Αλχημείες ΣΥΡΙΖΑ με την εκτέλεση του ΠΔΕ καταγγέλλει ο Σκυλακάκης

«Διπλοεγγραφές» και μεταφορές κονδυλίων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε φορείς Γενικής Κυβέρνησης, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε ο υφυπουργός. Τι δείχνουν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου.

Αλχημείες ΣΥΡΙΖΑ με την εκτέλεση του ΠΔΕ καταγγέλλει ο Σκυλακάκης

Αλχημείες στην «εκτέλεση» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το 2018 αλλά και συνολικά στα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κατήγγειλε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου τα οποία παρουσίασε, το 2018 για παράδειγμα, «ενώ όλες οι πραγματικές επενδυτικές δαπάνες της Γενικής Κυβέρνησης ήταν 4,972 δισ. ευρώ, με “παρκάρισμα πόρων” το ΠΔΕ εμφάνισε, υποτίθεται, επενδύσεις 6,237 δισ. ευρώ». Η διαφορά των περίπου 1,3 δισ. ευρώ, όπως υποστηρίζουν αρμόδιες πηγές, οδήγησε σε ωραιοποίηση της εικόνας απορροφητικότητας του Προγράμματος, περιορίζοντας τη φαινομενική υποεκτέλεση, η οποία ούτως ή άλλως είχε συμβάλει στη διεύρυνση του υπερπλεονάσματος.

Η πρακτική, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ήταν η εξής: διαπιστώνοντας αδυναμία απορρόφησης των κονδυλίων του ΠΔΕ, το υπουργείο Οικονομικών έκανε μεταφορές κονδυλίων σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης όχι προκειμένου να γίνουν πραγματικές επενδύσεις, διότι σε αυτή την περίπτωση θα επηρέαζαν το δημοσιονομικό αποτέλεσμα (εκτός εάν οδηγούνταν σε market based investments), αλλά απλώς και μόνο για να φανεί στα χαρτιά ότι το ΠΔΕ είχε μικρότερη υποεκτέλεση από την πραγματική. Τις «διπλοεγγραφές» στο ΠΔΕ είχε επισημάνει η Κομισιόν στην έκθεση της τρίτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης τον περασμένο Ιούνιο, χωρίς όμως να σηκώνει τους τόνους.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης υποστήριξε πως το 2019, η πραγματική εκτέλεση του ΠΔΕ είναι καλύτερη από αυτή του 2018. «Μιλάμε για πραγματική εκτέλεση, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να παρουσιάζονται ως δαπάνες δημοσίων επενδύσεων μεταφορές πόρων από την κεντρική κυβέρνηση σε νομικά πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς στην πραγματικότητα να πραγματοποιείται εντός του έτους αναφοράς καμία πραγματική επενδυτική δαπάνη», σημείωσε ο υφυπουργός.

Τα στοιχεία του ΓΛΚ δείχνουν ότι οι «πραγματικές» επενδυτικές δαπάνες του εντεκαμήνου Ιανουαρίου- Νοεμβρίου 2019 ανήλθαν σε 3,692 δισ. ευρώ, έναντι συνολικής πραγματικής επίδοσης 4,972 δισ. ευρώ το 2018. Κατά τις εκτιμήσεις αρμόδιων στελεχών, το 2019 θα κλείσει με πραγματικές επενδυτικές δαπάνες κοντά στα 5 δισ. ευρώ.

Ο Θ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι οι περυσινές επιδόσεις συνοδεύονται «από πολύ καλύτερη εκτέλεση από πλευράς εσόδων και ιδίως εσόδων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα οποία είναι αυξημένα κατά 229 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2018. Κάτι που σημαίνει ότι από φέτος -στον πολύ περιορισμένο χρόνο που διέθετε αυτή η κυβέρνηση- έχει ήδη αρχίσει να παρατηρείται βελτίωση στην πραγματική εκτέλεση του ΠΔΕ, που θα είναι θεαματικά μεγαλύτερη το 2020».

Τι απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ στον Θ. Σκυλακάκη 

«Στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει ο κος Σκυλακάκης το γεγονός της τεράστιας περικοπής του ΠΔΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2019 (ιστορικό χαμηλό εικοσαετίας) έκανε τα πράγματα χειρότερα», υπογραμμίζουν σε κοινή τους δήλωση οι τομεάρχες οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος και Νίκος Παππάς απαντώντας στα όσα δήλωσε ο υφυπουργός

Οπως αναφέρουν, «ο κος Σκυλακάκης προσπάθησε να μας πείσει ότι δεν διαβάζουμε σωστά τα νούμερα και ότι το ΓΛΚ ανακάλυψε το υποτιθέμενο «κόλπο» της μεταφοράς πόρων του ΠΔΕ προς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης τα προηγούμενα χρόνια.

Ξέχασε όμως να μας πει ότι αυτό είναι κοινή πρακτική εδώ και δεκαετίες ειδικά στους πόρους που μεταφέρονται στα Περιφερειακά Ταμεία και τους οποίους χρησιμοποιούν οι Περιφέρειες για να πληρώσουν τα έργα τους είτε μέσα στο ίδιο οικονομικό έτος είτε στο επόμενο. Αν δεν γνωρίζει ας ρωτήσει τους Περιφερειάρχες.

Το κυριότερο, ξέχασε να μας πει ότι το ίδιο έκανε η κυβέρνησή του πριν λίγες μέρες μεταφέροντας πόρους 1 δισ ευρώ περίπου στην Αναπτυξιακή Τράπεζα!

Πέρα από τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, αστοχίες, αιφνίδιες αλλαγές σε πλήθος έργων που έχουν επιβραδύνει σημαντικά την υλοποίηση των επενδύσεων η κυβέρνηση της ΝΔ φανερώνει την πραγματική της πρόθεση που είναι να χρησιμοποιεί το ΠΔΕ ως μαξιλάρι για να βγαίνουν στο τέλος τα νούμερα του προϋπολογισμού.

Η περικοπή πόρων ύψους 850 εκ ευρώ από τις Περιφέρειες και τους Δήμους έχει σκοπό την εξασφάλιση δημοσιονομικού χώρου το 2020 για άλλους σκοπούς. Πρόκειται για άλλη μια διάψευση του αφηγήματος της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις», καταλήγουν.

 

Έλενα Λάσκαρη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v