Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι προβλέπει η ΠΝΠ για «αποζημίωση ειδικού σκοπού» εργαζομένων

Υπεύθυνες δηλώσεις ηλεκτρονικά καλούνται να υποβάλλουν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι για να ληφθεί το βοήθημα. Ποιες είναι οι εξαιρέσεις. Με υπουργική απόφαση θα καθοριστεί το ύψος της αποζημίωσης.

Τι προβλέπει η ΠΝΠ για «αποζημίωση ειδικού σκοπού» εργαζομένων

Αποζημίωση ειδικού σκοπού χωρίς να προσδιορίζεται ύψος και διαδικασία καταβολής προβλέπει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που  δημοσιεύθηκε με όλα τα νέα έκτακτα μέτρα λόγω κορωνοϊού, ορισμένα εκ των οποίων είχαν προαναγγελθεί την Παρασκευή το απόγευμα από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα.

Ανάμεσα στα μέτρα και ο "μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων" για τους μισθωτούς που δουλεύουν σε επιχειρήσεις-εργοδότες, των οποίων η λειτουργία έχει προσωρινά απαγορευθεί λόγω των έκτακτων μέτρων αντιμετώπισης του κορωνοϊού COVID-19.

Στην ΠΝΠ γίνεται αναφορά στην λεγόμενη και "αποζημίωση ειδικού σκοπού" χωρίς να προσδιορίζεται το ύψος της και οι λεπτομέρειες καθώς αυτό θα εξειδικευτεί με υπουργική απόφαση. Επίσης γίνεται λόγος για "ασφαλιστική κάλυψη, έκτακτα επιδόματα και επιταγές κατάρτισης".

Από τον μηχανισμό στήριξης  εξαιρούνται:

  • όσοι εργάζονται εξ αποστάσεως
  • όσοι διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια
  • όσοι εργάζονται ως προσωπικό ασφαλείας και
  • οι εργαζόμενοι, των οποίων η σχέση εξαρτημένης εργασίας δεν αναστέλλεται λόγω της απαγόρευσης λειτουργίας των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με την ΠΝΠ οι εργαζόμενοι, οι οποίοι εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας σε επιχειρήσεις - εργοδότες που κλείνουν με κρατική εντολή, υποβάλλουν ατομικά υπεύθυνη δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που τηρείται για τον σκοπό αυτό στο υπουργείο Εργασίας. Δεν διευκρινίζεται πότε θα λειτουργήσει  αυτή η πλατφόρμα. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία, τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ), καθώς και τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζονται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στον ειδικό μηχανισμό στήριξης. 

Από την πλευρά τους οι επιχειρήσεις-εργοδότες στους οποίους επιβάλλεται ή έχει επιβληθεί το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας, κατόπιν εντολής δημόσιας αρχής, υποχρεούνται να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (Π.Σ.) ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας. Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v