Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφορία: Ο λογαριασμός των 6,7 δισ. και η... παράταση

Πληροφορίες για παράταση επτά ημερών στη ρύθμιση των 120 δόσεων. Τέλος χρόνου σήμερα για πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ και δεύτερη δόση φόρου εισοδήματος, με το οικονομικό επιτελείο να ψάχνει... 6,7 δισ. ευρώ από τις τσέπες των φορολογούμενων.

Εφορία: Ο λογαριασμός των 6,7 δισ. και η... παράταση

Ο πιο «βαρύς» μήνας για τα έσοδα του προϋπολογισμού και συνακόλουθα για τις τσέπες των φορολογουμένων είναι ο Σεπτέμβριος, με τις προβλεπόμενες εισπράξεις να φτάνουν τα 6,7 δισ. ευρώ.

Σήμερα λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος και της πρώτης δόσης του ΕΝΦΙΑ, ενώ το υπουργείο Οικονομικών -εκτός απροόπτου- αναμένεται να ανακοινώσει ολιγοήμερη παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων ρύθμισης οφειλών σε έως 120 δόσεις.

Οι αποφάσεις θα ληφθούν κυριολεκτικά στην εκπνοή της προθεσμίας αφού νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας «ζυγίσει» τις επιδόσεις της ρύθμισης μέχρι σήμερα. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πρόγραμμα των 120 δόσεων έχουν υπαχθεί 351.128 φορολογούμενοι - οφειλέτες, με το συνολικό ποσό των αιτήσεων που έχουν επικυρωθεί να αγγίζει τα 3 δισ. ευρώ (2.993.315.888 ευρώ), ενώ έχουν ήδη εισπραχθεί 309,66 εκατ. ευρώ.

Από τα 2,9 δισ. ευρώ, 2,2 δισ. ευρώ είναι κεφάλαιο και 789,19 εκατ. ευρώ προσαυξήσεις. Από τις αιτήσεις που έχουν επικυρωθεί, οι 95.000 είναι νέες που υποβλήθηκαν μετά τις βελτιώσεις που έγιναν στη ρύθμιση, με το ποσό που έχει ρυθμιστεί να φθάνει το 1,1 δισ. ευρώ.

Το κρίσιμο στοιχείο, πέραν της διευκόλυνσης των φορολογουμένων στην αποπληρωμή των οφειλών τους, είναι αν το ισοζύγιο της ρύθμισης είναι θετικό ή αρνητικό για τα έσοδα του προϋπολογισμού. Αν δηλαδή η ρύθμιση φέρνει έξτρα έσοδα στο ταμείο, με την ένταξη περισσότερων αρύθμιστων μέχρι σήμερα οφειλών, ή αφαιρεί έσοδα, με τους περισσότερους φορολογούμενους να «σπάνε» σε περισσότερες δόσεις ήδη ρυθμισμένες οφειλές τους. Οι αρχικές εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών με την καθιέρωση της ρύθμισης ήταν ότι θα φέρει έξτρα έσοδα στο ταμείο, οι θεσμοί από την πλευρά τους εκτιμούσαν πως θα δημιουργήσει μεγάλη (στη συνέχεια αναθεώρησαν δραστικά τις εκτιμήσεις τους) «τρύπα» στις προβλεπόμενες εισπράξεις. Το «ταμείο» θα γίνει σήμερα και αναλόγως θα ληφθούν οι αποφάσεις.

Το επικρατέστερο σενάριο αφορά πάντως σε παροχή ολιγοήμερης παράτασης 5 ημερών για όσους φορολογούμενους έχουν ενταχθεί ήδη σε ρυθμίσεις και 15 ημερών για τη ρύθμιση οφειλών από «νέους» φορολογούμενους. Αλλες πληροφορίες μιλούν για παράταση μιας εβδομάδας, μέχρι τις 7 Οκτωβρίου.

Στη συνέχεια, με το φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός Οκτωβρίου, η κυβέρνηση προωθεί μια νέα πάγια ρύθμιση για τα χρέη στην εφορία. Ο αρχικός σχεδιασμός, ο οποίος μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη, προέβλεπε έως 24 μηνιαίες δόσεις για την εξόφληση τακτικών φόρων (ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φόρος εισοδήματος) και έως 48 μηνιαίες δόσεις για έκτακτες οφειλές (φόρος κληρονομιάς, έλεγχος), σε συνάρτηση με εισοδηματικά κριτήρια. Οι νέες διατάξεις τελούν ακόμα υπό επεξεργασία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v