Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BBG: Σενάρια για αρνητικά επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα

Η βουτιά των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα από το 45% στο 1% βρίσκεται στο επίκεντρο εκτιμήσεων αναλυτών που μιλούν στο Bloomberg για τη συνέχεια. Πόσο πιθανά είναι μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια όπως σε άλλες χώρες. Τελείωσε η κρίση;

BBG: Σενάρια για αρνητικά επιτόκια στα ελληνικά ομόλογα

Εκτιμήσεις για μηδενικά επιτόκια (ή ακόμα και αρνητικά) στα ελληνικά ομόλογα κάνουν αναλυτές της αγοράς που μίλησαν στο Bloomberg, μετά το ρεκόρ του 10ετούς η απόδοση του οποίου έπεσε κάτω από το 1%.

Σημειώνουν, μάλιστα, ότι αυτό δείχνει ότι η κρίση στην Ευρωζώνη έχει παρέλθει οριστικά, καθώς ο βασικός πυροδότης, η Ελλάδα, επιστρέφει σε προ κρίσης επίπεδα, βάσει των ομολογιακών δεικτών.

Από ένα αστρονομικό 45% πίσω στο 1% "και αύριο ίσως στο 0%;", αναρωτιέται με νόημα το σχόλιο του Bloomberg, εγείροντας ως πιθανό σενάριο σύντομα η Ελλάδα να ακολουθήσει άλλες χώρες στη ζώνη του ευρώ, οι οποίες δανείζονται με αρνητικό επιτόκιο.

Πριν το ξέσπασμα της κρίσης, τα ελληνικά 10ετή ομόλογα είχαν διαφορά επιτοκίου (spread) μόλις 8 μονάδες βάσης πάνω από τα αντίστοιχα γερμανικά. Μολονότι είναι πολύ δύσκολη η πιθανότητα να φτάσουν ξανά σύντομα σε αυτό το επίπεδο, η τρέχουσα διαφορά κοντά στις 132 μονάδες βάσης έχει σημαντικά περιθώρια αποκλιμάκωσης,

Tα παραπάνω σχολιάζει στο Bloomberg, o Russell Silberston, στέλεχος της Investec Asset Management. Και σημειώνει: "Αν τα ελληνικά ομόλογα φθάσουν στο 0%, το spread έναντι των γερμανικών ομολόγων θα βρίσκεται ακόμη και σε αυτή την περίπτωση πάνω από τα ιστορικά χαμηλά ", προειδοποιώντας παράλληλα ότι αυξάνονται οι στρεβλώσεις στις ευρωπαϊκές αγορές .

«Τo spread των ελληνο-γερμανικών ομολόγων δείχνει ότι η κρίση στην ευρωζώνη έχει παρέλθει οριστικά», λένε άλλοι αναλυτές στο Bloomberg. Παρόμοιο μήνυμα έστειλαν και τα ιταλικά ομόλογα, φτάνοντας στα επίπεδα της άνοιξης του 2018, αναφέρουν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως αυτό δείχνει ότι «η ύπαρξη του ευρώ δεν μπορεί πλέον να αμφισβητηθεί».

Η Lew Echos με τη σειρά της υποστηρίζει: «Το φράγμα του 1% έσπασε το επιτόκιο του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου. Ποιος θα μπορούσε να το φανταστεί... Η Ελλάδα, της οποίας το χρέος εξακολουθεί να είναι στην κατηγορία των «σκουπιδιών», στη φρασεολογία των χρηματιστών, μόλις είδε το 10ετές ομόλογό της να κινείται κάτω από το συμβολικό επίπεδο του 1%. Σημειώνεται ότι η εν λόγω χώρα βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού το 2012, αποκομμένη πάνω από οκτώ χρόνια από τις διεθνείς αγορές. Η πορεία των ελληνικών ομολόγων ακολουθεί πλέον την τάση της αγοράς στην ευρωζώνη. Ο ενθουσιασμός των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα εξηγείται από το ευρύτερο περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v