Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στουρνάρας: Χαμηλότερα πλεονάσματα δεν επηρεάζουν τη βιωσιμότητα χρέους

Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κοντά στο 2,2% δεν θα επηρέαζε τη βιωσιμότητα του χρέους και θα ενίσχυε την οικονομική ανάκαμψη, υπογράμμισε ο κεντρικός τραπεζίτης. Στο 2,5% η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2020 και το 2021.

Στουρνάρας: Χαμηλότερα πλεονάσματα δεν επηρεάζουν τη βιωσιμότητα χρέους

Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων κοντά στο 2,2% δεν θα επηρέαζε τη βιωσιμότητα του χρέους και θα ενίσχυε την οικονομική ανάκαμψη, σε συνδυασμό με την έγκαιρη υλοποίηση των απαραίτητων και συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων και του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων. Αυτό είναι το «μήνυμα» του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Η υποχώρηση του στόχου σε πιο «ρεαλιστικό επίπεδο από το σημερινό» θα μπορούσε να αφορά στο 2021 και 2022 (σήμερα η πρόβλεψη είναι 3,5%).

Μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την ενδιάμεση έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, ο Γ. Στουρνάρας αναφέρθηκε σε ρυθμούς ανάπτυξης 2,5% για το 2020 και το 2021, επισημαίνοντας παράλληλα πως η μεταρρυθμιστική προσπάθεια έχει αποδώσει καρπούς.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος μίλησε για την αύξηση των κινδύνων από το εξωτερικό, όπως η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας και του παγκόσμιου εμπορίου. Παράλληλα αναφέρθηκε στη Fitch αλλά και στην έκδοση του 15ετούς ομολόγου, σημειώνοντας πως όλα αυτά επιβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη των αγορών στις προοπτικές ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Για να αντιμετωπιστούν οι μελλοντικές προκλήσεις, στην έκθεση αναφέρονται οι εξής παρεμβάσεις:

1. Η εφαρμογή μιας μακροχρόνιας δημοσιονομικής πολιτικής και ενός δημοσιονομικού μείγματος που θα αποβλέπουν στην ταχεία μείωση του δημόσιου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, χωρίς όμως να αποτελούν εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη.

2. H ριζική αντιμετώπιση των προκλήσεων στον τραπεζικό τομέα.

3. Η ενίσχυση του «τριγώνου της γνώσης», δηλαδή της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας.

4. Η αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας μέσω της διατήρησης της ευελιξίας της αγοράς εργασίας και της εφαρμογής στοχευμένων πολιτικών στήριξης της απασχόλησης.

5. Η αντιστροφή του brain drain.

6. Η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η διεύρυνση του πεδίου εφαρμογής τους, ώστε να καλύπτουν το σύνολο των τομέων όπου υστερεί η Ελλάδα σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους στους διεθνείς δείκτες ανταγωνιστικότητας.

Ο «Ηρακλής»

Το βάρος πέφτει στην υλοποίηση του σχεδίου Ηρακλής, ωστόσο λόγω του μεγάλου προβλήματος χρειαζόμαστε και άλλα μέσα και χρειαζόμαστε όλα τα «όπλα». Αυτό επεσήμανε ο Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνοντας πως όταν το σχέδιο αρχίσει και παράγει πραγματικά αποτελέσματα από τα 71 δισεκατομμύρια κόκκινα δάνεια θα εξαλειφθούν τα 30 δισεκατομμυρια.

Ο κεντρικός τραπεζίτης αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση των κακοπληρωτών, τονίζοντας πως το Μάιο θα τεθεί σε ισχύ το νέο πλαίσιο. Παράλληλα σημείωσε πως σε επόμενη φάση μπορούν να αντιμετωπιστούν και άλλα ζητήματα όπως το πρόβλημα της αναβαλλόμενης φορολογίας.

«Οι τράπεζες είναι για να κοιτάνε το μέλλον, τα κόκκινα δάνεια αφορούν στο παρελθόν» σημείωσε ο Γιάννης Στουρνάρας. Συνέχισε επισημαίνοντας πως πρέπει να απαλλαγούν με κάθε μέσο οι τράπεζες από τα κόκκινα δάνεια, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως τα funds χρησιμοποιήθηκαν σε όλες τις χώρες.

Τέλος είπε πως το Δεκέμβριο αυξήθηκαν οι καταθέσεις κατά δυο δισεκατομμύρια, ενώ αναφέρθηκε και στην έκδοση του 15ετους ομολόγου χαρακτηρίζοντας το μεγάλη επιτυχία καθώς είχε το ίδιο επιτόκιο με το επταετές που εκδόθηκε πριν από μερικούς μήνες.

Κατώτατος μισθός και στρατηγικοί κακοπληρωτές

“Η καινούργια κυβέρνηση δεν παρέλαβε καμένη γη αλλά ούτε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε καμένη γη” σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, λέγοντας πως “είμαι ο τελευταίος που δεν θα αναγνωρίσει τη συνεχή πρόοδο”. Μίλησε για την αλλαγή ψυχολογίας, επισημαίνοντας πως “έχουμε αύξηση τους διαθέσιμου εισοδήματος και γι΄ αυτό έχουμε αύξηση του ΑΕΠ. Τα νούμερα περνάνε στον κόσμο”.

Επανέλαβε πως ο “Ηρακλής” είναι ένα θετικό βήμα, που “το στηρίζει η Τράπεζα της Ελλάδος και το στηρίζει και νομικά”. Παράλληλα επεσήμανε πως “στο 15% φτάνει το ποσοστό των στρατηγικών κακοπληρωτών σε επίπεδο μεγάλων επιχειρήσεων, ενώ στο μικρότερο επίπεδο το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο”. Σχετικά με τις προμήθειες των τραπεζών - απαντώντας σε σχετική ερώτηση - επεσήμανε πως είναι σημαντικά χαμηλότερες από το μέσο όρο της ευρωζώνης.

Όσον αφορά στις αυξήσεις στους μισθούς ο Γ. Στουρνάρας αν ανέφερε πως “δεν είναι κακό να γίνεται αύξηση στον κατώτατο μισθό", ωστόσο τόνισε πως "τα ποσοστά του μέσου μισθού δεν πρέπει να απέχουν πολύ από τα ποσοστά αύξηση της μέσης παραγωγικότητας”.

Παράλληλα επεσήμανε πως “η μείωση των φόρων και των εισφορών θα δράσει πολλαπλασιαστικά για την οικονομία και τα εισοδήματα”. Σχετικά με την περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ σημείωσε πως πρέπει να κάνουμε μεταρρυθμίσεις.

*Δείτε ολόκληρη την ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό". 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v