάρξει ευρεία νομοθετική πρωτοβουλία για τη λειτουργία της Ανώτατης Εκπαίδευσης. Οι αλλαγές έχουν ήδη προγραμματισθεί και το υπουργείο Παιδείας έστειλε ενημερωτικό σημείωμα στα πανεπιστήμια με τις 22 βασικές διατάξεις και έχει ζητήσει μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου να λάβει τις προτάσεις των ΑΕΙ. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει διατάξεις για την αποτελεσματικότερη διοίκηση, την κρατική χρηματοδότηση, τους πρόσθετους πόρους κ.α.

- Νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας. Θα υπάρξει νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία, που θα περιλαμβάνει ένα ευρύ πλέγμα διατάξεων για νοσοκομεία και ασφαλισμένους. Πιθανότατα θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου.

- Νομοσχέδιο για τη Διαμεσολάβηση. Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει πει πως θα έρθει νέο νομοσχέδιο έπειτα από διαβούλευση που θα ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα και θα γίνει προσπάθεια να συγκεραστούν απόψεις και προτάσεις όλων των εμπλεκομένων.

-Αθλητικό νομοσχέδιο. Βαρύτητα θα δοθεί στην αντιμετώπιση της βίας μέσα και έξω από τα γήπεδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v