Σταϊκούρας: Θα πάρουμε πρόσθετες πρωτοβουλίες για το ιδιωτικό χρέος

Μόλις 66 αιτήσεις προστασίας α’ κατοικίας έχουν γίνει δεκτές σε σύνολο 31.217 που ξεκίνησαν τη διαδικασία. Οι εννιά αλλαγές που έρχονται σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

Σταϊκούρας: Θα πάρουμε πρόσθετες πρωτοβουλίες για το ιδιωτικό χρέος

Πρόσθετες πρωτοβουλίες για το ιδιωτικό χρέος – σε διαβούλευση με τους θεσμούς και εξαιρώντας του κακοπληρωτές – θα πάρει η κυβέρνηση, επισημαίνοντας πως είναι μια "μεγάλη πρόκληση". Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην Ολομέλεια, ενώ αναφέρθηκε σε εννιά αλλαγές στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

“Στόχος της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση του ψηλού ιδιωτικού χρέους με προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών έχουν πληγεί από την κρίση που” σημείωσε και προσέθεσε “τους τελευταίους τέσσερις μήνες προχωρήσαμε σε συντονισμένες ενέργειες για να βελτιώσουμε το πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας”.

Για να προσθέσει πως εξαιτίας των αδυναμιών που υπήρχαν “η διαδικασία δεν προχωρά με τους ρυθμούς που επιθυμούμε, παρά τις μικρές βελτιώσεις”. Με βάση τα στοιχεία μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδα είχαν δοθεί από τις τράπεζες μόνο 66 προτάσεις ρύθμισης σε σύνολο 31.217 χρηστών που είχαν ξεκινήσει τη διαδικασία υποβολής της αίτησης.

Ο Χ. Σταϊκούρας είπε πως “εντοπίσαμε τις αδυναμίες και αναλαμβάνουμε πρόσθετες δράσεις. Υιοθετούμε μια σειρά βελτιώσεων” για να προσθέσει πως “σκοπός είναι η διευκόλυνση των οφειλετών, ώστε να καλυφθούν περισσότεροι δικαιούχοι. Θα αφορά νέες αιτήσεις αλλά και αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί αλλά δεν έχουν καλυφθεί”. Οι οκτώ αλλαγές είναι οι εξής:

1. Καλύπτονται όσοι μένουν σε μισθωμένο ακίνητο σε άλλη πόλη επειδή έχουν μετατεθεί λόγω εργασίας (δάσκαλοι, αστυνομικοί κ.α.)

2. Σε περίπτωση που υπάρχουν πάνω από ένας ιδιοκτήτης μπορεί προστατευτεί ολόκληρη η κατοικία με αίτηση μόνο του ενός (π.χ. σε περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης είναι στο εξωτερικό)

3. Διευκολύνεται η υποβολή αίτησης από ζευγάρια που είναι σε διάσταση

4. Διευκολύνεται το πλαίσιο σε περίπτωση που είναι πάνω από ένας εμπλεκόμενος σε ένα δάνειο. Αυτό διευρύνει το εύρος των δικαιούχων

5. Παρέχεται η δυνατότητα να συμμετάσχει εγγυητής μικρότερης ηλικίας. Αυτό αφορά μεγάλης ηλικίας άτομα, που μέχρι τώρα δεν μπορούσαν αξιοποιήσουν ρύθμιση σε βάθος 20ετία.

6. Δίνεται η δυνατότητα σε οφειλέτες που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο από εταιρείες παροχής πιστώσεων να ρυθμίζουν τις οφειλές τους μέχρι της ηλεκτρονικής πλατφόρμας . Ομοίως μπορούν να ρυθμίσουν και τα δάνεια που αγοράστηκαν ή ανατέθηκαν σε εταιρείας απόκτησης η διαχείρισης απαιτήσεων (funds και servicers)

7. Αν χρειαστεί κάποια αίτηση να υποβληθεί ξανά λόγω σφαλμάτων διατηρείται η προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι να γίνει εκ νέου η υποβολή

8. Αν οι πολίτες αναθέσουν σε εξειδικευμένο δικηγόρο την πορεία της αίτησης μπορούν να το πράξουν με χρηματοδότησης της αμοιβής του δικηγόρου από τράπεζα

9. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ρύθμισης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ο πολίτης μπορεί υποβάλλει αίτηση στο δικαστήριο για άλλες οφειλές (ληξιπρόθεσμα στο δημόσια και στα ασφαλιστικά κ.α.)

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v