Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδειάζει η κλεψύδρα για τη ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία

Χαμηλό το ενδιαφέρον των οφειλετών να μπουν στη ρύθμιση των 120 δόσεων, που ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου. Μόλις 2,1 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί. Γιατί ο Συνήγορος του Πολίτη ζητεί παράταση στη διάρκεια της ρύθμισης.

Αδειάζει η κλεψύδρα για τη ρύθμιση οφειλών στα Ταμεία

Μια βδομάδα απομένει για την ένταξη στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών σε έως 120 δόσεις, και το ενδιαφέρον των οφειλετών παραμένει εξαιρετικά χαμηλό. Είναι ενδεικτικό ότι, έως και την περασμένη Παρασκευή, είχαν ενταχθεί σε ρύθμιση κάτι παραπάνω από 2 δισ. ευρώ από τα συνολικά 35 δισ. ευρώ χρέη, που πνίγουν ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ.

Παρότι βέβαια πρόκειται για την πλέον ευνοϊκή ρύθμιση, που υπό προϋποθέσεις οδηγεί ακόμη και σε κούρεμα της αρχικής οφειλής, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η διαδικασία έχει ακόμη σημαντικά προβλήματα.

Είναι ενδεικτικό ότι η ανεξάρτητη αρχή του Συνηγόρου του Πολίτη, με έγγραφό προς τον διοικητή του ΕΦΚΑ Χρήστο Χάλαρη, ζητεί την παράταση της προθεσμίας, που λήγει την ερχόμενη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου (δείτε εδώ πώς μπορείτε να κατοχυρώσετε δικαίωμα να ολοκληρώσετε τη διαδικασία έως το τέλος του έτους).

Βάσει των στοιχείων του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), έχουν ενταχθεί σε ρύθμιση 2,115 δισ. ευρώ, αφού έχουν εγκριθεί 158.200 αιτήσεις. Ηδη στα ταμεία του Κέντρου έχουν μπει 145,4 εκατ. ευρώ.

Τα περισσότερα χρέη που εντάχθηκαν σε ρύθμιση αφορούν οφειλές επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα έχουν ρυθμιστεί οφειλές ύψους 1,3 δισ. ευρώ από 46.500 εργοδότες-επιχειρήσεις. Περίπου 670 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές 81.750 ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ 24.300 αγρότες έχουν ήδη ρυθμίσεις οφειλές 81,5 εκατ. ευρώ. Τέλος, περί τα 24,5 εκατ. ευρώ έχουν ρυθμιστεί από μη μισθωτούς, επιστήμονες και δημοσιογράφους.

Πλέον, όλο το βάρος πέφτει στην τελευταία εβδομάδα, κατά την οποία αναμένεται να παραμείνει ανοικτή η πλατφόρμα για την υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους οφειλέτες των Ταμείων.

Βέβαια, υπάρχουν πιέσεις για παράταση, καθώς ακόμη διαπιστώνεται πως υπάρχουν σημαντικά προβλήματα που δυσκολεύουν την ένταξη χιλιάδων οφειλετών. Είναι ενδεικτική η παρέμβαση του Συνηγόρου του Πολίτη, που ζητεί να δοθεί μια εύλογη παράταση της προθεσμίας υπαγωγής στη ρύθμιση, αφού διαπιστώνει ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν εμφανίζεται καθόλου στο ηλεκτρονικό σύστημα η οφειλή του ασφαλισμένου, ενώ σε άλλες περιπτώσεις διαπιστώνονται λάθη στον υπολογισμό των οφειλών. Σε μια άλλη μεγάλη κατηγορία οφειλετών που αφορά τη διαγραφή των οφειλών τους «λόγω εύλογης αμφιβολίας του χρέους», ο Συνήγορος του Πολίτη διαπιστώνει πως η σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή αδικαιολόγητα εμποδίζει την υποβολή αίτησης ρύθμισης.

Σύμφωνα με την ανεξάρτητη αρχή, η μη πλήρης και ορθή απεικόνιση των κοινωνικοασφαλιστικών οφειλών, πέρα από τη δικαιολογημένη ανασφάλεια που προκαλεί στους πολίτες, τους εμποδίζει να λάβουν κρίσιμες αποφάσεις για τη ρύθμιση των οφειλών τους. Για τους λόγους αυτούς, η Αρχή προτείνει τη χορήγηση επαρκούς χρονικής παράτασης για ένταξη στη ρύθμιση, προκειμένου έτσι να διατεθεί ο αναγκαίος χρόνος επίλυσης των προαναφερθέντων προβλημάτων, χωρίς αυτά να έχουν οποιεσδήποτε δυσμενείς συνέπειες σε βάρος πολιτών.

Σενάρια τιτλοποίησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών που δεν θα ρυθμιστούν

Εν τω μεταξύ, ενδοκυβερνητική διάσταση απόψεων φαίνεται πως προκάλεσε δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση εξετάζει τη δυνατότητα τιτλοποίησης τμήματος των ασφαλιστικών οφειλών με παράλληλη εκχώρηση, εκ μέρους του Δημοσίου, της είσπραξής τους σε τρίτους, ενδεχομένως μέσω διεθνούς διαγωνισμού με τη συμμετοχή ελληνικών τραπεζών, όσο και ξένων επενδυτικών κεφαλαίων.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Νότης Μηταράκης ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι το θέμα βρίσκεται στο τραπέζι, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει τρόπους τιτλοποίησης των οφειλών υπέρ του δημόσιου συμφέροντος.

Συγκεκριμένα, σχετικά ερωτηθείς για τις οφειλές άνω των 200.000 ευρώ απάντησε: «Υπάρχουν κάποιοι που θα επιλέξουν να μη ρυθμίσουν τις οφειλές τους και από εκεί και πέρα είναι ευθύνη του κράτους να βρει κάθε πρόσφορο μέσο να εισπράξει αυτά που οφείλονται στην κοινωνία. Έχουμε οφειλές άνω των 200.000 ευρώ που φτάνουν συνολικά περίπου στα 15 δισ. ευρώ, άρα αυτό δεν αφορά στον ελεύθερο επαγγελματία ο οποίος επλήγη από την κρίση. Και πρέπει το Δημόσιο να βρει κάθε τρόπο να τιτλοποιήσει, να πουλήσει, να διαχειριστεί αυτές τις οφειλές υπέρ του δημόσιου συμφέροντος. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να το εξετάσουμε και το εξετάζουμε».

Ωστόσο, αργότερα, κύκλοι του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ερωτηθέντες σχετικά, διέψευδαν το ενδεχόμενο σχέδιο για τιτλοποίηση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v