Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιοι εξασφαλίζουν τώρα το επίδομα των €800

Aναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού προωθεί η κυβέρνηση, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων. Τα επιπλέον επιδόματα σε εργαζόμενους και η «μετάθεση» της πληρωμής του Δώρου Πάσχα. Νέες ανακοινώσεις από το οικονομικό επιτελείο.

Ποιοι εξασφαλίζουν τώρα το επίδομα των €800

Σε αναθεώρηση του κρατικού προϋπολογισμού προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, έχοντας την «κάλυψη» της ευρωζώνης μετά την ακύρωση του στόχου 3,5% του ΑΕΠ για φέτος και την εξαίρεση από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα των δαπανών αντιμετώπισης των επιπτώσεων από τον κορωνοϊό και το μεταναστευτικό.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε χθες πρόσθετα μέτρα στήριξης των εργαζομένων, με διεύρυνση της περιμέτρου χορήγησης του επιδόματος των 800 ευρώ, διαβεβαίωσε ότι το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο αλλά σε χρόνο που θα προσδιορίσει το οικονομικό επιτελείο και ανέβασε το συνολικό κόστος στα 10 δισ. ευρώ.

Οι συναρμόδιοι υπουργοί Χρήστος Σταϊκούρας, Άδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης και Θεόδωρος Σκυλακάκης αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα (10:30 το πρωί) σε περαιτέρω ανακοινώσεις, καθώς εκατομμύρια εργαζόμενοι αγωνιούν για τον χρόνο καταβολής του Δώρου Πάσχα, αλλά και αναφορικά με το εάν είναι στη λίστα των δικαιούχων για το ειδικό επίδομα.

Σύμφωνα με τις έως τώρα ανακοινώσεις του οικονομικού επιτελείου, το επίδομα των 800 ευρώ δικαιούνται:

* Όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου, από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 800 ευρώ, το οποίο καλύπτει την περίοδο από 15 Μαρτίου έως 30 Απριλίου, ενώ το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας. Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους, με κόστος περίπου στα 450 εκατ. ευρώ ενώ γι’ αυτούς τους εργαζομένους, αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου, για 4 μήνες.

* Ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις. Για τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που παρουσιάζεται δραστική μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, αναβάλλονται όλες οι φορολογικές υποχρεώσεις, πληρωτέες Μαρτίου, για 4 μήνες και όλες οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις για 3 μήνες.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι τα 800 ευρώ του «έκτακτου μισθού», όπως είπε, θα λάβουν επιπρόσθετα:

* Όσοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις που εξακολουθούν να λειτουργούν με μείωση του τζίρου τους. «Το μέτρο, λοιπόν, δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αλλά τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Των οποίων το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές», είπε. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στο επικρατέστερο σενάριο σε αυτή την κατηγορία δικαιούχων εντάσσονται οι εργαζόμενοι των οποίων η σχέση εργασίας αναστέλλεται, καθώς η επιχείρηση υπολειτουργεί, αλλά η θέση εργασίας τους δεν χάνεται και όταν περάσει ο «τυφώνας» θα επανέλθουν κανονικά στη δουλειά τους. Στο μεσοδιάστημα, την απώλεια εισοδήματος θα καλύψει το ειδικό επίδομα.

* Όλοι όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «έκτακτο δώρο Πάσχα θα πάρουν φέτος οι ήρωες με τις πράσινες και τις λευκές μπλούζες: Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας αλλά και οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας, που δουλεύουν νυχθημερόν για να κρατήσουν όλους μας υγιείς».

Τι θα συμβεί με το Δώρο

Η κυβέρνηση αναμένεται με διάταξη νόμου να δώσει τη δυνατότητα στον ιδιωτικό τομέα να καταβάλει το Δώρο Πάσχα σε μεταγενέστερο χρόνο. Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο στους δικαιούχους αλλά ο χρόνος καταβολής του, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, συνδέεται με τον χρόνο «απελευθέρωσης» από τον κορωνοϊό.

Το οικονομικό επιτελείο προβληματίστηκε έντονα για το θέμα, αξιολογώντας όλες τις πτυχές του. Σε επίπεδο κόστους, το Δώρο Πάσχα ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο δεν μπορεί -και αυτό- να επιφορτιστεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Επομένως η καταβολή του από το κράτος έχει απορριφθεί. «Πρέπει να λειτουργούμε με σύνεση», αναφέρουν αρμόδιες πηγές.

Οι επιχειρήσεις, από την πλευρά τους, όταν έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους προφανώς δεν θα μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος, παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των υποχρεώσεών τους έχει «παγώσει» με κρατική εντολή ή τραπεζική πρωτοβουλία. Τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει η κυβέρνηση προβλέπουν αναστολή καταβολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (4 και 3 μήνες αντίστοιχα) ενώ οι τράπεζες έδωσαν τη δυνατότητα στους συνεπείς δανειολήπτες νομικά πρόσωπα να πληρώνουν μόνο τόκους (τους οποίους θα επιδοτήσει το κράτος) μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη.

Παράλληλα δρομολογούνται μέτρα στήριξης με αξιοποίηση όλων των ευρωπαϊκών μηχανισμών ρευστότητας και εγγυοδοσίας αλλά και κρατικά δάνεια 1 δισ. ευρώ υπό μορφή «επιστρεπτέας προκαταβολής» ενώ οι επιχειρήσεις οι οποίες δεν λειτουργούν, δεν θα καταβάλλουν μισθό στο προσωπικό τους, το οποίο θα λάβει το επίδομα των 800 ευρώ.

Ακόμα και στην πλήρη ενεργοποίηση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων, στο οικονομικό επιτελείο δεν υπάρχουν αυταπάτες. «Ορισμένες επιχειρήσεις δεν θα μπορούν πραγματικά κι ας το θέλουν να πληρώσουν τον άλλο μήνα Δώρο Πάσχα», αναγνωρίζει πηγή με γνώση των διεργασιών. Γι’ αυτό λοιπόν στο τραπέζι είναι η κατάθεση νομοθετικής διάταξης με την οποία θα αίρονται οι ποινικές κυρώσεις μη καταβολής του Δώρου στην ώρα του και θα ανοίγει ο δρόμος ώστε το Δώρο να καταβληθεί το καλοκαίρι, ενδεχομένως μαζί με το επίδομα αδείας.

Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί ολόκληρο ακόμα και εάν ο εργαζόμενος δεν έχει δουλέψει για αρκετές εβδομάδες, δεδομένου ότι έχει μεσολαβήσει κρατική εντολή αναστολής λειτουργίας μεγάλου μέρους των επιχειρήσεων.

Η χρονική μετάθεση της καταβολής του Δώρου, εκτός από τις ανάγκες των επιχειρήσεων επιστρατεύεται και για λόγους διάχυσης των ωφελειών από την τόνωση της κατανάλωσης σε όλη την οικονομία. «Σήμερα, με τα μαγαζιά και τα ξενοδοχεία κλειστά, οι επιλογές κατανάλωσης είναι περιορισμένες», σημειώνει αρμόδια πηγή, διευκρινίζοντας πως επιδίωξη είναι το 1 δισ. ευρώ του Δώρου Πάσχα και το 1 δισ. ευρώ του επιδόματος αδείας να πέσουν συνολικά στην οικονομία, όταν η ανάγκη τόνωσης θα είναι μεγάλη, μετά την επέλαση του κορωνοϊού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v