Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ημερομηνίες που θα κρίνουν τις πληρωμές των 800 ευρώ

Αναλυτικά το χρονοδιάγραμμα του υπ. Εργασίας. Πότε πληρώνεται η πρώτη... φουρνιά εργαζόμενων. Πότε μπορεί κάποιος να υποβάλει διορθώσεις. Οι προθεσμίες που πρέπει να τηρηθούν. Παράθυρο για νέα 800άρια, εφόσον η κρίση συνεχιστεί και μετά το τέλος Απριλίου.

Οι ημερομηνίες που θα κρίνουν τις πληρωμές των 800 ευρώ

Τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου θα καταβληθεί η πρώτη φουρνιά ειδικών αποζημιώσεων, με το υπουργείο Εργασίας να εκτιμά ότι οι περίπου 1,5 εκατ. εργαζόμενοι θα λάβουν τα 800 ευρώ  έως και τις 7 Μαΐου.

Οι δηλώσεις των μισθωτών στην πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 30 Απριλίου σε τρεις φάσεις. Καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει το πότε ο εργοδότης θα υποβάλει τη δήλωσή του στο σύστημα Εργάνη (είναι προαπαιτούμενο για την υποβολή αίτησης από τον εργαζόμενο), αλλά και το ΑΦΜ του εργαζόμενου, αφού κάθε 10ήμερο θα ξεκινά ένας νέος κύκλος δηλώσεων, με βάση το τελευταίο ψηφίο του ΑΦΜ.

Έτσι, και βάσει του σχεδιασμού, οι πρώτες  πληρωμές θα πραγματοποιηθούν πριν το Πάσχα και ειδικότερα από τη Μεγάλη Τετάρτη 15 Απριλίου έως και τη Μεγάλη Παρασκευή 17 Απριλίου. Θα αφορούν, δε, τους εργαζόμενους που έχουν υποβάλει αιτήσεις στην ειδική πλατφόρμα του συστήματος Εργάνη έως την ερχόμενη Παρασκευή 10 Απριλίου. Μάλιστα, μεταξύ 11 και 13 Απριλίου, οι εργαζόμενοι ή και οι εργοδότες τους που έχουν υποβάλει αίτηση θα μπορούν να υποβάλουν  διορθώσεις.

Εκτιμάται ότι σε αυτή την πρώτη φάση των αιτήσεων και αντίστοιχα των πληρωμών, θα ενταχθούν οι περισσότεροι μισθωτοί επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή, αλλά και εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που υπολειτουργούν και τέθηκαν από τους εργοδότες τους σε αναστολή σύμβασης τις πρώτες ημέρες του Απριλίου. Υπενθυμίζεται πως οι εργοδότες με κλειστές επιχειρήσεις μετά από εντολή του κράτους έχουν περιθώριο να δηλώσουν στην Εργάνη τις αναστολές συμβάσεων των εργαζομένων τους έως 10 Απριλίου.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, οι ενδιαφερόμενοι εργαζόμενοι που δεν υπέβαλαν αίτηση έως τις 10 Απριλίου ή που τέθηκαν σε αναστολή ενώ είχε περάσει η ημέρα υποβολής αίτησης με βάση το ΑΦΜ τους, θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις εντός των επόμενων 10 ημερών (βάσει των ΑΦΜ τους), και συγκεκριμένα από τις 11 Απριλίου έως τις 20 του μήνα. Αυτοί θα πληρωθούν μεταξύ 25 και 27 Απριλίου, ενώ οι διορθώσεις θα μπορούν να υποβληθούν το διάστημα 21-23 Απριλίου.

Αιτήσεις μπορούν σε αυτή την περίπτωση να υποβάλουν και οι εργαζόμενοι που οι επιχειρήσεις που απασχολούνταν έκλεισαν με κρατική εντολή, όμως οι εργοδότες τους έκαναν αίτηση τις τελευταίες ημέρες της προθεσμίας, με αποτέλεσμα το ΑΦΜ τους να έχει περάσει.

Ένα τρίτο κύμα αιτήσεων θα μπορεί να υποβληθεί από 21 έως 30 Απριλίου, προκειμένου να πληρωθούν από 5 έως 7 Μαΐου (διάστημα διορθώσεων μεταξύ 1-3 Μαΐου). Υπενθυμίζεται πως οι εργοδότες που πλήττονται βάσει ΚΑΔ έχουν δικαίωμα να θέτουν σε αναστολή σύμβασης τους εργαζόμενούς τους έως και τις 20 Απριλίου.

Από τη στιγμή που δηλωθεί η αναστολή στην Εργάνη, ξεκινά και το 45ήμερο αναστολής σύμβασης και επιδότησης από το κράτος με 800 ευρώ για τον μισθωτό. Αυτό σημαίνει πως οι μισθωτοί που θα μπουν για παράδειγμα σε αναστολή σύμβασης μετά το πρώτο 15νθήμερο του Απριλίου για παράδειγμα, θα μπορούν να υποβάλουν ακολούθως τη δήλωσή τους στο supportemployees.yeka.gr έως και 30 Απριλίου.

Μάλιστα, τόσο ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης όσο και άλλα υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο η επιδότηση των 800 ευρώ να επαναληφθεί για ένα ακόμη 45ήμερο, εφόσον η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που χτύπησε τον πλανήτη συνεχιστεί. Εφόσον ισχύσει κάτι τέτοιο και με δεδομένο ότι το πρώτο 800άρι αφορά διάστημα έως τα τέλη Απριλίου, το δεύτερο θα αφορά τον Μάιο και τον Ιούνιο (45 ημέρες).  

Ελεύθεροι επαγγελματίες - επιστήμονες

Εν τω μεταξύ, σύντομα αναμένεται να ξεκινήσει η υποβολή αιτήσεων στο σύστημα Εργάνη για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και εργοδότες με έως 5 εργαζόμενους. Γι' αυτή την κατηγορία, όπως και για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις, ισχύει η ρήτρα μη απόλυσης του προσωπικού.

Την Πέμπτη 9 του μηνός, ξεκινά η προθεσμία υποβολής ενδιαφέροντος σε νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη συμμετοχή των επιστημονικών κλάδων στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης, με αποζημίωση ύψους 600 ευρώ. Η προθεσμία λήγει την Πέμπτη 20 Απριλίου. Το πρόγραμμα αφορά 180.390 επιστήμονες. Το επιστημονικό επίδομα θα καταβληθεί σε δύο δόσεις: 400 ευρώ, ως προκαταβολή, με την ενεργοποίηση της επιταγής, η οποία θα καταβάλλεται από τη Μεγάλη Τρίτη 14 Απριλίου και μετά, ενώ με την ολοκλήρωση του προγράμματος θα καταβληθούν και τα υπόλοιπα 200 ευρώ.

Σε αυτό, εντάσσονται οι 6 βασικοί επιστημονικοί κλάδοι: μηχανικοί κάθε ειδικότητας, οικονομολόγοι/λογιστές ανεξαρτήτως τάξεως, δικηγόροι (ασκούμενοι δικηγόροι και συμβολαιογράφοι), ελεύθεροι επαγγελματίες ή με έμμισθη εντολή, ιατροί κάθε ειδικότητας, εκπαιδευτικοί και ερευνητές.

Εφόσον η κρίση συνεχιστεί, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, θα ακολουθήσει, τον Μάιο, η υποβολή αιτήσεων προκειμένου να χορηγηθεί και σε αυτή την κατηγορία η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v