Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι όμιλοι έλαβαν πρόσκληση για τις νέες ταυτότητες

Η διοίκηση του ΟΤΕ εξετάζει τη συμμετοχή στο σχήμα υπό τη γερμανική Veridos. Η Space Hellas έχει ενταχθεί στην ομάδα του ομίλου Zetes και της Pitkit Zetes Smartech, της κοινοπραξίας που λειτουργεί το σύστημα ταυτοτήτων στο Ισραήλ.

Ποιοι όμιλοι έλαβαν πρόσκληση για τις νέες ταυτότητες

Διαμορφώνονται τα σχήματα που θα διεκδικήσουν το μεγάλο έργο των νέων αστυνομικών ταυτοτήτων, ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ, μαζί με τη δεκαπενταετή λειτουργία του τεχνολογικού συστήματος.

Οι προσφορές στον διαγωνισμό που προκήρυξε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη προβλέπεται πως θα υποβληθούν στις 3 Μαρτίου 2020, αν δεν υπάρξει παράταση, και ήδη κυκλοφορούν οι πρώτες πληροφορίες για τα σχήματα που δημιουργούνται.

Τις τελευταίες εβδομάδες ακούγεται πως η διοίκηση του ΟΤΕ εξετάζει το ενδεχόμενο συμμετοχής στο σχήμα υπό τη γερμανική Veridos, που ελέγχει στην Ελλάδα τη Veridos Ματσούκης. Η Space Hellas έχει ενταχθεί στο σχήμα του βελγικού ομίλου Zetes και της Pitkit Zetes Smartech, της κοινοπραξίας των Βέλγων με την ισραηλινή Pitkit που λειτουργεί το σύστημα των ταυτοτήτων στο Ισραήλ.

Στον διαβαθμισμένο διαγωνισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν, με την παραλαβή του σχετικού τεύχους διακήρυξης, 26 επιχειρήσεις από ολόκληρο τον κόσμο. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις αναμένεται να συνεργαστούν με διεθνείς και εγχώριους ομίλους από τον χώρο της τεχνολογίας, των εκτυπώσεων ασφαλείας κ.ά.

Τα σχήματα διεκδίκησης του έργου καλούνται να εξασφαλίσουν και χρηματοδότηση αφού το τεχνολογικό σύστημα και οι υπηρεσίες που το συνοδεύουν, θα αναπτυχθεί αρχικά με δικά τους κεφάλαια. Οποιος από τους υποψηφίους ζητήσει και το χαμηλότερο κόστος απόκτησης της νέας ταυτότητας από τους πολίτες θα έχει και ένα πλεονέκτημα στη διεκδίκηση του έργου. Πρόσθετα έσοδα θα έχει ο ανάδοχος του έργου από τα άλλα έγγραφα, όπως διαβατήρια, που θα εκδίδει το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Εντύπων Ασφαλείας (Ο.Π.Σ.Ε.Α.).

Οι Γερμανοί της Veridos (προέκυψε από συγχώνευση δραστηριοτήτων της Giesecke & Devrient και της Bundesdruckerei, του γερμανικού νομισματοκοπείου) και το βελγο-ισραηλινό σχήμα της Pitkit Zetes Smartech είναι μόνο δύο από τους 26 ομίλους τους οποίους προσκάλεσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για συμμετοχή στον διαγωνισμό των νέων ταυτοτήτων.

Πρόσκληση έλαβε και ο ιαπωνικός κολοσσός Toppan Printing, ο οποίος ελέγχει στην Ελλάδα την TG Printing Services. Η τελευταία είχε αναλάβει εδώ και χρόνια τη συντήρηση των συστημάτων της Ελληνικής Αστυνομίας που σχετίζονται με την έκδοση ταυτοτήτων για τα σώματα ασφαλείας, διαβατηρίων και αδειών οδήγησης.

Στους πιθανούς διεκδικητές περιλαμβάνονται και αμερικανικοί όμιλοι όπως η HID Global, που ελέγχεται, όμως, από την σουηδική Assa Abloy, τον μεγαλύτερο κατασκευαστή κλειδαριών και συστημάτων πρόσβασης στον κόσμο. Μεγαλύτεροι μέτοχοι της Assa Abloy είναι οι οικογένειες των Σουηδών κροίσων Gustaf Douglas και Melker Schörling.

Προσκλητήριο έλαβε και η Austria Card του επιχειρηματία Νίκου Λύκου, που διαθέτει πέντε παραγωγικές μονάδες σε Αυστρία, Ρουμανία, Ελλάδα και Αλβανία, καθώς και άλλοι ισχυροί ευρωπαϊκοί όμιλοι όπως οι γαλλικές Gemalto και Idemia. H μητρική εταιρεία της Gemalto, η εισηγμένη Gemalto NV εξαγοράστηκε τον περασμένο Απρίλιο από τον γαλλικό όμιλο Thales έναντι 4,8 δισ. ευρώ. Η Idemia προέκυψε από τη συγχώνευση των γαλλικών ομίλων Morpho και Oberthur Technologies το 2017, ενώ ελέγχεται πλέον από την αμερικανική εταιρεία επιχειρηματικών συμμετοχών (private equity) Advent International.

Στους υποψηφίους περιλαμβάνεται και η βελγική Semlex, που ελέγχεται από τον συριακής καταγωγής επιχειρηματία Albert Karaziwan, ενώ διαθέτει ισχυρή παρουσία σε χώρες της Αφρικής, η ισπανική Fabrica Nacional de Moneda y Timbre, η γερμανική Muelhbauer, η βρετανική DeLaRue, κ.α.

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, «με τη δημιουργία του νέου Ο.Π.Σ.Ε.Α. οι νέες ταυτότητες-κάρτες πολίτη καθώς και τα άλλα έγραφα ασφαλείας θα ακολουθούν πλήρως τις σχετικές συστάσεις του ICAO (Διεθνής Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας) και των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις της Ε.Ε. τα Κράτη-Μέλη οφείλουν να δρομολογήσουν τις εν λόγω αλλαγές εντός του έτους 2021.

Οι νέες ελληνικές ταυτότητες-κάρτες πολίτη θα είναι μορφότυπου ID-1 (διαστάσεων πιστωτικής κάρτας) και θα περιλαμβάνουν φυσικά και ηλεκτρονικά μέτρα ασφαλείας, σύμφωνα με σχετικό Ευρωπαϊκό Κανονισμό. Επιπλέον «θα διαθέτουν ηλεκτρονικό μέσο, με το οποίο θα διευκολύνεται και διασφαλίζεται η πρόσβαση του κατόχου σε υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, όπως η ηλεκτρονική αυθεντικοποίηση και η λήψη εγκεκριμένων ψηφιακών πιστοποιητικών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v