Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΥΠΕΝ: θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών

«Η βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ αποτελεί προτεραιότητα για το ΥΠΕΝ και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την διασφαλίσουμε», ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς.

ΥΠΕΝ: θα διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της χρηματοδότησης των ανανεώσιμων πηγών

Διαβεβαιώσεις για λήψη μέτρων που θα διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του λογαριασμού από τον οποίο χρηματοδοτούνται οι μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΕΛΑΠΕ) παρείσχε απόψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, σε συνέχεια της δημοσίευσης των τελευταίων εκτιμήσεων για την εξέλιξη του Λογαριασμού το 2020.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, συνεπεία της κρίσης που οδηγεί σε μείωση των τιμών χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα, στο τέλος του 2020 ο λογαριασμός θα παρουσιάσει έλλειμμα ύψους 40 εκατ. ευρώ, ποσό που αυξάνεται στα 110 εκατ. αν συνυπολογιστεί το απαιτούμενο απόθεμα ασφαλείας ύψους 70 εκατ. που τηρείται στο λογαριασμό. Οι εκτιμήσεις του Διαχειριστή Ανανεώσιμων Πηγών και Εγγυήσεων Προέλευσης (ΔΑΠΕΕΠ) αναφέρουν ακόμη ότι το 2020 θα ενταχθούν μονάδες ΑΠΕ συνολικής ισχύος 815 μεγαβάτ (440 MW Αιολικά, 350 MW Φωτοβολταϊκά, 10 MW υδροηλεκτρικά, 10 MW Βιομάζα και 5 MW συμπαραγωγή).

Σε ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ υπογραμμίζει ότι παρακολουθεί στενά την πορεία του ΕΛΑΠΕ, σε συνεργασία με τον ΔΑΠΕΕΠ ενώ ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς δήλωσε: «Η βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ αποτελεί προτεραιότητα για το ΥΠΕΝ και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να την διασφαλίσουμε. Τα εξεταζόμενα μέτρα θα συγκεκριμενοποιηθούν πριν το καλοκαίρι, μετά την δημοσίευση και των στοιχείων του ΕΛΑΠΕ για τον Φεβρουάριο (22 Απριλίου) και τον Μάρτιο (που θα δημοσιευθούν εντός του Μαΐου), την ψήφιση από τη Βουλή του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου (που περιλαμβάνει σημαντικές ρυθμίσεις για την αγορά ΑΠΕ, μεταξύ άλλων στο σκέλος της αδειοδότησης) και προφανώς αφού υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για τις επιπτώσεις της κρίσης του κορονοϊού στην αγορά ενέργειας και στον κλάδο των ΑΠΕ ειδικότερα».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v