Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουτιά τιμών και ζήτησης στα καύσιμα

Πάνω από 12 λεπτά το λίτρο η πτώση των τιμών της βενζίνης το τελευταίο 15νθήμερο. Στο ναδίρ η ζήτηση καυσίμων, με τις εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών να καταγράφουν μείωση 50%. Βουτιά 80% των πωλήσεων, αναφέρουν οι βενζινοπώλες.

Βουτιά τιμών και ζήτησης στα καύσιμα

Την κατιούσα έχουν πάρει οι τιμές των υγρών καυσίμων, αλλά και οι πωλήσεις. Η απαγόρευση της κυκλοφορίας και των οδικών και αεροπορικών μετακινήσεων έχουν ρίξει στο ναδίρ τη ζήτηση, ενώ και οι διαρκείς αναταράξεις στις διεθνείς αγορές του μαύρου χρυσού έχουν προκαλέσει τη μεγάλη πτώση των τιμών στα βενζινάδικα.

Στην ελληνική αγορά η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει πέσει πάνω από 12 λεπτά το λίτρο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Υγρών Καυσίμων η μέση πανελλαδική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης ήταν στις 23 Μαρίου στα 1,44 ευρώ το λίτρο σε σχέση με τα 1,562 ευρώ στις 9 του μήνα. Την ημέρα εκείνη, γνωστή κι ως «Μαύρη» Δευτέρα, όλες οι αγορές αξιών και εμπορευμάτων έφτασαν στα όρια του κραχ.

Τότε άρχισε κι ο κατήφορος των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου εξαιτίας (και) του εμπορικού πολέμου Σαουδικής Αραβίας – Ρωσίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και στην Αττική η μέση τιμή είναι πια κάτω από τα 1,40 ευρώ το λίτρο, στα 1,395 ευρώ, με πολλά πρατήρια να πωλούν ακόμη και στα επίπεδα των 1,35 ευρώ. Ενδεικτικό είναι επίσης και το γεγονός πως και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 0,87 ευρώ το λίτρο από 0,97 στις 9 του μηνός. Η μείωση είναι της τάξης των 10 λεπτών το λίτρο.

Μηδαμινή η ζήτηση

Πάντως η ζήτηση καυσίμων αυτήν την περίοδο είναι ελάχιστη. Οι προβλέψεις, μάλιστα, των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών είναι εξαιρετικά δυσοίωνες για το 2020.

Όπως αναφέρουν στελέχη της εμπορίας η τελευταία εβδομάδα του Μαρτίου και ο Απρίλιος προβλέπονται με μειωμένη ζήτηση κατά 40% σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα. Από τις αρχές του Μαρτίου έως και την προηγούμενη εβδομάδα οι πωλήσεις της βενζίνης έπεσαν 20% και του ντίζελ κίνησης 8%, ενώ η αυξημένη κατά 22% κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης, λόγω του κρύου, φαίνεται πως περιορίζει τις απώλειες από τα υπόλοιπα υγρά καύσιμα.

Παράγοντες της αγοράς πετρελαιοειδών εκτιμούν πως το δίμηνο Απριλίου – Μαίου η αγορά θα είναι «χάλια», όπως λένε χαρακτηριστικά, βλέποντας βουτιά των πωλήσεων τουλάχιστον 50%. Μεγάλο στοίχημα για τις πετρελαϊκές, που μάλλον έχει... υψηλή απόδοση, είναι η επανάκαμψη του τουρισμού τους θερινούς μήνες. Σύμφωνα με στελέχη εταιρειών εμπορίας καυσίμων, αν δεν υπάρξει κίνηση τότε η χρονιά θα κλείσει με ζημιές στα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Πρατηριούχοι, από τις αρχές της εβδομάδας οπότε και απαγορεύτηκε η κυκλοφορία κάνουν λόγο για μείωση των πωλήσεων ακόμη και κατά 70% με 80%. Αντίθετα, ελαφρώς τσιμπημένη… είναι η ζήτηση σε πετρέλαιο θέρμανσης. Φαίνεται πως η χαμηλή τιμή αποτελεί ευκαιρία για νοικοκυριά προκειμένου να προμηθευτούν και να αποθηκεύσουν ποσότητες για την ερχόμενη χρονιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v