Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επίδομα 800 ευρώ: Σχεδιασμοί για άμεσες και σε δόσεις πληρωμές

Πότε θα πληρωθούν οι πρώτοι δικαιούχοι. Τι ισχύει με τα ΑΦΜ. Γιατί υπάρχει πιθανότητα παράτασης. Πότε πρέπει να κάνουν αιτήσεις οι εργαζόμενοι, σε συνεννόηση με τους εργοδότες τους. Πάνω από 80.400 οι αιτήσεις.

Επίδομα 800 ευρώ: Σχεδιασμοί για άμεσες και σε δόσεις πληρωμές

Άμεσες, τμηματικές καταβολές, με βάση τις εγκεκριμένες αιτήσεις, αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων ημερών η κυβέρνηση, όσον αφορά την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ.

Η διαδικασία εξελίσσεται με ταχείς ρυθμούς. Το ενδιαφέρον των εργαζόμενων είναι μεγάλο και χθες, κατά την πρώτη ημέρα υποβολής αιτήσεων από τους εργαζόμενους, οι αιτήσεις ξεπέρασαν τις 2.500 την ώρα. Ηδη από εχθές που άνοιξε η πλατφόρμα υπήρξαν πάνω από 80.400 αιτήσεις. 

Να σημειωθεί ότι υπεύθυνη δήλωση οφείλουν να υποβάλλουν οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή, καθώς και όσοι εργάζονται σε επιχειρήσεις που υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ.

Οι πρώτοι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση με βάσει το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ τους από χθες, 1η Απριλίου έως και την Παρασκευή 10 Απριλίου, ενώ δεν αποκλείεται να δοθεί παράταση. Οι δεύτεροι θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση από 1η Απριλίου έως 30 Απριλίου, αμέσως μετά την αίτηση του εργοδότη που τους θέτει τη σύμβαση εργασίας τους σε αναστολή.

Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλουν και όσοι εργαζόμενοι απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου καθώς βάσει των ΠΝΠ δικαιούνται εκτός από το επίδομα ανεργίας και το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, οι μισθωτοί με λήγοντα τον αριθμό 1 στο ΑΦΜ μπορούν να υποβάλουν την ψηφιακή δήλωση και τις επόμενες ημέρες. Το ότι η πλατφόρμα άνοιξε γι' αυτούς χθες, δεν σημαίνει πως μόνο την 1η Απριλίου μπορούν να κάνουν δήλωση. Το ίδιο ισχύει και για όσους απολύθηκαν ή παραιτήθηκαν από 1η Μαρτίου έως 20 Μαρτίου. Δικαιούνται και το επίδομα ανεργίας και τα 800 ευρώ. Πρέπει κι αυτοί να υποβάλουν αίτηση, εφόσον δεν έχουν κάποια ενεργή σύμβαση με άλλον εργοδότη, όπως διευκρινίστηκε χθες, με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας. Μάλιστα, η ίδια εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ δικαιούνται και οι εργαζόμενοι με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου οι οποίες λύθηκαν πρόωρα, εντός του χρονικού διαστήματος από 1/3/2020 έως και 20/3/2020.

Από σήμερα, μπορούν να κάνουν δήλωση και οι εργαζόμενοι των οποίων ο ΑΦΜ λήγει σε 2. Αντίστοιχα, για τους εργαζόμενους με ΑΦΜ που λήγει σε 3, η πλατφόρμα ανοίγει αύριο Παρασκευή 3/4 κ.ο.κ.

Προσοχή. Απαραίτητη προϋπόθεση για να υποβληθεί η δήλωση από τον εργαζόμενο είναι να έχει προηγηθεί η δήλωση του εργοδότη στο σύστημα "Εργάνη". Μάλιστα, στελέχη του υπουργείου Εργασίας ξεκαθάριζαν ότι με δεδομένο το γεγονός ότι οι εργοδότες των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή έχουν λάβει παράταση μέχρι την επόμενη Παρασκευή 10 Απριλίου (αρχικά οι δικές τους αιτήσεις έληγαν 31/3), καλό είναι οι εργαζόμενοι να έρχονται σε συνεννόηση με τον εργοδότη τους, ώστε να επιβεβαιώνουν αρχικά ότι τους έχει δηλώσει σε αναστολή στο σύστημα «Εργάνη» και στη συνέχεια οι ίδιοι να υποβάλλουν τη δήλωσή τους στην ειδική πλατφόρμα του υπουργείου Εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση θεωρείται, πλέον, σχεδόν δεδομένο ότι οι προθεσμίες θα παραταθούν και για τους εργαζόμενους, ώστε να μπορέσουν όλοι να υποβάλουν τις υπεύθυνες δηλώσεις τους.

Για την υποβολή της αίτησης, οι εργαζόμενοι χρειάζονται τους κλειδάριθμους τους TAXISNET, τον αριθμό πρωτοκόλλου καταχώρισης της υπεύθυνης δήλωσης του εργοδότη στο Πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» και τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ).

Στην περίπτωση, δε, που μισθώνουν κύρια κατοικία, απαιτούνται τα στοιχεία του εκμισθωτή και του σπιτιού που νοικιάζουν, προκειμένου να τύχουν της έκπτωσης του 40%.

Προσοχή. Την έκπτωση δικαιούνται μόνο οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή.

Όσο για τις πληρωμές των 800 ευρώ, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, σχεδιάζεται να γίνουν σταδιακά, ανάλογα και με τη ροή των αιτήσεων, με στόχο να έχουν σε μεγάλο βαθμό πραγματοποιηθεί πριν το Πάσχα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v