Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τέρνα Ενεργειακή: Με 1,5 δισ. πιάνει νωρίτερα τον στόχο των 2.000 MW σε ΑΠΕ

Πώς η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή προσεγγίζει νωρίτερα το στόχο των έργων σε λειτουργία από ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2.000 MW. Ποιες επενδύσεις δρομολογεί σε Εύβοια, Κεντρική Ελλάδα και Κρήτη.

Τέρνα Ενεργειακή: Με 1,5 δισ. πιάνει νωρίτερα τον στόχο των 2.000 MW σε ΑΠΕ

Σε μία περίοδο κατά την οποία η αβεβαιότητα κυριαρχεί εξαιτίας της επέλασης της πανδημίας του κορωνοϊού η «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» συνεχίζει προσηλωμένη στην υλοποίηση του επενδυτικού της προγράμματος ύψους 1,5 δισ. ευρώ και φέρνει πιο κοντά τον στόχο για τη λειτουργία ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2.000 MW.

Μάλιστα οι θετικές οικονομικές επιδόσεις του 2019 που ανακοίνωσε η εισηγμένη δικαιώνουν τις επιλογές της για επενδύσεις στις ΑΠΕ, στην αποθήκευση ενέργειας, αλλά και στις παραχωρήσεις. Επιλογές οι οποίες, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θωρακίζουν σε μεγάλο βαθμό την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού. Άλλωστε όπως είπε χαρακτηριστικά και την περασμένη Παρασκευή 3 του μηνός ο πρόεδρος της εισηγμένης Γιώργος Περιστέρης «τα πεδία δραστηριότητας του ομίλου μας, η διεθνής μας παρουσία και τα θεμελιώδη μεγέθη μας μας επιτρέπουν μία συγκρατημένη αισιοδοξία».

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή έχει εκπονήσει ένα επενδυτικό πλάνο ώστε έως το 2025 να έχει σε λειτουργία στην Ελλάδα και το εξωτερικό αιολικούς σταθμούς και άλλες καθαρές μορφές ενέργειας συνολικής ισχύος 2000 MW. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η συνολική ισχύς των εγκαταστάσεων ΑΠΕ που λειτουργεί, κατασκευάζει ή έχει πλήρως αδειοδοτήσει ο όμιλος στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ φτάνει τα 1.938 MW. Αυτό σημαίνει ότι η εισηγμένη προσεγγίζει νωρίτερα από ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί τον στόχο για 2.000 MW έργων σε λειτουργία σε όλες τις χώρες δραστηριοποίησης του.

Πιο αναλυτικά, η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» ανέρχεται σήμερα σε 1.390 MW, καθώς ο όμιλος έχει εγκαταστήσει και λειτουργεί 607 MW στην Ελλάδα, 651 MW στις ΗΠΑ και 132 MW στην Κεντροανατολική Ευρώπη. Επιπλέον, διαθέτει υπό κατασκευή ή έτοιμες προς κατασκευή στην Ελλάδα εγκαταστάσεις ΑΠΕ συνολικής ισχύος 548 MW.

Η διοίκηση της εισηγμένης πρόσφατα μετά την εξαγορά του χαρτοφυλακίου της «RF Ομαλιές» από την «RF Energy» – το οποίο περιλαμβάνει αιολικά ισχύος 270 MW- ανακοίνωσε την αύξηση του επενδυτικού της προγράμματος κατά 550 εκατ. ευρώ για την κατασκευή νέων αιολικών πάρκων άνω των 400 MW. Τα 180 MW προέρχονται από το χαρτοφυλάκιο της «RF Ομαλιές» και βρίσκονται στην Εύβοια.

Άλλα σημαντικά έργα ΑΠΕ που πρόκειται να τρέξει η εισηγμένη με βάση και το ενημερωτικό δελτίο που είχε εκδώσει για την έκδοση του ομολογιακού δανείου των 150 εκ. ευρώ είναι:

  1. Η κατασκευή ενός αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 30 MW στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα στη Βοιωτία. Το έργο των επτά ανεμογεννητριών είχε κερδίσει η εταιρία σε διαγωνισμό της ΡΑΕ με τιμή πώλησης ρεύματος στα 55 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, και με βάση τον προγραμματισμό πρόκειται να ολοκληρωθεί η κατασκευή του στο πρώτο τρίμηνο του 2021. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι της τάξης των 30 εκατ. ευρώ
  2. Στην Ευρυτανία, η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, προγραμματίζει την κατασκευή τεσσάρων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 66,6 MW και η ολοκλήρωση της κατασκευής του συμπλέγματος των 20 ανεμογεννητριών αναμένεται το πρώτο τρίμηνο του 2022. Και αυτό το έργο η εταιρεία το κέρδισε σε διαγωνισμό του περσινού Απριλίου που έκανε η ΡΑΕ, με τιμή πώλησης ρεύματος 60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 75 εκατ. ευρώ.
  3. Σε φάση κατασκευής βρίσκονται και εννέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 121 MW της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή» σε εννέα τοποθεσίες της Εύβοιας. Η πρώτη φάση προβλέπει την κατασκευή τεσσάρων και η δεύτερη πέντε αιολικών. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή ξεκίνησε το 2019 και σταδιακά αναμένεται να παραδοθούν έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020.

Επιπλέον, ο όμιλος ξεκίνησε και τις εργασίες για την κατασκευή του μεγαλύτερου έργου ΣΔΙΤ Απορριμμάτων στην Πελοπόννησο συνολικού ύψους γύρω στα 150 εκατ. ευρώ.

Το επενδυτικό πλάνο του 1,5 δισ. ευρώ συμπληρώνεται επίσης και από τα δύο μεγάλα έργα αποθήκευσης ενέργειας συνολικού ύψους 800 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για τον υβριδικό σταθμό στο Αμάρι του Ρεθύμνου και την αντλησιοταμίευση στην Αμφιλοχία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v