Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πονοκέφαλος το κίνημα «δεν πληρώνω» το ρεύμα

Αναθαρρούν οι μπαταχτσήδες, σύμφωνα με προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας. Το 10% των νοικοκυριών τις πρώτες κιόλας μέρες της απαγόρευσης δεν πλήρωσαν τους λογαριασμούς. Υπό παρακολούθηση θέτει την αγορά η ΡΑΕ.

Πονοκέφαλος το κίνημα «δεν πληρώνω» το ρεύμα

Ανησυχητικά είναι τα μηνύματα των πρώτων εβδομάδων του lockdown της αγοράς και του περιορισμού των νοικοκυριών στα σπίτια τους ως προς την καταναλωτική συμπεριφορά απέναντι στους προμηθευτές ρεύματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώνουν οι εταιρίες ηλεκτρικού ρεύματος δείχνουν ότι το 10% των νοικοκυριών άφησε τις προθεσμίες των λογαριασμών να περάσουν… και δεν έβαλαν το χέρι στην τσέπη…

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τη συμπεριφορά αυτή ως ένα βαθμό στο ό,τι οι στρατηγικοί κακοπληρώτες αναθάρρησαν ακολουθώντας το γνωστό «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται» αλλά και ως έναν άλλον βαθμό στη ενεργοποίηση συντηρητικών αντανακλαστικών οικογενειών εξαιτίας της ανασφάλειας και τη αβεβαιότητας που τους προκαλεί η διάρκεια του lockdown. Αλλά και το επαγγελματικό τους μέλλον μοιάζει επισφαλές αφού χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν ενεργοποιήσει τις αναστολές συμβάσεων εργασίας.

Στελέχη παρόχων εκτιμούν πως το ποσοστό αυτό είναι πολύ πιθανόν να διπλασιαστεί έως το τέλος του μήνα φτάνοντας το 20%.

Στις αρμόδιες αρχές έχει σημάνει συναγερμός! Τόσο στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Η ΡΑΕ μάλιστα, αναφέρουν πληροφορίες, έστειλε σε όλους τους προμηθευτές ΔΕΗ και ιδιώτες τυποποιημένο έγγραφο ζητώντας τους εβδομαδιαία ενημέρωση με στοιχεία που θα αφορούν την πορεία της εισπραξιμότητας, τον αριθμό των εκδοθέντων λογαριασμών με την προθεσμία εξόφλησης καθώς και με ανάλυση των εισπράξεων για το ανταγωνιστικό και το ρυθμιζόμενο σκέλος του λογαριασμού. Η Αρχή ζητά να ενημερώνεται κάθε εβδομάδα για τα προαναφερόμενα στοιχεία.

Η ΡΑΕ θέλει να αποκτήσει την πραγματική όσο το δυνατόν εικόνα, προκειμένου να είναι σε θέση να γνωμοδοτήσει ενδεχόμενες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της μη εισπραξιμότητας.

Επιπλέον, ένα ακόμη θέμα που έχει συμφωνηθεί μεταξύ υπουργείου ΠΕΝ και προμηθευτών να διευθετηθεί προκειμένου να ανακουφιστούν οικονομικά οι εταιρίες είναι ο διακανονισμός των οφειλών των προμηθευτών προς τους διαχειριστές (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ). Η ΡΑΕ επιχειρεί να γνωμοδοτήσει για την έκδοση πλαισίου που θα προβλέπει το 30% των ρυθμιζόμενων χρεώσεων να διακανονιστεί σε 4 δόσεις.

Στο πλαίσιο, αυτό η ΡΑΕ ζητά και τα ποσά των πληρωμών προς τους διαχειριστές εβδομαδιαίως αλλά και τα τιμολόγια των διαχειριστών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v