Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενδιαφέρον Πεκίνου για επιπλέον ποσοστό σε ΑΔΜΗΕ και την «Αριάνδη»

Πρόταση στον Κ. Χατζηδάκη από τον πρόεδρο της State Grid για απόκτηση μεγαλύτερου ποσοστού μετοχών στον ΑΔΜΗΕ. Ενδιαφέρον θα εκδηλώσουν οι Κινέζοι και για το 20% της Αριάδνης που εκτελεί την ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης – Αττικής.

Ενδιαφέρον Πεκίνου για επιπλέον ποσοστό σε ΑΔΜΗΕ και την «Αριάνδη»

Την εκδήλωση κι επίσημα του ενδιαφέροντος της κινεζικής State Grid για την απόκτηση μεγαλύτερου ποσοστού μετοχών στον ΑΔΜΗΕ εξέφρασε ο πρόεδρος της εταιρίας Kou Wei στον Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η State Grid International, που κατέχει ήδη το 24% του ΑΔΜΗΕ, δήλωσε παρούσα στο ενδεχόμενο που η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει να ιδιωτικοποιήσει περαιτέρω τον Διαχειριστή.

Ο υπουργός ΠΕΝ, όπως αναφέρουν πηγές, σημείωσε στον πρόεδρο της State Grid International πως θα συνεξεταστεί το αίτημα πάντα με βάση το ενωσιακό δίκαιο, ενώ έκανε γνωστό πως η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη τελικές αποφάσεις για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ.

Αξίζει πάντως, να σημειωθεί πως με βάση τη συμφωνία μετόχων που είχε υπογραφεί το 2017 (όταν ο ΑΔΜΗΕ αποσχίστηκε από τη ΔΕΗ με μέρος του (24%) να πωλείται στους Κινέζους, το 51% να εισάγεται στο χρηματιστήριο μέσω της ΑΔΜΗΕ Συμμετοχών και το 25% να ανήκει στον ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ), η State Grid έχει δικαίωμα πρώτης προσφοράς στην περίπτωση που κάποιος εκ των μετόχων πωλήσει μέρος των μετοχών του. Σημειώνεται πως ουσιαστικά το ελληνικό δημόσιο έμμεσα και άμεσα ελέγχει το 51,07% του Διαχειριστή.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της State Grid επιβεβαίωσε και το ενδιαφέρον της εταιρείας του να εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο με ποσοστό 20% της θυγατρικής του ΑΔΜΗΕ, «Αριάδνη», η οποία και εκτελεί την ηλεκτρική διασύνδεση ύψους 1 δισ. ευρώ της Κρήτης με την Αττική.

Ο υπουργός ΠΕΝ φέρεται να διευκρίνισε πως θα προηγηθεί διεθνής διαγωνισμός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v