Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πρωτοχρονιάτικο... σπριντ στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Το αδιαχώρητο επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στις ΔΟΥ, καθώς οι φορολογούμενοι σπεύδουν να προλάβουν τις νέες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες. Πώς επηρεάζονται οι γονικές παροχές. Ανάσα στα έσοδα του δημοσίου.

Πρωτοχρονιάτικο... σπριντ στις μεταβιβάσεις ακινήτων

Κατακόρυφη αύξηση στις μεταβιβάσεις ακινήτων καταγράφεται στις εφορίες όλης της χώρας με τους φορολογούμενους να επιχειρούν να προλάβουν τις νέες αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες που φέρνει το 2020.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει προαναγγείλει ολοκλήρωση της «άσκησης» προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών σε επίπεδα πλησιέστερα προς τα πραγματικά, παράλληλα με τη διεύρυνση του συστήματος σε περιοχές όπου σήμερα δεν εφαρμόζεται, επιδιώκοντας έτσι μέσω της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης να χρηματοδοτήσει τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Η αύξηση των αντικειμενικών μπορεί να συνδέεται, σύμφωνα με τις προθέσεις της κυβέρνησης, με μείωση του φόρου ακινήτων, αλλά φέρνει μοιραία αυξήσεις στο κόστος των μεταβιβάσεων. Ο φόρος μεταβίβασης 3% συνεχίζει να συναρτάται με το ύψος της αντικειμενικής αξίας και πρακτικά, αν υποθέσουμε πως ένας γονιός θέλει να μεταβιβάσει στο παιδί του σήμερα ένα σπίτι αντικειμενικής αξίας 175.000 ευρώ, επιβαρύνεται με φόρο γονικής παροχής 250 ευρώ. Αν μετά την προσαρμογή των αντικειμενικών η αξία του ακινήτου αυτού αυξηθεί σε 190.000 ευρώ, ο φόρος διογκώνεται σε 400 ευρώ. 

Στις μεγάλες εφορίες του λεκανοπεδίου, πριν τα Χριστούγεννα οι ουρές στο τμήμα Φορολογίας Κεφαλαίου άγγιζαν ακόμα και τα 80-90 άτομα την ημέρα. Στις Δ.Ο.Υ εκείνες όπου δεν υπάρχει ηλεκτρονικό σύστημα σειράς προτεραιότητας, οι φορολογούμενοι γράφουν το όνομά τους κατά σειρά προσέλευσης σε ένα χαρτί, δημιουργώντας έτσι μια αυτοσχέδια λίστα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα, όσοι δεν προλαβαίνουν να εξυπηρετηθούν έως αργά το μεσημέρι, παίρνουν σειρά προτεραιότητας για την επόμενη μέρα.

Η κινητικότητα στις μεταβιβάσεις απλώς επιταχύνθηκε περαιτέρω τους τελευταίους μήνες. Στο εννιάμηνο, οπότε και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, οι εισπράξεις του δημοσίου από φόρο μεταβίβασης ακινήτων άγγιξαν τα 220 εκατ. ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο στον Δήμο Αθηναίων από τις αρχές του έτους έχουν γίνει 5.214 μεταβιβάσεις ακινήτων, με τη συντριπτική πλειοψηφία (4.080) να είναι διαμερίσματα, ενώ 635 μεταβιβάσεις αφορούν επαγγελματική στέγη. Οι εισπράξεις του δημοσίου από φόρο γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών στο εννιάμηνο έφτασαν τα 185 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v