H συνταγή του ΔΝΤ για ισχυρή ανάπτυξη

Ποιες μεταρρυθμίσεις πρέπει να κάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις για να επιταχύνουν τον στόχο. «Κλειδί» η αύξηση του ποσοστού συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό και η πτώση της διαρθρωτικής ανεργίας.

H συνταγή του ΔΝΤ για ισχυρή ανάπτυξη

Τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες η ελληνική οικονομία θα μπορούσε δυνητικά να αναπτυχθεί σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα με υψηλότερο ρυθμό από το ισχνό 0,9% του ΑΕΠ παρουσιάζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση του για την Ελλάδα.

Τούτο το πιο ευοίωνο σενάριο προβλέπει μέση μακροπρόθεσμη ανάπτυξη ως και 1,4% για την ελληνική οικονομία και βασίζεται στη γενική υπόθεση ότι η ταχύτερη και πιο φιλόδοξη εφαρμογή μεταρρυθμίσεων θα αυξήσει την προσφορά εργασίας και την παραγωγικότητα περισσότερο από τις προβλέψεις.

Ειδικότερα, οι αναλυτές του Ταμείου υποθέτουν στο συγκεκριμένο σενάριο ότι:

* Οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στο ασφαλιστικό σύστημα και άλλες μεταρρυθμίσεις όπως οι περικοπές στους φόρους εργασίας θα αυξήσουν την προσφορά εργασίας μέσω μεγαλύτερης συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό και χαμηλότερης διαρθρωτικής ανεργίας. Εφόσον η συμμετοχή στο εργατικό δυναμικό πλησιάσει προς το 80% (στα επίπεδα της Γερμανίας και των σκανδιναβικών χωρών) και η διαρθρωτική ανεργία υποχωρήσει προς το 10%, η μείωση στην προσφορά εργασίας λόγω δυσμενών δημογραφικών τάσεων θα επιβραδυνθεί από -0,4% κατά μέσο όρο σε -0,2%.

* Περαιτέρω διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – πέρα από αυτές στις οποίες έχει ήδη δεσμευτεί η ελληνική κυβέρνηση – οι οποίες βελτιώνουν την ευελιξία της αγοράς εργασίας, των υποδομών και των κανόνων που ρυθμίζουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων, προβλέπεται ότι θα αυξήσουν την ανάπτυξη της ολικής παραγωγικότητας (total factor productivity) κατά 25%.

Λαμβάνοντας υπόψη τις υποθέσεις αυτές, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η ανάπτυξη μπορεί να επιταχυνθεί βραχυπρόθεσμα στο 3%, χάρη στις ισχυρότερες επενδύσεις ως απάντηση στην υψηλότερη προσφορά εργασίας και ανάπτυξη της παραγωγικότητας. Η αύξηση των επενδύσεων θα οδηγήσει μεσοπρόθεσμα τον λόγο των επενδύσεων προς το ΑΕΠ από το 11% που βρίσκεται σήμερα στο 17% (έναντι 15% στο βασικό σενάριο).

Μεσοπρόθεσμα, η ανάπτυξη προβλέπεται να ανέλθει στο 1,4% (περίπου 0,5 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα από το βασικό σενάριο). Ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης θα βελτιώσει σύμφωνα με τους αναλυτές του ΔΝΤ τη δυναμική του χρέους κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες ως το τέλος της προβλεπόμενης περιόδου (2028).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v