Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βόμβα» στα θεμέλια των καινοτόμων φαρμάκων στην Ελλάδα

Έτοιμη να αποχαιρετήσει οριστικά και αμετάκλητα την προοπτική να δει στο άμεσο μέλλον καινοτόμα φάρμακα είναι η Ελλάδα. Τα σενάρια για το clawback.

«Βόμβα» στα θεμέλια των καινοτόμων φαρμάκων στην Ελλάδα

Ο λόγος για αυτό αποδίδεται στο μοναδικό (!) σενάριο που έχει διαρρεύσει το τελευταίο διάστημα για το πως σκοπεύει να κατανέμει το clawback το Υπουργείο Υγείας, που αν τελικά το εφαρμόσει θα "τερματίσει" και τον κλάδο. Αν και κάποιοι αναφερόμενοι στις φετινές επιστροφές (clawback) που θα φτάσουν τα 810 εκατ. ευρώ, υποστηρίζουν ότι το τέλος είναι εδώ!

Οπως αναφέρει το iatronet.gr, μέχρι σήμερα, το clawback επιβάλλονταν ως εξής: κατά 90% βάσει του μεριδίου αγοράς που ελέγχουν οι εταιρείες και κατά 10% βάσει της αύξησης των εσόδων τους. Κάποια στιγμή, με την προηγούμενη κυβέρνηση είχε ειπωθεί ότι η κατανομή θα γινόταν 75% (μερίδιο αγοράς) -25% (growth).

Οι διαρροές από την νυν κυβέρνηση είναι, ότι το 75% θα το πληρώνουν ανεξαρτήτως όλες οι φαρμακοβιομηχανίες βάσει του μεριδίου αγοράς που ελέγχουν, ενώ το 25% θα το καταβάλλουν αποκλειστικά και μόνο οι φαρμακοβιομηχανίες που διαθέτουν πρωτότυπα σκευάσματα. Tα οποία ενώ μέχρι τώρα πλήρωναν για τα δύο πρώτα χρόνια της εισόδου τους στην αγορά τέλος 25%, τώρα με το νέο σενάριο η προσωρινή επιβάρυνση μετατρέπεται με ένα απλό τρικ ...σε μόνιμη! Αν ισχύσει αυτό το σενάριο, ένα ερώτημα είναι τι θα ισχύσει με τα ορφανά φάρμακα.

Την ίδια στιγμή κυκλοφορεί ευρέως και ένα ακόμη σενάριο που και πάλι εστιάζει στο πως θα μπορούσε να αναμορφωθεί το clawback και να επιβαρύνει τις εταιρείες ανάλογα με το αποτύπωμά τους στην φαρμακευτική δαπάνη. Αυτό το σενάριο μιλά ουσιαστικά για σπάσιμο του προϋπολογισμού στα δύο, με το ένα μέρος να αφορά τα ιδιωτικά φαρμακεία και το άλλο τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Με βάση αυτή τη διάκριση οι εταιρείες θα επιβαρύνονται αναλογικά σύμφωνα με την υπέρβαση που γίνεται.

Σενάρια επί σεναρίων, που όμως έχουν φέρει στα όριά τους τις εταιρείες, οι οποίες αντί να σχεδιάζουν την στρατηγική τους για το νέο έτος, προσπαθούν να μαντέψουν τις επόμενες κινήσεις του Υπουργείου.

Μάταια όμως όπως φαίνεται καθώς κάθε ανακοίνωσή του, τις βρίσκει ανέτοιμες. Εξαιτίας αυτού όμως έχουν επανεμφανιστεί στην αγορά του φαρμάκου το τελευταίο διάστημα δυσάρεστες εξελίξεις με βασικότερη το κύμα των απολύσεων που ήδη καταγράφονται σε κάποιες εταιρείες και κυοφορούνται και σε άλλες. Kαι αυτό δεν είναι υπόθεση ούτε μαντική τέχνη αλλά δεδομένο και μονόδρομος, όταν ο προϋπολογισμός του 1,945 εκατ. ευρώ ενώ θα έπρεπε να αφορά αποκλειστικά τις υγειονομικές ανάγκες των ασφαλισμένων αναφέρεται και σε άλλα τμήματα του πληθυσμού που θα έπρεπε να καλύπτονται με άλλου είδους κονδύλια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v