Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρήστος Σταϊκούρας: Απαιτείται συλλογική απάντηση της ΕΕ στις προκλήσεις

Για να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη απαιτείται μια πιο ανθεκτική, ανταγωνιστική και αποτελεσματική Ευρώπη, τονίζει ο υπουργός Οικονομικών.

Χρήστος Σταϊκούρας: Απαιτείται συλλογική απάντηση της ΕΕ στις προκλήσεις

Απαιτείται συλλογική απάντηση της Ευρώπης στις προκλήσεις, τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια ειδικής συνεδρίασης με προσκεκλημένο τον Π. Τζεντιλόνι.

«Η συλλογική απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις, προκειμένου να επιτευχθεί βιώσιμη ανάπτυξη, πρέπει να είναι μια πιο ανθεκτική, ανταγωνιστική και αποτελεσματική Ευρώπη», τόνισε.

Οπως εξήγησε, στο πλαίσιο αυτό απαιτείται, μεταξύ άλλων:

1ον. Η ενίσχυση του ρόλου της δημοσιονομικής πολιτικής στην ευρωπαϊκή αναπτυξιακή πορεία.
Δημοσιονομική πολιτική η οποία μπορεί και πρέπει να υποβοηθήσει την υφιστάμενη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, προκειμένου να επιτυγχάνονται τόσο δημοσιονομική πειθαρχία όσο και υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί βιώσιμης οικονομικής μεγέθυνσης. Στην κατεύθυνση αυτή απαιτείται ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης, μετά την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας του υφιστάμενου πλαισίου οικονομικής και δημοσιονομικής εποπτείας, όπως προτάθηκε χθες και από τους αρμόδιους επιτρόπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οι νέοι κανόνες πρέπει:

- να διασφαλίζουν τη δημοσιονομική βιωσιμότητα, διευκολύνοντας την άσκηση αντι-κυκλικών δημοσιονομικών πολιτικών, και

-να διευκολύνουν την κάλυψη των μεγάλων επενδυτικών αναγκών που η περιβαλλοντική μετάβαση απαιτεί.

2ον. Η ολοκλήρωση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Μια δυναμική, πλήρης και ανθεκτική Ένωση αποτελεί το καλύτερο μέσο για την ενίσχυση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την πραγματική σύγκλιση στην Ευρώπη, και, ως εκ τούτου, για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ. Η προώθηση του Δημοσιονομικού Μέσου για τη Σύγκλιση και την Ανταγωνιστικότητα μπορεί να συμβάλλει στη χρηματοδοτική στήριξη των κρατών-μελών της ευρωζώνης για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και την ενίσχυση των επενδύσεων, κυρίως στην «πράσινη» οικονομία και στις ενδογενείς πηγές ανάπτυξης, όπως είναι η παιδεία, η έρευνα και η καινοτομία.

3ον. Η προώθηση της ένωσης των χρηματαγορών, η οποία θα αυξήσει σημαντικά τις διαθέσιμες πηγές χρηματοδότησης για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, προκειμένου αυτές να προχωρήσουν και σε «πράσινες» επενδύσεις.

4ον. Η μετάβαση σε ένα ευρωπαϊκό μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης. Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία αποτελεί τη νέα Ευρωπαϊκή στρατηγική για την ανάπτυξη. Στρατηγική που θέτει φιλόδοξους στόχους:

- για μια κλιματικά ουδέτερη Ευρώπη μέχρι το 2050,

- για προσφορά καθαρής, οικονομικής και ασφαλούς ενέργειας,

- για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας,

- για την προώθηση «πράσινης», καθαρής και κυκλικής οικονομίας,

- για τη βιώσιμη κινητικότητα,

- για τη διασφάλιση της διάθεσης ποιοτικών και φιλικών προς το περιβάλλον τροφίμων,

- για την αποκατάσταση και τη διατήρηση των οικοσυστημάτων και της βιοποικιλότητας,

- για ένα μη τοξικό περιβάλλον.

Αυτή η στρατηγική όμως πρέπει να διασφαλίζει ότι όλοι θα μπορούν να επωφελούνται από τις ευκαιρίες που θα προκύψουν, καθώς και ότι θα υπάρξει μέριμνα για τις περιφέρειες που θα πληγούν από τη μετάβαση, κατέληξε ο υπουργός.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v