Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός με ελλείψεις σε φάρμακα - μάσκες

Έως το τέλος της περασμένης εβδομάδας έλειπαν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων 93 σκευάσματα, ενώ οι χειρουργικές μάσκες τείνουν να εξαφανιστούν.

Κορωνοϊός με ελλείψεις σε φάρμακα - μάσκες

Με μακροχρόνιες και σημαντικές ελλείψεις 93 φαρμάκων και την αγορά «στεγνή» από μάσκες, καλείται η χώρα μας να αντιμετωπίσει μία ακόμη υγειονομική πρόκληση: τη λοίμωξη από κορωνοϊό.

Οπως μεταδίδει το iatronet.gr και σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), που παρατίθενται πιο κάτω, έως το τέλος της περασμένης εβδομάδας έλειπαν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων 93 σκευάσματα. Από αυτά, τα 54 είναι φάρμακα για διάφορες παθήσεις, τα 19 νοσοκομειακά, τα 7 εμβόλια και τα 13 φάρμακα που εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Η κατάσταση είναι ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όταν έλειπαν συνολικά 108 φάρμακα και τον Νοέμβριο, που έλειπαν 105.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) είχε ανακοινώσει σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες υποχρέωναν τους ασθενείς σε αναμονή έως και 25 ημερών. Το προεδρείο του Συλλόγου επισήμανε πως υπάρχουν και περιπτώσεις πολιτών που δεν καταφέρνουν ποτέ να βρουν το πολυπόθητο φάρμακο, το οποίο είναι σε έλλειψη και δεν αντικαθίσταται με άλλο, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένοι να επισκεφθούν εκ νέου τον γιατρό τους για να τους αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή.

Μάσκες

Από τον ίδιο Σύλλογο έγινε γνωστό πως οι χειρουργικές μάσκες έχουν εξαφανιστεί τις τελευταίες μέρες από τα φαρμακεία της πόλης, ενώ παρόμοιες δηλώσεις έχει κάνει και ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κωνσταντίνος Λουράντος.

Η αντιπρόεδρος του ΦΣΘ Άννα Σιδηροπούλου αποδίδει στον πανικό των πολιτών την αυξημένη ζήτηση, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να τις προμηθευτούν κατά δεκάδες, πιστεύοντας ότι έτσι θα προστατευτούν από τον ιό. «Οι απλές χειρουργικές μάσκες, που κυκλοφορούν κατά κόρον και έχουν χαμηλή τιμή, έχουν εκλείψει από την αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ηλεκτρονικά

Στο μεταξύ, η οικονομική αστυνομία της Ιταλίας κατάσχεσε έγγραφα και ηλεκτρονικά δεδομένα από την Amazon και το Ebay, στο πλαίσιο μιας έρευνας για τις πωλήσεις σε τιμές χρυσού μασκών και απολυμαντικών τζελ, μεσούσης της επιδημίας του κορωνοϊού, ανακοίνωσε με ικανοποίηση σήμερα η ιταλική Ένωση Καταναλωτών. «Σούπερ νέα! Συνιστά εθνική ντροπή να κερδοσκοπούν σε βάρος των Ιταλών», σχολίασε σε ένα δελτίο τύπου ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Καταναλωτών UNC Μασιμιλιάνο Ντόνα.

«Το πρόβλημα δεν είναι μονάχα οι αστρονομικές τιμές των προϊόντων, αλλά και η πώληση ακατάλληλων μασκών, που δεν έχουν καμία αποτελεσματικότητα, ακόμα και στην περίπτωση που χρησιμοποιούνται από νοσούντες από τον κορωνοϊό» υπογράμμισε.

Χθες το πρωί, ένας χρήστης πωλούσε μια φιάλη αντιβακτηριδιακού διαλύματος έναντι 300 ευρώ στον ιστότοπο Ebay. Για ένα απολυμαντικό για βρέφη, οι τιμές ξεκινούσαν από 240 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v