Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Εκπτώσεις» στον ΦΠΑ ρίχνονται στη μάχη με τον κορωνοϊό

Αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χορήγηση απαλλαγής από τους αναλογούντες δασμούς και ΦΠΑ εισαγωγής σε είδη που κρίνονται αναγκαία για την καταπολέμηση της πανδημίας από την κυβέρνηση.

«Εκπτώσεις» στον ΦΠΑ ρίχνονται στη μάχη με τον κορωνοϊό

Ξεκίνησε με μετατάξεις προϊόντων από τον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, στον υπερμειωμένο 6%. Συνεχίστηκε με απαλλαγή ΦΠΑ για δωρεές ιδιωτών και χθες το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε πως σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, υπέβαλε αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χορήγηση απαλλαγής από τους αναλογούντες δασμούς και ΦΠΑ εισαγωγής σε είδη που κρίνονται αναγκαία για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Οι εκπτώσεις είναι κρίσιμες, ενώ τα έσοδα από ΦΠΑ ούτως ή άλλως αναμένεται πως θα διαγράψουν τροχιά κάθετης πτώσης τον Μάρτιο. Αν εξαιρεθούν τα σούπερ μάρκετ και τα φαρμακεία, κανένας κλάδος στην οικονομία, ακόμα και αν παραμένει σε λειτουργία, δεν κινείται… Στα βενζινάδικα, τα οποία παραμένουν ανοιχτά, η πτώση τζίρου είναι κάθετη, ενώ ακόμα και συνοικιακοί φούρνοι οι οποίοι προ Covid-19 κατακλύζονταν από πελάτες, τώρα αναφέρουν πτώση τζίρου ακόμα και 70%.

Δεδομένων των συνθηκών, οι απώλειες ΦΠΑ αναμένονται μικρές αλλά το όφελος από τις παρεμβάσεις έχει σημασία. Μέχρι τώρα το υπουργείο Οικονομικών, στο μέτωπο του ΦΠΑ, έχει ανακοινώσει:

1. Μετατάξεις στον υπερμειωμένο συντελεστή: Το μέτρο έχει τεθεί σε πρακτική εφαρμογή και στον συντελεστή 6% έχουν μεταφερθεί έως το τέλος του έτους είδη όπως:

  • Μάσκες προστασίας και γάντια, εφόσον πρόκειται να χρησιμοποιηθούν για σκοπούς αποφυγής μετάδοσης ασθενειών. Στον ΦΠΑ 24% παραμένουν οι μάσκες και τα γάντια για οικιακές εργασίες, επαγγελματικές χρήσεις, βιομηχανικές χρήσεις κ.λπ.
  •  Όλα τα κοινά σαπούνια προσωπικού καθαρισμού και υγιεινής κάθε τύπου, είτε σε στέρεη μορφή είτε σε υγρή, τα απολυμαντικά σαπούνια, τα σαπούνια γλυκερίνης και τα σαπούνια για ιατρικές χρήσεις καθώς και σαπούνια σε άλλες μορφές, όπως π.χ. σε νιφάδες, σε μορφή κόκκων ή σκόνες.
  • Χαρτί, βάτες, πιλήματα, και μη υφασμένα υφάσματα, εμποτισμένα, επιχρισμένα ή καλυμμένα με σαπούνι ή απορρυπαντικά.
  • Προϊόντα και παρασκευάσματα οργανικά που ενεργούν πάνω στην επιφανειακή τάση που προορίζονται για το πλύσιμο του δέρματος, με μορφή υγρού ή κρέμας, συσκευασμένα για τη λιανική πώληση.
  • Αποστειρωμένα υγρά μαντηλάκια χωρίς αλκοόλη, εμποτισμένα με απιονισμένο νερό, που περιέχουν απορρυπαντικό και άλλες καθαριστικές ουσίες.
  • Τα οργανικά παρασκευάσματα που ενεργούν πάνω στην επιφανειακή τάση που προορίζονται για το πλύσιμο του δέρματος, με μορφή υγρού ή κρέμας, που δεν είναι συσκευασμένα για τη λιανική πώληση.
  • Παρασκευάσματα τύπου χλωρίνης. Προϊόντα καθαρισμού επιφανειών και πατωμάτων, απορρυπαντικά και άλλα παρασκευάσματα καθαρισμού ρούχων, απορρυπαντικά πιάτων και σκευών κουζίνας, κ.λπ. εξακολουθούν να υπάγονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%.
  • Αντισηπτικά όπως  υδατικά διαλύματα υποχλωριώδους νατρίου που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για την αναστολή της μικροβιακής ανάπτυξης σε υγρά, υδατικά διαλύματα γνωστά και ως εμπορική χλωρίνη που χρησιμοποιούνται, για την απολύμανση χώρων ή την απολύμανση του νερού από μικροβιακούς παράγοντες, υδατικά διαλύματα που χρησιμοποιούνται στην ιατρική ως αντισηπτικά προϊόντα.,  αλκοολικά διαλύματα για την απολύμανση των χεριών που περιέχουν γλυκερίνη ή και άλλες ουσίες.
  • Μαντιλάκια που διαθέτουν αλκοόλη (ισοπροπυλική αλκοόλη) και έχουν αντισηπτικές και απολυμαντικές ιδιότητες.
  • Προϊόντα που στο εμπόριο διατίθενται ως «αλκοολούχες λοσιόν».
  • Απολυμαντικά προϊόντα που προορίζονται για τον καθαρισμό των χώρων των νοσοκομείων ή των ιατρικών εργαλείων.

2. ΦΠΑ δωρεών: Με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ οι παραδόσεις  αγαθών και υπηρεσιών στο πλαίσιο σύμβασης δωρεάς με φορέα του δημοσίου τομέα ή με ΝΠΙΔ που έχει συσταθεί με ειδικό νόμο για το δημόσιο συμφέρον. Τις τελευταίες ημέρες μεγάλες εταιρείες προχωρούν σε δωρεές κυρίως ιατρικών μασκών προς το ΕΣΥ ενώ χθες και η Τράπεζα της Ελλάδος ανακοίνωσε τη δωρεά 5 εκατ. ευρώ στον ΕΟΔΥ. Η κυβέρνηση έχει καλέσει τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας να συνδράμει στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

3. Αίτημα απαλλαγής: Η Ελλάδα υπέβαλε αίτημα να συμπεριληφθεί σε απόφαση της Επιτροπής για τη χορήγηση απαλλαγής από δασμούς και ΦΠΑ εισαγωγής σε είδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ατομική προστασία και την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού (COVID-19), καθώς και σε ιατρικές συσκευές, εξοπλισμό και υλικά που χρησιμοποιούνται από τις μονάδες βοήθειας κατά τη δράση τους στο πλαίσιο καταπολέμησης της διασποράς της πανδημίας. Τις επόμενες ημέρες, αναμένεται να αποσταλεί από τα συναρμόδια υπουργεία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναλυτικός κατάλογος των ειδών, τα οποία η χώρα μας αιτείται να συμπεριληφθούν στις απαλλακτικές διαδικασίες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v