Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιμένει το ΔΝΤ για συντάξεις και αφορολόγητο

Στις 13 Νοέμβρη συζητείται η έκθεση του άρθρου 4 για την Ελλάδα στο Δ.Σ. του Ταμείου. Πού εστιάζεται η κριτική για την οικονομία. Παραμένει αρωγός στις προσπάθειες της κυβέρνησης για μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων.

Επιμένει το ΔΝΤ για συντάξεις και αφορολόγητο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν μεταβάλλει τη δέσμη συστάσεων προς την ελληνική κυβέρνηση και μέσω της έκθεσης του άρθρου 4, προσχέδιο της οποίας έχει ήδη στείλει σε κυβερνητικά στελέχη, επιμένει στην ανάγκη διεύρυνσης της φορολογικής βάσης με μείωση του αφορολογήτου, κατάργηση της «μονιμότητας» της 13ης σύνταξης που καθιέρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και περικοπής των προσωπικών διαφορών στις συντάξεις.

Η έκθεση του άρθρου 4 έχει προγραμματιστεί να συζητηθεί στο Δ.Σ. του Ταμείου στις 13 Νοεμβρίου και μια-δυο μέρες αργότερα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα. Σε περιβάλλον μεταμνημονιακής εποπτείας στην οποία το Ταμείο έχει ρόλο «παρατηρητή», οι συστάσεις του δεν έχουν πια τον παρεμβατικό χαρακτήρα των μνημονιακών ετών, όταν υπήρχε πρόγραμμα με το ΔΝΤ. Δεν σημαίνει όμως πως περνούν απαρατήρητες.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως σημαντικό τμήμα της έκθεσης θα απασχολεί αναφορές στα πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης, όταν και κατά την εκτίμηση του ΔΝΤ σημειώθηκε σημαντική οπισθοχώρηση σε συγκεκριμένες μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις, με χαρακτηριστικότερες τις παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας και την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και την καταβολή του έκτακτου «κοινωνικού μερίσματος» υπό μορφή 13ης σύνταξης.

Χωρίς να γίνονται συγκρίσεις ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση της ΝΔ αλλά με σαφή διαχωρισμό των δύο περιόδων, το Ταμείο σημειώνει τα πρώτα θετικά κατά την άποψή του δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων, με ειδική αναφορά στο σχέδιο «Ηρακλής» για τα κόκκινα δάνεια, που συνοδεύεται με την υπενθύμιση των προκλήσεων που παραμένουν.

Στο κρίσιμο μέτωπο του χρέους, το Ταμείο, σύμφωνα με πληροφορίες, σημειώνει τη μείωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, εκτιμώντας ότι το outlook παραμένει ομαλό έως και το 2032, χρονικό σημείο μετά το οποίο επανέρχεται η αβεβαιότητα αναφορικά με τις συνθήκες αναχρηματοδότησής του. Τότε όμως, η ευρωζώνη έχει δώσει την υπόσχεση ενδεχόμενης νέας διευθέτησης, εάν και εφόσον χρειαστεί.

Όσον αφορά στα πλεονάσματα, το Ταμείο επιμένει στην ανάγκη μείωσης των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, μέτωπο στο οποίο η κυβέρνηση, δια του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει εμφανιστεί αισιόδοξη για μείωση των στόχων από το 2021. Οι σχετικές συζητήσεις αναμένονται εντός του 2020, χρόνος κατά τον οποίο θα ληφθούν τελικά και οι τυχόν αποφάσεις για αλλαγή της χρήσης των κερδών από τα ομόλογα ANFAs και SMPs.

Στο Eurogroup του Δεκεμβρίου, όπως ανέφερε χθες κοινοτικός αξιωματούχος, αναμένεται να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση των κερδών από ελληνικά ομόλογα, εφόσον έχει προηγηθεί μια θετική -όπως αναμένεται- έκθεση αξιολόγησης από την Κομισιόν. Οι αποφάσεις για το εάν έστω και με έμμεσο τρόπο τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα θα αυξήσουν το δημοσιονομικό περιθώριο ελιγμών από την πλευρά της κυβέρνησης, όμως, πάνε για το επόμενο έτος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v