Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα χρηματοδοτηθούν Δ.Μακεδονία-Μεγαλόπολη για το κλείσιμο των λιγνιτικών

Συνεδρίασε η διυπουργική επιτροπή για το Εθνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών. Τέλη Ιουνίου το μάστερ πλαν. Φέτος 190 εκατ. ευρώ από το τέλος λιγνίτη και το πράσινο ταμείο σε Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη. Από του χρόνου, κονδύλια έως 4,4 δισ. ευρώ.

Πώς θα χρηματοδοτηθούν Δ.Μακεδονία-Μεγαλόπολη για το κλείσιμο των λιγνιτικών

Σε δύο χρονικές περιόδους θα διατεθούν εθνικοί, κοινοτικοί και ιδιωτικοί πόροι για την ανακούφιση των λιγνιτικών περιοχών, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν σήμερα ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ο υφυπουργός ΠΕΝ Γεράσιμος Θωμάς και η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ε.Ε. Ελίζα Φερέιρα.

Προηγήθηκε η συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής για την εκπόνηση του Εθνικού Προγράμματος Δίκαιης Μετάβασης των περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης υπό τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη και τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Εσωτερικών Τάκη Θεωδορικάκου, Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, η διυπουργική επιτροπή θα έχει έτοιμο στα τέλη του Ιουνίου το μάστερ πλαν για τη διαχείριση του ζητήματος της απολιγνιτοποίησης. «Πρόκειται για ένα πλήρες σχέδιο που θα αντιμετωπίζει τις επιπτώσεις του κλεισίματος των λιγνιτικών σταθμών» αλλά και θα θέτει νέες αναπτυξιακές βάσεις στην περιοχή.

Η Ελίζα Φερέιρα συνεχάρη την κυβέρνηση για την «τολμηρή» απόφασή να κλείσει νωρίτερα τις λιγνιτικές μονάδες. Η ίδια περιέγραψε ότι στο πλαίσιο του Green Deal της Κομισιόν δημιουργείται το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που θα αφορά τις λιγνιτικές περιοχές με συνολικό κονδύλι 7,5 δισ. ευρώ για τις συγκεκριμένες περιφέρειες της Ε.Ε. Το Ταμείο αυτό θα λειτουργήσει από το 2021.

Ο υπουργός ΠΕΝ έκανε γνωστό πως υπάρχουν προσβάσεις σε κοινοτικό χρήμα (Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, ΕΣΠΑ, ΕΤΕπ και Πακέτο Γιούνκερ) με την Ελλάδα να μπορεί να αντλήσει ποσά της τάξης των 3,7 με 4,4 δισ. ευρώ για τις λιγνιτικές περιοχές. Παράλληλα θα υπάρξουν και χρηματοδοτήσεις από την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Για φέτος, σύμφωνα με την ηγεσία του ΥΠΕΝ, θα διατεθούν πόροι από το τέλος λιγνίτη ύψους 130 εκατ. ευρώ και το Πράσινο Ταμείο 60 εκατ. ευρώ.

Η Επίτροπος απέφυγε να απαντήσει ως προς τι ποσό δικαιούται η Ελλάδα από το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης των 7,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ότι έχουν θεσπιστεί κριτήρια και δείκτες ανάλογα με την ένταση της λιγνιτικής εργασίας, τις εκπομπές βιομηχανικών ρύπων καθώς και με κοινωνικά κριτήρια.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v