Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εγνατία: Οι αλλαγές στο ύψος των διοδίων και οι νέοι σταθμοί

Χαμηλότερο θα είναι το κόστος διέλευσης των Ι.Χ. από δύο σταθμούς διοδίων της Εγνατίας Οδού, ενώ μέχρι τις 15 Ιανουαρίου θα λειτουργήσουν οι σταθμοί σε Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, Ασπροβάλτα και Στρυμονικό. Τι προβλέπει το ΦΕΚ.

Εγνατία: Οι αλλαγές στο ύψος των διοδίων και οι νέοι σταθμοί

Μειώσεις στο ύψος των διοδίων σε ορισμένους σταθμούς της Εγνατίας Οδού προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) των υπουργών Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και Υποδομών Κ. Καραμανλή με την οποία καθορίζεται το χρονοδιάγραμμα έναρξης τριών νέων σταθμών διοδίων στον οδικό άξονα. Ετσι, μειώνεται το κόστος διέλευσης για τα Ι.Χ. στους σταθμούς διοδίων Ανάληψης και Προμαχώνα. Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΦΕΚ, οι τιμές διέλευσης για τα Ι.Χ. στα διόδια Θεσσαλονίκης στο Ωραιόκαστρο, που αναμένεται να λειτουργήσει σήμερα θα είναι 0,50 ευρώ.

Εκτός από τον σταθμό διοδίων Θεσσαλονίκης προστίθεται από 4 Δεκεμβρίου και ο σταθμός Ασπροβάλτας με κόστος 0,90 ευρώ για τα Ι.Χ. καθώς και ο σταθμός διοδίων Στρυμονικού, από 15 Ιανουαρίου 2020, στον κάθετο άξονα Λαγκαδά – Προμαχώνα, με κόστος 1 ευρώ για τα Ι.Χ.

Σήμερα στην Εγνατία και στους κάθετους άξονες λειτουργούν δώδεκα μετωπικοί σταθμοί διοδίων και συγκεκριμένα οι σταθμοί Τύριας (τιμή διοδίου για Ι.Χ. 2,10 ευρώ), Παμβώτιδας (1,20 ευρώ), Μαλακασίου (2,10 ευρώ), Πολυμύλου (2,40 ευρώ), Μαλγάρων (1,20 ευρώ), Ανάληψης (το κόστος για Ι.Χ. μειώνεται σε 1,80 ευρώ από 2,40 ευρώ), Μουσθένης (2,40 ευρώ), Ιάσμου (1,90 ευρώ), Μέστης (1,70 ευρώ), Ιεροπηγής (2,10 ευρώ), Ευζώνων (1,80 ευρώ) και Προμαχώνα (μειώνεται στα 2 ευρώ από 2,40 ευρώ).

Στην ΚΥΑ αναφέρεται πως «τα εισπραττόμενα από την εταιρία με την επωνυμία «Εγνατία Οδός Α.Ε.» τέλη Διοδίων στους Σταθμούς Θεσσαλονίκης, Πολυμύλου και Μαλγάρων, σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην παρούσα, χρησιμοποιούνται από αυτήν αποκλειστικώς για την συντήρηση και λειτουργία των Σταθμών Διοδίων Θεσσαλονίκης, Πολυμύλου, Μαλγάρων, Ασπροβάλτας και Ανάληψης, για τη συντήρηση και τη λειτουργία γενικά του οδικού άξονα της Εγνατίας Οδού και των καθέτων προς αυτήν οδικών αξόνων και για την κατασκευή, εξοπλισμό και λειτουργία νέων σταθμών διοδίων επί της Εγνατίας Οδού και των καθέτων προς αυτής οδικών αξόνων, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρίας και στις εντολές του φορέα εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού».

Επιπλέον, «τα εισπραττόμενα από την εταιρία με την επωνυμία «Εγνατία Οδός Α.Ε.» τέλη Διοδίων στους Σταθμούς Διοδίων Προμαχώνα και Στρυμονικού σύμφωνα με τα ειδικότερα προβλεπόμενα στην παρούσα, καταβάλλονται σε περιοδική βάση σε πίστωση του προβλεπόμενου, από το άρθρο 2 του Ν. 3986/2011, τραπεζικού λογαριασμού που τηρείται στο όνομα του Ελληνικού Δημοσίου για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους. Οι δαπάνες λειτουργίας και συντήρησης του Σταθμού θα καλύπτονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθ’ υπέρβαση του εκάστοτε εγκεκριμένου προϋπολογισμού του Π.Δ.Ε. του ΥΜΕ, από πόρους που θα διατίθενται ειδικά για το σκοπό αυτό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v