Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πέτσας: Οι νέες ρυθμίσεις στα εργασιακά ενισχύουν την πλήρη απασχόληση

Κληθείς να σχολιάσει τις αυριανές απεργίες, ο κ. Πέτσας είπε πως δεν θα υποδείξει η κυβέρνηση στους εργαζομένους και στα συνδικάτα τι θα κάνουν για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Πέτσας: Οι νέες ρυθμίσεις στα εργασιακά ενισχύουν την πλήρη απασχόληση

Τη βούληση της κυβέρνησης «να ενισχύσει την πλήρη απασχόληση», εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, τονίζοντας πως οι νέες ρυθμίσεις στα εργασιακά «διευκολύνουν τον κόσμο της εργασίας και ότι με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο έρχονται περισσότερες επενδύσεις και περισσότερες δουλειές».

Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού «Αντ1», ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση προσπαθεί να ενισχύσει την πλήρη απασχόληση, ώστε να μειωθεί η μερική και η εκ περιτροπής απασχόληση με διάφορες παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο που έχει εξαγγείλει και έχει περιγράψει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, να έχουμε περισσότερους ανθρώπους που δουλεύουν στη φανερή εργασία και όχι στη μαύρη, να μπορούν να προστατευτούν τα δικαιώματά τους, να συνδικαλίζονται, να συμμετέχουν μαζικά και να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα στα προβλεπόμενα θεσμικά τους όργανα».

Κληθείς να σχολιάσει τις αυριανές απεργίες, ο κ. Πέτσας είπε πως δεν θα υποδείξει η κυβέρνηση στους εργαζομένους και στα συνδικάτα τι θα κάνουν για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους.

Ερωτηθείς αν θα αλλάξει οτιδήποτε η κυβέρνηση σε σχέση με το δικαίωμα της απεργίας στον συνδικαλιστικό νόμο, αναφέρθηκε στην προαιρετική δυνατότητα να γίνεται η ψηφοφορία στις γενικές συνελεύσεις με ψηφιακό τρόπο, και όσοι επιθυμούν μπορούν να ακολουθούν τον παραδοσιακό τρόπο. Τόνισε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρχει συμμετοχή και να μην υπάρχουν σωματεία-σφραγίδες.

Απαντώντας σε ερώτηση για την κριτική της αντιπολίτευσης ότι καταργεί τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, επισήμανε πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα και πρόσθεσε πως «προβλέπουμε ότι οι επιχειρήσεις που έχουν σοβαρή δυσλειτουργία, που είναι κοντά στο κόκκινο, που κινδυνεύουν με λουκέτο με αποτέλεσμα να χάσουν τη δουλειά τους όλοι οι εργαζόμενοι, να μπορούν να παρεκκλίνουν σε συμφωνία με τους εργαζόμενους τους από τις γενικές ρυθμίσεις».

Το βασικό ζήτημα του μεταναστευτικού είναι να περιοριστούν οι εισροές από την Τουρκία

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, προέταξε πως το βασικό ζήτημα είναι να περιοριστούν οι εισροές στην πηγή, στα τουρκικά παράλια και στην ενδοχώρα της και κάλεσε την Τουρκία να κάνει ό,τι μπορεί για να εφαρμόσει από πλευρά της τη Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016.

Παράλληλα, ανέδειξε πως «το πρόβλημα είναι περισσότερο μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό» και επισήμανε ότι η διάγνωση του προβλήματος μπορεί να αποκαλύψει και ορισμένες από τις λύσεις. Ειδικότερα, τόνισε πως τα στοιχεία δείχνουν ότι οι ροές αυτή τη στιγμή από περιοχές που είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, και μπορούν να χαρακτηριστούν ως προσφυγικές, είναι πολύ μειωμένες και πολύ περισσότερες από μεταναστευτικές. Επομένως, συμπέρανε, αλλάζει ο χαρακτήρας του προβλήματος «και από ένα αμιγώς προσφυγικό που ήταν το 2015-2016, σιγά-σιγά έγινε προσφυγικό/μεταναστευτικό και τώρα είναι πολύ περισσότερο μεταναστευτικό παρά προσφυγικό».

Ερωτηθείς με αφορμή την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν η κυβέρνηση πάει στην κατεύθυνση Όρμπαν και Σαλβίνι, απάντησε «καμία σχέση» και τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει πάρα πολλές φορές, και με επιστολή του στο ΕΛΚ, σταθεί απέναντι σε τέτοιου είδους πολιτικές οι οποίες ήταν εναντίον της ΕΕ και της χώρας μας, αναφερόμενος συγκεκριμένα στον κ. Όρμπαν. Παρατήρησε, δε, ότι η κοινωνία έχει κουραστεί από ένα πρόβλημα που ήρθε εδώ και έμενε και δεν αντιμετωπίστηκε 4,5 χρόνια: Εμείς, πρόσθεσε, δεν κάναμε τίποτα άλλο παρά να εφαρμόζουμε αυτά που είχαμε πει στους Έλληνες πριν από τις εκλογές. Και είναι τέσσερα βασικά χαρακτηριστικά: Θα φυλάξουμε τα σύνορά μας, θα προχωρήσουμε στην επιτάχυνση των διαδικασιών αποδοχής μιας αίτησης ασύλου ή απόρριψής της, θα προχωρήσουμε στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα και θα αυξήσουμε επιτέλους τις επιστροφές».

Περαιτέρω υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να φυλάξει τα δικά της σύνορα και σημείωσε ότι την τελευταία εβδομάδα έχουν αναπτυχθεί πολύ περισσότερα σκάφη και έχουν αυξηθεί οι περιπολίες. Ενδεικτικά ανέφερε πως έχουν αυξηθεί κατά 23 οι περιπολίες την τελευταία εβδομάδα. «Πιστεύουμε ότι τα τελευταία στοιχεία των τελευταίων ημερών δείχνουν μια καλύτερη εικόνα, που αυτό μπορεί να οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ότι και η Τουρκία προσπαθεί να κάνει ό,τι καλύτερο για να περιορίσει τις ροές και ότι τα δικά μας μέτρα αρχίζουν και αποδίδουν. Τα μέτρα αυτά θα αποδίδουν ακόμα περισσότερο όσο τελειώνει η τουριστική σεζόν και το Λιμενικό μπορεί να αναπτύξει περισσότερα σκάφη για την επιτήρηση των συνόρων μας, συν το ολοκληρωμένο σύστημα για τη θαλάσσια επιτήρηση το οποίο να μπορεί να δίνει έγκαιρη ειδοποίηση στις ελληνικές αρχές, ώστε να ειδοποιούν τις τουρκικές πριν αποπλεύσουν οι βάρκες για να μπορεί να γίνεται η καλύτερη δυνατή συνεννόηση» υπογράμμισε καταληκτικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v