Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπεγράφη η νέα Εθνική Σύμβαση Εργασίας για το 2020

Η νέα Εθνική Σύμβαση υπεγράφη από την Διοίκηση της ΓΣΕΕ και τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους την 30η Δεκεμβρίου 2019 χωρίς ανακοινώσεις και τυμπανοκρουσίες. Το γεγονός έγινε γνωστό καθώς η σύμβαση κατατέθηκε στο υπουργείο Εργασίας.

Υπεγράφη η νέα Εθνική Σύμβαση Εργασίας για το 2020

Νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2020 υπέγραψαν οι κοινωνικοί εταίροι, παρατείνοντας στην πράξη, την ισχύ της προηγούμενης σύμβασης που είχε υπογραφεί το 2018.

Η νέα Εθνική Σύμβαση υπεγράφη από την Διοίκηση της ΓΣΕΕ και τους υπόλοιπους κοινωνικούς εταίρους την 30η Δεκεμβρίου 2019 χωρίς ανακοινώσεις και τυμπανοκρουσίες. Το γεγονός έγινε γνωστό καθώς η σύμβαση κατατέθηκε στο υπουργείο Εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που η κανονική της ισχύ έληγε τον Μάιο τον Ιούνιο του 2019, είχε παραταθεί με νομοθετική ρύθμιση μέχρι 31/12/2019, λόγω της αδυναμίας της ΓΣΕΕ να διεξάγει συνέδριο και να εκλέξει νέα Διοίκηση μετά από σφοδρές συγκρούσεις με στελέχη του ΠΑΜΕ.

Η νέα αυτή Σύμβαση - Παράταση έρχεται στην πράξη να λειτουργήσει ως σωσίβιο για μια σειρά θεσμικούς όρους που διέπουν τις σχέσεις εργοδοτών - εργαζομένων, μεταξύ των οποίων λογίζεται και το επίδομα γάμου.

Σύμφωνα άλλωστε με την ΓΣΕΕ, το επίδομα γάμου είναι υποχρεωτικό για όλους τους έγγαμους μισθωτούς της χώρας αν και υπάρχουν εργοδοτικοί φορείς που εκτιμούν πως από τις 12 Νοεμβρίου του 2012, όταν δηλαδή ψηφίστηκε ο νόμος 4093 του 2012, τα ποσά της ΕΓΣΕΕ με ενσωματωμένο το επίδομα γάμου αποτελούν κατώτατα όρια μόνο για τους απασχολούμενους σε εργοδότες που είναι μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, οι οποίες υπογράφουν την Εθνική Σύμβαση.

Σε κάθε περίπτωση, το επίδομα γάμου το δικαιούνται οι εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις-μέλη των εργοδοτικών οργανώσεων που συμμετέχουν στην υπογραφή της ΕΓΣΣΕ, ενώ σύμφωνα με την άποψη της νομικής υπηρεσίας της ΓΣΕΕ δευτερευόντως μπορούν να το διεκδικήσουν όλοι οι έγγαμοι μισθωτοί της χώρας.

Ο ΣΕΒ σε ανακοίνωσή του αναφέρει την υπογραφή της Σύμβασης με τη ΓΣΕΕ και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους, που αποτελεί τη χρονική παράταση ισχύος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2018 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020.

«Το κείμενο της ΕΓΣΣΕ 2018, της οποίας η ισχύς παρατάθηκε, περιλαμβάνει μία σειρά δράσεων, η υλοποίηση των οποίων προϋποθέτει την ενεργή συμβολή και δέσμευση εκ μέρους των συμβαλλομένων, αλλά και του υπουργείου Εργασίας», αναφέρει ο ΣΕΒ προσθέτοντας πως η ΕΓΣΣΕ 2018, που παρατάθηκε, περιλαμβάνει κοινές δράσεις για:

- την προώθηση της δημιουργίας Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου,

- την ενίσχυση των καλόπιστων συλλογικών διαπραγματεύσεων μέσω της πρόσβασης των μερών στις αναγκαίες και αξιόπιστες πληροφορίες και πηγές (στοιχεία ΕΡΓΑΝΗ, ΕΦΚΑ, ΕΛΣΤΑΤ, κλπ.), η οποία παραμένει μια μεγάλη εκκρεμότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v