Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιομηχανία: «Καμπανάκι» στην EE από κορωνοϊό και... Ερντογάν

Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν ουσιαστικά μέτρα σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου η Γηραιά Ήπειρος να περιορίσει την εξάρτηση των προμηθειών της από τη Νοτιοανατολική Ασία και την «απρόβλεπτη» Τουρκία του Ερντογάν.

Βιομηχανία: «Καμπανάκι» στην EE από κορωνοϊό και... Ερντογάν

Η κοινή συνισταμένη του κορωνοϊού, της συμπεριφοράς της κυβέρνησης Ερντογάν και της γενικότερης στασιμότητας που επικρατεί εδώ και χρόνια στην οικονομία της Γηραιάς Ηπείρου είναι, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οι συζητήσεις που θα ενταθούν με στόχο την αλλαγή του ευρωπαϊκού μοντέλου ανάπτυξης και την πολύ μεγαλύτερη συμμετοχή της βιομηχανίας στο ΑΕΠ.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος ελληνικής βιομηχανίας στο Euro2day.gr: «Ήδη η Ευρώπη έχει καταλάβει εδώ και καιρό ότι το υπάρχον μοντέλο ανάπτυξης που θέλει την παραγωγή να μεταφέρεται σε τρίτες χώρες και να δίδεται έμφαση στις υπηρεσίες, δεν αποδίδει. Η ανταγωνιστικότητα υποχωρεί, το ΑΕΠ ανεβαίνει με πολύ χαμηλότερους ρυθμούς από το μέσο παγκόσμιο όρο, ενώ παράλληλα διογκώνεται ένα κλίμα διαμαρτυρίας από ευρύτατα λαϊκά στρώματα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν ήδη τεθεί στόχοι για αύξηση της συμμετοχής της βιομηχανίας στο ΑΕΠ, ωστόσο οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν πως οι κινήσεις αυτές θα πρέπει όχι μόνο να ενταθούν δραστικά, αλλά και να επισπευσθούν. Όσο καθυστερούμε, ο χρόνος δουλεύει εναντίον μας».

Χαρακτηριστικό είναι το ότι λόγω της εκδήλωσης του κορωνοϊού στην Κίνα, είτε έχουν αρχίσει να παρουσιάζονται φαινόμενα έλλειψης πρώτων υλών και εμπορευμάτων σε κάποια προϊόντα, είτε θεωρείται βέβαιο πως κάτι τέτοιο θα γίνει μέσα στους επόμενους μήνες.

Με άλλα λόγια, η ευρωπαϊκή οικονομία θα επηρεαζόταν σημαντικά από τον κορωνοϊό, ακόμη και αν δεν εκδηλωνόταν κανένα κρούσμα στα όριά της. «Επηρεαζόμαστε από τους προμηθευτές των προμηθευτών μας. Αυτά είναι τα κακά της άκρατης παγκοσμιοποίησης» δηλώνει στο Euro2day.gr πρόεδρος εισηγμένης εταιρείας από τον ευρύτερο χώρο της πληροφορικής.

Αλλά και η συμπεριφορά της Τουρκίας κατά τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να προβληματίζει τους Ευρωπαίους προς την ίδια κατεύθυνση: «Δυστυχώς, ένα τμήμα της ευρωπαϊκής οικονομίας βασίζει τις προμήθειές της στην τουρκική παραγωγή, σε μια περίοδο όπου η συμπεριφορά της κυβέρνησης Ερντογάν θεωρείται εντελώς απρόβλεπτη και επικίνδυνη. Αναμφίβολα, η Ευρώπη θα πρέπει να περιορίσει την εξάρτησή της τόσο από την Νοτιοανατολική Ασία, όσο και από την Τουρκία, υποκαθιστώντας ένα τμήμα των εισαγωγών της από παραγωγή που θα λαμβάνει χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ένα μέρος του υπάρχοντος κενού θα μπορούσε να καλυφθεί από την Ελλάδα.

Για να γίνει όμως κάτι τέτοιο, χρειάζεται ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής με τη διαμόρφωση ενός ευνοϊκότερου περιβάλλοντος για τη βιομηχανία, μέσα πχ από αναδιάρθρωση της κατανομής των Κοινοτικών κονδυλίων και μέσα από ένα φιλικότερο θεσμικό πλαίσιο για τις παραγωγικές μονάδες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ζήτημα είναι όλα αυτά να γίνουν γρήγορα και αποφασιστικά», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σε παράλληλο μήκος κύματος, κινούνται και οι απόψεις γνωστού στελέχους της Ελληνικής Παραγωγής: «Στην Ελλάδα θα πρέπει να αλλάξει στην πράξη το μοντέλο ανάπτυξης της οικονομίας. Είναι λάθος να πιστεύουμε ότι μόνο με τον τουρισμό, με καφετέριες και φαγάδικα, μπορούμε να σημειώσουμε ισχυρούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης. Τι ανάπτυξη προκύπτει όταν τα περισσότερα προϊόντα που καταναλώνουν οι τουρίστες προέρχονται από το εξωτερικό, ή όταν το κράτος πληρώνει πολύμηνα επιδόματα ανεργίας στους εργαζόμενους του κλάδου; Χρήσιμος ο τουρισμός, ωστόσο ουσιαστική και διατηρήσιμη ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει χωρίς έμφαση στην εγχώρια παραγωγή. Οι ελληνικές κυβερνήσεις θα πρέπει να δώσουν έμφαση σ’ αυτό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v