Νέο λουκέτο κλινικής στο λεκανοπέδιο Αττικής

Ηδη τον φετινό Ιανουάριο είχαμε ένα ακόμη λουκέτο γενικής κλινικής που δραστηριοποιούνταν στα Νότια Προάστια του λεκανοπεδίου, με 90 κλίνες. Παράγοντας του κλάδου τόνισε ότι το τέλος των λουκέτων δεν έχει φτάσει ακόμη. Τι πρέπει να γίνει.

Νέο λουκέτο κλινικής στο λεκανοπέδιο Αττικής

Στα επίπεδα του 1930 πάει όπως φαίνεται ο αριθμός των ιδιωτικών κλινικών που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Τότε λειτουργούσαν 70 ιδιωτικές μονάδες. Σήμερα έχουν φτάσει πια τις 98, από 175 που ήταν το 2008. Στο σύνολο των 98, συμπεριλαμβάνονται 45 κλινικές μεσαίου μεγέθους που είναι μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ), 25 ψυχιατρικές και 28 μεγάλες μονάδες που αποτελούν μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Κλινικών (ΣΕΚ).

Μείωση που αναμένεται να συνεχιστεί και στο μέλλον, ενώ ήδη τον φετινό Ιανουάριο είχαμε ένα ακόμη λουκέτο γενικής κλινικής που δραστηριοποιούνταν στα Νότια Προάστια του λεκανοπεδίου, με 90 κλίνες.

Κατά πληροφορίες του iatronet.gr, ο επιχειρηματίας που έλεγχε τη συγκεκριμένη κλινική, αναγκάστηκε προ μηνών να κλείσει και την άλλη κλινική που διατηρούσε στη Δυτική Αττική. Παράλληλα, θυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2019 ανέστειλε τη λειτουργία της μία ακόμη μονάδα στο κέντρο της Αθήνας.

Παράγοντας του κλάδου, με τον οποίο συνομιλήσαμε, μας τόνισε ότι το τέλος των λουκέτων δεν έχει φτάσει, έχει κι άλλο, από τη στιγμή που οι τιμές παραμένουν είτε σταθερές στα επίπεδα του 1997 είτε υπολείπονται σημαντικά έναντι των πραγματικών αναγκών. Για του λόγου το αληθές, μία ακτινογραφία τιμολογείται στα 4,05 ευρώ και αν αφαιρεθούν οι περικοπές, η τιμή κατεβαίνει στα 2 ευρώ. Ίδια και χειρότερα στην περίπτωση της Γενικής Αίματος, που τιμολογείται στο 1,88 ευρώ και της Γενικής Ούρων, στα 2 ευρώ.

Εκτός πραγματικότητας κρίνεται και το ημερήσιο νοσήλιο, που είναι ίδιο και απαράλλαχτο από το 1997. Ανέρχεται στα 34,63 ευρώ την ημέρα, ενώ προστίθενται και 10 ευρώ ως ημερήσια φαρμακευτική δαπάνη.

Όμως, όπως αναφέρουν οι πηγές μας, το ημερήσιο κόστος νοσηλείας ξεπερνά τα 50 ευρώ.

Αν θέλει, λοιπόν, η Πολιτεία να αποφύγει τα χειρότερα, τονίζουν στελέχη της αγοράς, πρέπει άμεσα να μειωθεί ο ΦΠΑ από το 23% στο 13% και να αυξηθεί ο προϋπολογισμός, έτσι ώστε να μειωθεί το clawback και βεβαίως να αλλάξει ο τρόπος ελέγχου των υποβολών και να γίνονται αποκλειστικά από ειδικευμένους ιατρούς και όχι από οδοντιάτρους, κτηνιάτρους και φαρμακοποιούς. Για το 2019, ο προϋπολογισμός ήταν 277 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά 5% έναντι του 2018, που ήταν 268 εκατ. ευρώ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v