Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοίγει νέο θέμα αναδρομικών για 300.000 συνταξιούχους

Παράνομη περικοπή των επικουρικών καταγγέλλουν οι συνταξιούχοι και ζητούν πίσω ποσά που δεν εισέπραξαν από τον Ιούνιο του 2016. Τι καταγγέλλει το Δίκτυο Συνταξιούχων και ποια ασφαλιστικά ταμεία αφορούν οι διεκδικήσεις.

Ανοίγει νέο θέμα αναδρομικών για 300.000 συνταξιούχους

Νέες αναδρομικές διεκδικήσεις 40 μηνών εγείρει για περίπου 300.000 συνταξιούχους το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ), που καταγγέλλει ότι ο επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων, τον Ιούνιο του 2016, που οδήγησε σε σημαντικές περικοπές σχεδόν για το 1/3 των δικαιούχων, έγινε αυθαίρετα.

Οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων έχουν ήδη ενημερώσει με υπομνήματα τόσο την προηγούμενη, όσο και τη σημερινή ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου Εργασίας, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια «λαθροχειρία», μια «καθαρή κλοπή», που ξεκίνησε από την 1η/6/2016 και συνεχίζει μέχρι σήμερα στις επικουρικές συντάξεις και η οποία αφορά περίπου 300.000 δικαιούχους.

Πρόκειται για συνταξιούχους που προέρχονται από 12 πρώην Ταμεία που εντάχθηκαν στο Ενιαίο Επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ:

1. ΙΚΑ - ΕΤΕΑΜ,

2. ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες)

3. ΤΕΑΠΟΖΟ (προσωπικό επιχειρήσεων Οινοπνευματοποιίας και Ζυθοποιίας)

4. ΤΕΑΥΕΚ (εμποροϋπάλληλοι)

5. ΤΑΠΤΠ (τραπεζοϋπάλληλοι της πρ. Τράπεζας Πίστεως)

6. ΤΕΑΠΕΤΕ (τραπεζοϋπάλληλοι της πρ. Εμπορικής Τράπεζας)

7. ΤΕΑΤΤΑΘ (τεχνικοί Τύπου Αθηνών Θεσσαλονίκης)

8. ΤΕΑΠΥΚ (πρατηριούχοι υγρών καυσίμων)

9. ΤΕΑΔ (δικηγόροι)

10. TΑΣ (συμβολαιογράφοι)

11. ΚΕΑΝ (ναυτικοί)

12. ΤΕΑΙΣΥΤ (Ιδιοκτήτες, συντάκτες και υπάλληλοι Τύπου).

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο πρόεδρος του Δικτύου Νίκος Χατζόπουλος, πρόκειται στην ουσία για τη μη εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου στη διαδικασία επανυπολογισμού των συντάξεων, όπως την ακολούθησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΤΕΑΕΠ, στις επικουρικές συντάξεις μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΝΔΙΣΥ, οι τότε συνταξιούχοι να δουν μεγάλες περικοπές στις επικουρικές τους συντάξεις. Μάλιστα, το Δίκτυο προχώρησε στην επεξεργασία των στοιχείων που έχει στη διάθεσή του και το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι ο «τύπος» που χρησιμοποιήθηκε ήταν αυθαίρετος.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, όλα τα Ταμεία που δεν είχαν ετήσιο ποσοστό αναπλήρωσης με βάση κάποια καταστατική τους διάταξη, προχώρησαν στον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων με ενιαίο ανά Ταμείο συντελεστή. Ελήφθησαν δηλαδή οι καταβαλλόμενες επικουρικές, οι συντάξιμες αποδοχές και τα έτη ασφάλισης όλων των συνταξιούχων του κάθε Ταμείου και εξήχθη ένας μέσος όρος. Έτσι υπολογίστηκε ένας κοινός συντελεστής επανυπολογισμού και αναπροσαρμογής, ο οποίος εφαρμόστηκε οριζόντια σε όλους τους συνταξιούχους.

Όπως καταγγέλλει ο κ. Χατζόπουλος, οι αναδρομικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων, κυμαίνονται από 80 έως 299,06 ευρώ το μήνα και αφορούν 300.000 παλαιούς συνταξιούχους (που ήταν δηλαδή ήδη συνταξιούχοι τον Μάιο του 2016), οι οποίοι είδαν στην μεγάλη τους πλειοψηφία την επικουρική σύνταξη να μειώνεται σημαντικά τον Ιούνιο του 2016.

Να σημειωθεί ότι, όταν το καλοκαίρι του 2016 είχε αποκαλυφθεί η μη εφαρμογή του νόμου, στελέχη του ΕΤΕΑΕΠ σημείωναν ότι ο επανυπολογισμός έγινε βάσει της υπουργικής απόφασης που εκδόθηκε αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και αφορούσε τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων (Υ.Α. 25909/470/7-6-2016).

Στον αντίποδα, το ΕΝΔΙΣΥ υποστηρίζει ότι ο νόμος ορίζει συγκεκριμένο τύπο βάσει τον οποίο έπρεπε να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός (συντάξιμες αποδοχές Χ έτη ασφάλισης Χ 0,45%), ο οποίος ακολουθήθηκε, για παράδειγμα, στους συνταξιούχους του Δημοσίου, όχι όμως στα συγκεκριμένα 12 πρώην Ταμεία. Σύμφωνα μάλιστα με τα παραδείγματα που παρουσίασαν χθες, οι εκπρόσωποι των συνταξιούχων, η τακτική αυτή οδήγησε «σχεδόν στον αφανισμό των επικουρικών συντάξεων αυτών των Ταμείων».

Για παράδειγμα, συνταξιούχος με επικουρική σύνταξη από το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ ύψους 493,67 ευρώ, με συντάξιμες αποδοχές 2.108,50 ευρώ και 37 έτη ασφάλισης στο επικουρικό μετά τον επανυπολογισμό κατέληξε να λαμβάνει 138,96 ευρώ, ενώ εάν εφαρμόζονταν ορθά ο νόμος Κατρούγκαλου, ο επανυπολογισμός (2.108,50 Χ 37 Χ 0,45%) θα οδηγούσε σε σύνταξη της τάξης των 351,07 ευρώ.

Αντίστοιχα, συνταξιούχος με επικουρική από το πρώην ΤΕΑΥΕΚ ύψους 544,98 ευρώ με συντάξιμες αποδοχές 2.373,50 ευρώ και 28 έτη ασφάλισης στο επικουρικό μετά τον επανυπολογισμό κατέληξε στα 200,14 ευρώ, ενώ εάν εφαρμόζονταν ορθά ο νόμος, ο επανυπολογισμός (2.373,50 Χ 28 Χ 0,45%) θα οδηγούσε σε επικουρική της τάξης των 299,06 ευρώ.

Όπως ανέφερε ο κ. Χατζόπουλος, αν αθροιστούν οι εν λόγω διαφορές επί 40 μήνες για 300.000 συνταξιούχους, προκύπτουν συνολικές διεκδικήσεις που ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v