Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα υπέρ και τα κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης

Στη ζυγαριά τίθενται οι παρεμβάσεις του υπουργείου Εργασίας, που αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή ίσως και την επόμενη βδομάδα. Τα υπέρ και κατά αναλύει ο πρώην υπουργός Εργασίας και γνώστης του ασφαλιστικού Γιώργος Κουτρουμάνης.

Τα υπέρ και τα κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης

Το σύνολο των ασφαλισμένων επηρεάζουν έμμεσα ή άμεσα οι διατάξεις της προωθούμενης μεταρρύθμισης του υπουργείου Εργασίας, που αναμένεται βάσει των δηλώσεων του υπουργού Γ. Βρούτση να κατατεθεί στη Βουλή εντός της ερχόμενης εβδομάδας, δημιουργώντας προσδοκίες αλλά και ανησυχία για το μέλλον των εισοδημάτων και των παροχών. Η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώνεται σήμερα και βάσει του προγραμματισμού, το σχέδιο νόμου θα πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή μαζί με τη μελέτη επάρκειας των συντάξεων και την αναλογιστική μελέτη μέχρι τις 12 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ψηφιστεί πριν από το τέλος του μήνα.

Μιλώντας στο Euro2day.gr o πρώην υπουργός Εργασίας και γνώστης του ασφαλιστικού Γιώργος Κουτρουμάνης επισημαίνει ότι στην πλειοψηφία τους πρόκειται για επιβεβλημένες παρεμβάσεις όχι μόνο γιατί με τις αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας κρίθηκαν αντισυνταγματικές βασικές διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, αλλά και γιατί απαιτείται να υπάρξει ένας επανασχεδιασμός του συστήματος.

Στα υπέρ της προωθούμενης μεταρρύθμισης, ο κ. Κουτρουμάνης εντάσσει τη «μερική αποκατάσταση των συνταξιούχων μετά τις 13 Μαΐου 2016» με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης για τα έτη ασφάλισης από τα 30 και μετά. Βέβαια, όπως επισημαίνει ο πρώην υπουργός, οι απώλειες των συγκεκριμένων συνταξιούχων σε σχέση με τους παλαιούς ανέρχονται σε 40%, ενώ με τις αλλαγές, έρχονται αυξήσεις έως και 10,5% στις κύριες συντάξεις. Οι αλλαγές επεκτείνονται και στους παλαιούς συνταξιούχους, περιορίζοντας τις προσωπικές τους διαφορές και φέρνοντας πιο κοντά τις μελλοντικές αυξήσεις.

Στα υπέρ, εντάσσεται και η αποκατάσταση των επικουρικών, σε περίπου 250.000 συνταξιούχους που από τον Ιούνιο του 2016 και μετά, είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται έως και κατά 50%.

Θετική κρίνει ο κ. Κουτρουμάνης και τη διάταξη που μειώνει το πέναλτι στην απασχόληση των συνταξιούχων κατά 70% (μείωση της σύνταξης κατά 30% και όχι 60%).

Αλλά και η αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών είναι σύμφωνα με τον πρώην υπουργό Εργασίας μια θετική παρέμβαση, παρότι κατά το τρέχον έτος θα προκύψει αύξηση κατά 396 ευρώ τον χρόνο στη συντριπτική πλειοψηφία των μη μισθωτών που μέχρι σήμερα καταβάλλουν χαμηλότερες εισφορές στον ΕΦΚΑ. Θετική είναι επίσης η διάταξη σύμφωνα με την οποία οι εισφορές είναι ακόμη χαμηλότερες κατά την πρώτη 5ετία επαγγελματικής δράσης, ενώ υπέρ τάσσεται ο κ. Κουτρουμάνης και όσον αφορά την κατάργηση του χαρακτηρισμού της έκπτωσης αυτής, ως ασφαλιστικής οφειλής.

Τέλος, στα θετικά της μεταρρύθμισης συμπεριλαμβάνει και την κατάργηση της διπλής εισφοράς στους μισθωτούς με παράλληλη απασχόληση.

Στην κορυφή της λίστας με τα αρνητικά στοιχεία της προωθούμενης νέας μεταρρύθμισης, ο κ. Κουτρουμάνης θέτει την ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ, εκτιμώντας ότι θα δημιουργήσει περισσότερα λειτουργικά προβλήματα απ’ ό,τι θα λύσει, τουλάχιστον κατά το πρώτο μεγάλο διάστημα της ενοποίησης. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Εργασίας επισημαίνει ότι εκτός από την επιδείνωση της λειτουργικής κατάστασης του e-ΕΦΚΑ, η εν λόγω ένταξη ακυρώνει το όποιο ενδεχόμενο μιας δυναμικής ανάπτυξης του Β’ πυλώνα ασφάλισης μέσα από την ίδρυση ταμείων επαγγελματικής ασφάλισης.

Παράλληλα, ο κ. Κουτρουμάνης εκτιμά ότι απομακρύνεται κάθε ενδεχόμενο επιστροφής της 13ης σύνταξης, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για κάποιας μορφής στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων, ενώ παραμένουν μεγάλες αδικίες για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων, όπως για παράδειγμα τα άτομα με αναπηρία.

Τέλος, υπογραμμίζει ότι δεν είναι κατανοητή η πολύ μικρή προσαύξηση των ανταποδοτικών συντάξεων, μετά τα 40 έτη ασφάλισης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v