Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την οικονομία και η κριτική της αντιπολίτευσης. Σε ποια σημεία εστιάζουν τα κόμματα.

Κόντρα κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για το προσχέδιο του προϋπολογισμού

Στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ξεκίνησε σήμερα η συζήτηση του προσχεδίου του προϋπολογισμού, με τις πρώτες αψιμαχίες να σημειώνονται μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.

Από τη Νέα Δημοκρατία μιλούν για μία νέα σελίδα στην οικονομία, ενώ από το ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν πως η κυβέρνηση περιορίζεται σε “ευχολόγια”.

Μία "ρεαλιστική εκτίμηση" χαρακτήρισε την επίτευξη ποσοστού ανάπτυξης 2.8% ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Μανούσος Βολουδάκης, εστιάζοντας στην αύξηση του ΑΕΠ αλλά και στην πολιτική των επενδύσεων που υλοποιεί η Νέα Δημοκρατία. Μίλησε για “εμβληματικά” μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, αναφέροντας μεταξύ άλλων το επίδομα 2.000 ευρώ σε νέες οικογένειες, την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδημάτων, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τη μείωση φορολογικών συντελεστών στις επιχειρήσεις και τα μέτρα για την οικοδομή.

Χαρακτηριστικά επεσήμανε πως η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση δράσεων επεκτατικής πολιτικής, ύψους 1,2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ταυτόχρονα με παρεμβάσεις εξυγίανσης φτάνουμε στο ποσό των 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ άλλων προβλέπεται διεύρυνση της φορολογικής βάσης με καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενώ αναπροσαρμόζεται η οροφή δαπανών από τα υπουργεία.

Όσον αφορά στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ο Μ. Βουλουδάκης επεσήμανε πως διαμορφώνεται στα 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ και εξαπέλυσε βέλη στην προηγούμενη κυβέρνηση πως υποεκτελούσε το πρόγραμμα για να πετυχαίνει υψηλά πλεονάσματα.

Συνέχισε την κριτική στο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για “εμμονή στα υπερπλεονάσματα”. Μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά πως στην προηγούμενη κυβέρνηση το υπερπλεόνασμα έφτασε τα 11,4 δισεκατομμύρια περισσότερο από αυτό που οι θεσμοί είχαν συμφωνήσει, δηλαδή “σαν να λέμε 4 φορές ο ΕΝΦΙΑ” . Για να συμπληρώσει “εμείς φεύγουμε από αυτή τη λογική”.

“Ξεχνάτε τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος” επεσήμανε από το ΣΥΡΙΖΑ η Κατερίνα Παπανάτσιου, εξαπολύοντας βέλη στην κυβέρνηση πως προεκλογικά είχε υποσχεθεί μια σειρά μέτρων που δεν υλοποιεί. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία μιλούσε για αύξηση του κατώτερου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από τους ρυθμούς ανάπτυξης, λέγοντας πως κανονικά έπρεπε να δοθεί αύξηση 5,6%. Συνέχισε την κριτική λέγοντας πως δεν υπάρχουν προβλέψεις για τους αγρότες.

Χαρακτήρισε “ευχολόγια” όσο λέγονται για ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως προεκλογικά καλλιέργησε υπερβολικές προσδοκίες μιλώντας για ανάπτυξη 4%. Ιδιαίτερα εστίασε στις εργασιακές σχέσεις, εξαπολύοντας βέλη στην κυβέρνηση για τις διατάξεις που περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο.

“Δεν ζούμε στη χώρα των λωτοφάγων” επεσήμανε η Κ. Παπανάτσιου, προσθέτοντας πως με την πολιτική της η κυβέρνηση θα εντείνει τις ανισότητες”. Κλείνοντας σημείωσε προς τη Νέα Δημοκρατία “ο προϋπολογισμός σας ξεχνά τη μείωση των πλεονασμάτων. Αρκετές από τις προβλέψεις σας παραπέμπονται στις καλένδες”, ενώ ανέφερε πως στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι “η δίκαιη ανάπτυξη”.

Από το Κίνημα Αλλαγής ο Κώστας Σκανδαλίδης άσκησε κριτική τόσο προς τη Νέα Δημοκρατία όσο και προς το ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζοντας πως “όταν οι αριθμοί ευημερούν, οι άνθρωποι δυστυχούν”. Συνέχισε λέγοντας “άλλαξε η κυβέρνηση αλλά δεν άλλαξε η οικονομική πολιτική” , ενώ επεσήμανε πως συνεχίζονται οι υπεραισιόδοξες προβλέψεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v