Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η κυβερνητική γραμμή στη μάχη για το zero risk στον «Ηρακλή»

Την σημασία ενιαίας θέση όλων των παραγόντων προβάλουν πηγές του ΥΠΟΙΚ στην διεκδίκηση του αιτήματος που έχει κομβική σημασία για να τρέξει ο Ηρακλής. Ο ρόλος των κρατικών ομολόγων και οι αποφάσεις που καλείται να λάβει ο SSM.

Η κυβερνητική γραμμή στη μάχη για το zero risk στον «Ηρακλή»

Το «πράσινο φως» του SSM ώστε να θεωρηθούν μηδενικού ρίσκου (zero risk) οι τιτλοποιήσεις στο πλαίσιο του σχεδίου Ηρακλής που θα φέρουν εγγυήσεις του ελληνικού Δημοσίου, δεν θα είναι απλά μια θετική τεχνική εξέλιξη στο θέμα διαχείρισης των κόκκινων δανείων. Συνιστά θέμα ευρύτερα πολιτικό και αφορά την αξιοπιστία συνολικά της χώρας.

Το στίγμα αυτό μεταφέρουν σε συζητήσεις τους κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αναδείξουν την ανάγκη ενιαίας αντιμετώπισης, από όλες τις πλευρές, μιας εκκρεμότητας ουσιαστικής σημασίας, τόσο για την χώρα, όσο και για τις τράπεζες, οι οποίες θα μπορέσουν να προχωρήσουν τους σχεδιασμούς για αξιοποίηση του σχεδίου Ηρακλής.

Όπως υποστηρίζουν στο Euro2day.gr πηγές του οικονομικού επιτελείου, «το μυστικό της επιτυχίας για την εξασφάλιση των zero risk τίτλων θα είναι μια ενιαία, συμπαγής γραμμή, από όλους».

Είναι γνωστή άλλωστε η θέση του υφυπουργού Οικονομικών, Γ. Ζαββού (φωτ.)- παράγοντα που επί 30 και πλέον χρόνια συναλλάσεται με την Κομισιόν γνωρίζοντας πώς σκέφτονται οι Βρυξέλλες – ότι αυτό που προέχει είναι να εξαλείψουμε κάθε δυσπιστία που προέρχεται από το εξωτερικό και να ανατρέψουμε μία αρνητικά παγιωμένη εικόνα που για πάνω από 10 χρόνια έχουν οι θεσμοί για την Ελλάδα.

Θα κερδηθεί αυτό το στοίχημα; αναρωτιέται η αγορά. Στο υπουργείο της πλατείας Συντάγματος υπάρχει σχετική αισιοδοξία ότι «αν δώσουμε όλοι μαζί μια συμπαγή μάχη, θα κλείσει θετικά το μέτωπο αυτό και μάλιστα στις επόμενες εβδομάδες (ίσως και μέσα σε ενάμιση μήνα)».

Ένα από τα επιχειρήματα που επικαλείται η Αθήνα για να αντικρούσει το επιχείρημα ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν έχουν αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας είναι ότι τα κρατικά ομόλογα θεωρούνται μηδενικού ρίσκου, κάτι που δεν έχει αλλάξει στους κανονισμούς εποπτείας κεφαλαίων (Βασιλεία Ι, ΙΙ, ΙΙΙ κ.α.) που θεσπίστηκαν αρχικά το 1998.

Η βάση αυτή παραμένει η ίδια, ενώ ενισχυτικά λειτουργεί και η πορεία των ελληνικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές. Στην πρόσφατη έκδοση του 15ετους οι επενδυτές που πρόστρεξαν προσφέροντας 19 δισ. ευρώ, γεγονός που εξασφάλισε ιδιαίτερα χαμηλό επιτόκιο.

Αρα, κατά τους ίδιους τους κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, «θα ήταν μεγάλη παγίδα να αφήσουμε κάποιες φωνές την Ευρώπη να διατηρήσουν τις όποιες αμφιβολίες τους, όπως για παράδειγμα να αναβάλλουν το zero risk, μέχρι η χώρα να αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα».

«Προφανώς» -επισημαίνουν- «είναι ένα θέμα ευρύτερα πολιτικό και αφορά την αξιοπιστία της χώρας και την εδραίωση της χαμένης εμπιστοσύνης».

Υποστηρικτές των ελληνικών θέσεων εμφανίζονται όλες οι χώρες του Νότου - Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία, Γαλλία, οι οποίες επίσης δεν θέλουν να αλλάξει το δεδομένο σε ότι αφορά τα κρατικά ομόλογα (άρα και του zero risk). Υπέρμαχος φέρεται και ο επικεφαλής του SSM, Andrea Enria όπως έχει φανεί σε επίσημες, αλλά και «off the record» δηλώσεις του.

Για την ιστορία, η συζήτηση για το zero risk είναι αρκετά παλιά, αλλά πυροδοτήθηκε πρόσφατα από προτάσεις των υπουργών Οικονομικών της Γερμανίας (του νυν αλλά και του πρώην).

Σύμφωνα με τους κύκλους του ελληνικού υπουργείου, υπάρχουν διαφορετικές νομικές ερμηνείες για το αν μια χώρα μπορεί ή όχι να τα λάβει τίτλους zero risk ως εγγυήσεις, αν δεν είναι σε επενδυτική βαθμίδα. «Και 500 φορές....να δίνονταν παραπάνω εγγυήσεις, δεν θα άλλαζε η αξιολόγηση. Αρα.....» σχολίαζε χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr, ανώτατος παράγοντας του υπουργείου.

Την τελική απόφαση, θα την λάβει πάντως, ο επόπτης, δηλαδή ο SSM.

Σε κάθε περίπτωση, το μήνυμα από το υπουργείο της πλατείας Συντάγματος είναι ότι «αυτή τη στιγμή που οι θεσμοί κοιτάζουν την Ελλάδα, έτοιμοι να γυρίσουν σελίδα σε νέες προοπτικές, να σταθούμε όλοι μαζί, με ενιαία θέση τόσο για τα θέματα του ελληνικού δημοσίου χρέους όσο και της συνολικής αξιοπιστίας της χώρας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v