Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκυλακάκης: Θετικά μέτρα 1,2 δισ. στον προϋπολογισμό

Μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης αλλά και θετικά μέτρα περιλαμβάνει το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020, στο οποίο περιλαμβάνεται πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,8% το 2020, αναφέρει ο υφυπουργός δημοσιονομικής πολιτικής.

Σκυλακάκης: Θετικά μέτρα 1,2 δισ. στον προϋπολογισμό

Φορολογικές ελαφρύνσεις και νέες κοινωνικές πρωτοβουλίες συνολικού ύψους 1,2 δις ευρώ ενσωματώνει το προσχέδιο προϋπολογισμού 2020 με την κυβέρνηση να θέτει τον πήχη της ανάπτυξης στο 2,8% τηρώντας τη δέσμευση για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Μάλιστα ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα τίθεται οριακά υψηλότερα στο 3,56% του ΑΕΠ. Παράλληλα στο προσχέδιο ενσωματώνονται προβλέψεις αύξησης των εσόδων από τη διεύρυνση των ηλεκτρονικών συναλλαγών , από την επέκταση και τις αλλαγές του συστήματος αντικειμενικών αξιών ακινήτων αλλά και από παρεμβάσεις εξορθολογισμού των δαπανών. Το προσχέδιο κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα με τον αρμόδιο για τη δημοσιονομική πολιτική υφυπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη να αναδεικνύει με δήλωσή του « μια ριζική στροφή της οικονομικής πολιτικής από την υπερφορολόγηση και την αποεπένδυση, προς την ανάπτυξη, την απασχόληση και την αύξηση των διαθέσιμων εισοδημάτων όλων των πολιτών».

Το προσχέδιο, προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης 2,8% ο οποίος κρίθηκε νωρίτερα αισιόδοξος αλλά επιτεύξιμος από το Δημοσιονομικό Συμβούλιο, μείωση της ανεργίας από το 17,4% στο 15,6% και σημαντική αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (+1,8%) και των επενδύσεων (+13,4%).

Σύμφωνα με τον Θ. Σκυλακάκη οι προβλέψεις αυτές αντανακλούν στην αύξηση των διαθεσίμων εισοδημάτων όλων των πολιτών, μέσω της μείωσης των συντελεστών στη φορολογία εισοδήματος και της αναθέρμανσης της οικονομικής δραστηριότητας. «Συνολικά τα μέτρα αναθέρμανσης της Οικονομίας μαζί με τις νέες κοινωνικές πρωτοβουλίες φτάνουν τα 1200 εκ. ευρώ και περιλαμβάνουν όλα όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, τα οποία αφορούν δημοσιονομικά το 2020» ανέφερε ο υφυπουργός σημειώνοντας ότι «το 2020 λαμβάνονται ταυτόχρονα μέτρα διεύρυνσης της φορολογικής βάσης (ηλεκτρονικές συναλλαγές, φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας με βάση τις πραγματικές αξίες ακινήτων κ.α.) και εξορθολογισμού των δαπανών και των εσόδων της Γενικής Κυβέρνησης.

Με τις δράσεις αυτές εξασφαλίζεται δημοσιονομικός χώρος για την μείωση της φορολογίας και την προώθηση της ανάπτυξης και ταυτόχρονα καλύπτεται το δημοσιονομικό κενό που κληρονόμησε η νέα κυβέρνηση για το 2020 (όπως και για το τρέχον έτος), με την ταυτόχρονη διασφάλιση του συμφωνηθέντος κατά πρόγραμμα πρωτογενούς πλεονάσματος, που θα ανέλθει το 2020 στο 3,56% του ΑΕΠ».

Όπως τονίζει στη δήλωσή του ο υφυπουργός δημοσιονομικής πολιτικής «ο προϋπολογισμός του 2020 θέτει τις βάσεις για τον τερματισμό της υπερφορολόγησης και της αποεπένδυσης που χαρακτήρισαν την περίοδο 2016-2018, στη διάρκεια της οποίας ασκήθηκε περιοριστική πολιτική ύψους 11,4 δισ. ευρώ, πέραν και επιπλέον των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων που είχαν συμφωνηθεί με τους πιστωτές και δημιουργεί το δημοσιονομικό χώρο για την πυροδότηση ενός ενάρετου κύκλου οικονομικής προόδου για τα επόμενα χρόνια. Μια νέα κυβέρνηση εφαρμόζει μια καινούρια οικονομική πολιτική με την φιλοδοξία να θέσει τις βάσεις για μια νέα εποχή για την ελληνική οικονομία και κοινωνία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v