Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέλος στα σενάρια περαίωσης βάζει το ΥΠΟΙΚ

Προσδοκία για νέες μειώσεις φόρων ακινήτων στο οικονομικό επιτελείο, που βλέπει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο από τις αλλαγές στις αντικειμενικές. Μάιο του 2020 έτοιμο το νέο πλαίσιο αξιών. Κανένα θέμα αφορολόγητου και συντάξεων. Το σχόλιο για το σχέδιο Ηρακλής.

Τέλος στα σενάρια περαίωσης βάζει το ΥΠΟΙΚ

Δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόθεση για περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων, δήλωσε σήμερα κατηγορηματικά αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, προαναγγέλλοντας ολοκλήρωση των αλλαγών στις αντικειμενικές αξίες ακινήτων τον Μάιο του 2020 και περαιτέρω ελαφρύνσεις στη φορολογία ακινήτων, εφόσον από αυτή την άσκηση προκύψει δημοσιονομικός χώρος, κάτι που εκτιμάται πως είναι πιθανό.

Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται τις διατάξεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου, το οποίο στόχος της κυβέρνησης είναι να έχει ψηφιστεί μέσα στο Νοέμβριο.

Παράλληλα, έχουν συγκροτηθεί ειδικές επιτροπές για την αναμόρφωση των αντικειμενικών αξιών, την επέκταση του συστήματος σε περιοχές όπου σήμερα εξαιρούνται, αλλά και την προσέγγιση με πραγματικά δεδομένα, εμπορικών τιμών στην αγορά.

Η άσκηση αυτή, όπως είπε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Μάιο του 2020 και ανάλογα με τα αποτελέσματα αυτής της άσκησης, «μπορεί να μας βοηθήσει να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη μείωση συντελεστών στη φορολογία κεφαλαίου».

Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε πως «η αίσθηση είναι ότι θα προκύψει δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα αξιοποιηθεί επ' ωφελεία των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων».

Στον απόηχο της πρόσφατης επίσκεψης Σταϊκούρα - Ζαββού στην Ουάσινγκτον και της πληθώρας επαφών που είχαν εκεί με την ηγεσία του ΔΝΤ, εκπροσώπους επενδυτικών οίκων, τραπεζών και οίκων αξιολόγησης, αρμόδιες πηγές μετέφεραν σήμερα κλίμα ιδιαίτερα θετικής αποδοχής του σχεδίου Ηρακλής. Το σχέδιο Ηρακλής έχει αποσταλεί για παρατηρήσεις στους θεσμούς, ούτως ώστε, όπως ανέφερε αρμόδιο στέλεχος, πριν κατατεθεί στη Βουλή να είναι δεδομένο πως είναι απολύτως άρτιο.

Στο πλαίσιο της αποστολής στην Ουάσινγκτον, Χρήστος Σταϊκούρας και Γιώργος Ζαββός είχαν εκτενείς συνομιλίες και με τον Πολ Τόμσεν, ο οποίος μόλις την περασμένη Παρασκευή, με δημόσιες δηλώσεις του, επανέφερε θέμα μείωσης του αφορολόγητου και των συντάξεων.

Αρμόδιες πηγές διαβεβαίωσαν σήμερα ότι δεν ετέθη τέτοιο ζήτημα στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους Ελληνες υπουργούς από την πλευρά του Ταμείου, με την επισήμανση ότι οι θέσεις της κυβέρνησης είναι καθαρές, «δεν τίθεται θέμα ούτε αφορολογήτου, ούτε συντάξεων».

Οσον αφορά το σχέδιο πρόωρης αποπληρωμής μέρους του ακριβού δανείου του ΔΝΤ, η διαδικασία εξελίσσεται ομαλά σε συνεργασία με τον ESM και πιθανότερο θεωρείται πως θα ολοκληρωθεί μετά το Eurogroup της 4ης Δεκεμβρίου, χρονικό ορόσημο κατά το οποίο, το υπουργείο Οικονομικών θέλει να έχει εξασφαλίσει μια θετική έκθεση από τους θεσμούς και σε συνάρτηση με στοιχεία για υψηλότερη ανάπτυξη και χαμηλότερο κόστος δανεισμού για το ελληνικό δημόσιο, να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για αλλαγή της χρήσης των ANFAs και SMPs και χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών έχει αποστείλει στους θεσμούς σχέδιο διαχείρισης και μείωσης των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του δημοσίου προς τους ιδιώτες, τα οποία αγγίζουν τα 2,3 δισ. ευρώ. Στόχος είναι, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ώστε ταυτόχρονα με τη μείωσή τους, να μη δημιουργούνται νέες ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v