Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανακοινώνεται η άδεια ειδικού σκοπού για εργαζόμενους γονείς

Τα σενάρια που μετρούσαν έως αργά χθες τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Οικονομικών. Ποιοι θα μπορούν να κάνουν χρήση του μέτρου. Σύσκεψη σήμερα για τους μισθούς των εκπαιδευτικών. Αποφασίζονται μέτρα και για τις επιχειρήσεις.

Ανακοινώνεται η άδεια ειδικού σκοπού για εργαζόμενους γονείς

Σήμερα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις για τη στήριξη των εργαζόμενων γονέων, με παιδιά έως 15 ετών, με αφορμή την κυβερνητική απόφαση να αναστείλει τη λειτουργία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Μάλιστα, τα σχετικά μέτρα αναμένεται να θεσμοθετηθούν με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία θα υπογραφεί άμεσα. Μέχρι αργά χθες το βράδυ, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών μετρούσαν τα πιθανά σενάρια μιας ισόρροπης κάλυψης του σχετικού δημοσιονομικού κόστους.

Βάσει του κεντρικού σχεδιασμού, η λύση αναζητείται στην εφαρμογή ενός μεικτού συστήματος σύμφωνα με το οποίο, ένα μέρος (μικρό) της άδειας θα καλύπτεται από την κανονική άδεια που δικαιούται κάθε εργαζόμενος. Ένα άλλο μέρος, θα επιβαρύνει τον εργοδότη και το κράτος. Στα πιθανά σενάρια εξετάζεται οι ημέρες της άδειας σε δημόσιο ή και ιδιωτικό τομέα να ανέρχονται αρχικά σε 15.

Χρήση του μέτρου θα μπορούν να κάνουν σπονδυλωτά και οι δύο γονείς, ανάλογα με το πού εργάζονται (σε δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα) και το εάν η φύση της εργασίας τους επιτρέπει την τηλε-εργασία. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, οι δύο γονείς, ανάλογα αν εργάζονται και οι δύο στο δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, ή ένας στο δημόσιο και ένας στον ιδιωτικό, θα μπορούν να επιλέγουν το σχήμα αδειών που τους βολεύει.

Παράλληλα, τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Εσωτερικών αναμένεται να προωθήσουν όπου είναι εφικτό την εργασία με ευέλικτο ωράριο ή και την εργασία από το σπίτι, για την αποφυγή μετάδοσης του ιού στους χώρους εργασίας και τον συγχρωτισμό στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος συμφώνησαν επίσης ότι το κράτος θα συνδράμει και θα στηρίξει επιχειρήσεις, εργαζόμενους και θέσεις εργασίας. Τα σχετικά μέτρα θα είναι επιπλέον εκείνων που έχουν αποφασιστεί για συγκεκριμένες περιοχές και αναμένεται να ανακοινωθούν σε δεύτερη φάση. Σήμερα, αναμένονται οι ανακοινώσεις για τους εργαζόμενους γονείς, με παιδιά ηλικίας έως 15 ετών, ενώ έχει προγραμματιστεί και σύσκεψη των συναρμόδιων υπουργών Οικονομικών και Ανάπτυξης με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, για τη στήριξη των επιχειρήσεων.

Ανοιχτό ωστόσο παραμένει το θέμα της μισθοδοσίας των υπαλλήλων των επιχειρήσεων που έκλεισαν ή ενδεχομένως να αναγκαστούν να κλείσουν στο μέλλον. Ειδικά για τους δασκάλους και καθηγητές, σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως. Στη συνάντηση δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το θέμα των διδάκτρων που έχουν ή δεν έχουν καταβληθεί στα ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και τα φροντιστήρια.

Για τον ιδιωτικό τομέα, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο υπουργείο Εργασίας με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργοδοτικών φορέων και της ΓΣΕΕ , συζητήθηκε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης διάταξης που προβλέπει την καταβολή εφάπαξ επιδόματος ύψους 718 ευρώ για 45 ημέρες σε εργαζόμενους των οποίων οι επιχειρήσεις κλείνουν λόγω ανωτέρας βίας. Το έκτακτο αυτό επίδομα έχει δοθεί μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στη Μάνδρα. Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων και των εργοδοτών παρουσίασαν στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού στους χώρους εργασίας.

Να σημειωθεί ότι ήδη οι εργοδοτικές οργανώσεις έχουν ταχθεί υπέρ της ευέλικτης λειτουργίας των επιχειρήσεων, ανάλογα με τις ανάγκες τους, ενώ τα συνδικάτα ζητούν τη λήψη μέτρων για την προστασία τόσο της υγείας του προσωπικού όσο και των εργασιακών δικαιωμάτων, επικαλούμενα καταγγελίες εργαζομένων σε διάφορες περιοχές της χώρας σχετικά με τη μισθοδοσία, τις άδειες και τον χρόνο εργασίας, με αφορμή την εξάπλωση της νόσου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v