Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσιάρας: Με τη ρύθμιση για τραπεζίτες θα μπορέσουν να διαγραφούν NPLs

«Δεν πρέπει να υπάρχει η Δαμόκλειος σπάθη της ποινικοποίησης του τραπεζικού συστήματος» σημειώνει ο υπ. Δικαιοσύνης. Κριτική από τον «γαλάζιος» Γ. Μπούγα και τον Χ. Καστανίδης του ΚΙΝΑΛ. Εντονη αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ.

Τσιάρας: Με τη ρύθμιση για τραπεζίτες θα μπορέσουν να διαγραφούν NPLs

“Με περισσότερα από 80 δισεκατομμύρια ευρώ κόκκινα δάνεια δεν πρέπει να υπάρχει η Δαμόκλειος σπάθη της ποινικοποίησης του τραπεζικού συστήματος” σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, απαντώντας στην κριτική που έχει υπάρξει για το θέμα. “Είστε έτοιμοι να πείτε στον Έλληνα πολίτη πως δεν θα επιτρέψετε να περάσει μια ρύθμιση που θα επιτρέψει στους τραπεζίτες να διαγράψουν δάνεια” σημείωσε, αναφερόμενος στη διάταξη για τα τραπεζικά στελέχη που περιλαμβάνεται στους ποινικούς κώδικες (και αφορά το πως ασκείται δίωξη).

Μιλώντας στην επιτροπή της Βουλής – όπου συζητούνται οι ποινικές κώδικες- επεσήμανε “λέτε πως θα ευνοηθούν οι τραπεζίτες. Τους Έλληνες πολίτες τους έχετε βάλει στην εξίσωση; Αν θα μπορέσουν δηλαδή οι τραπεζίτες να διαγράψουν δάνεια”. Για να μιλήσει για μία “εξέλιξη που έχει να κάνει με την ίδια την οικονομία” και κάλεσε τα κόμματα να μην υποτάσσονται στη μικροκομματική λογική.

Στην επιτροπή είχαν εκφραστεί ενστάσεις από τον κυβερνητικό βουλευτή Γ. Μπούγα, ενώ σε έντονους τόνους ήταν και η αναφορά του Χ. Καστανίδη από το Κίνημα Αλλαγής.

Ειδικότερα ς ο Γ. Μπούγας είπε πως δεν προκύπτει με σαφήνεια ο λόγος της εξαίρεσης και επεσήμανε πως το ότι προβλέπεται μεταβατική διάταξη, δεν σημαίνει ότι όλες οι υποθέσεις οι εκκρεμείς θα οδηγηθούν τελικά σε κρίση από τα δικαστήρια. “Άκρως προβληματική” χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη διάταξη ο Χάρης Καστανίδης από το Κίνημα Αλλαγής.

Σε μία διάταξη που παρέχει προστασία στους τραπεζικούς υπαλλήλους από τιμωρητικές πρακτικές, χωρίς παράλληλα να στερεί από τη δικαιοσύνη και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς τη δυνατότητα να ασκούν το έργο τους έχει αναφερθεί η κυβέρνηση. Για “νομοθετικό έκτρωμα” κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως “με λίγα λόγια, καταργεί την αυτεπάγγελτη δίωξη και ο εκάστοτε τραπεζίτης θα μπορεί να διωχθεί ποινικά μόνο εάν ο ίδιος κάνει μήνυση στον... εαυτό του”.

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν πως αν η κυβέρνηση «πραγματικά απέβλεπε στην προστασία των δανειοληπτών, θα υπήρχε μια ειδική διάταξη που θα διασφάλιζε τα δικαιώματά τους. Η διάταξη αυτή είναι ειδική και υπάρχει. Είχε ψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ. (άρθρο 65 του ν. 4472/2017)».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v